четвъртък, 28 март 2013 г.

Конопено семе и брашно


Конопено семе и брашно



Конопът (Cannabis) представлява растение от отдел Покритосеменни. Приема се, че е едно от най-важните растения в света заради многобройните сфери на приложение. Характеризира се с изключително здрави влакна, висока скорост на растеж и наличие на мазнини в семенцата му.

Днес водещи производители на коноп в света са Китай, следван от Европа (Румъния, Полша, Франция и Италия), Чили и Северна Корея. Счита се, че именно той е едно от първите целенасочено отглеждани растения в историята на човечеството.
Археолози твърдят, че началото на този процес е поставен преди повече от 6000 години, факт, който превръща конопа или т. нар. канабис в една от най-старите растителни култури в света. В продължение на хилядолетия той е бил отглеждан в Азия и Близкия Изток, най-вече заради добива на ценни влакна.

Водещи лекари и изследователи твърдят, че конопът е една от най-полезните и същевременно една от най-достъпните храни на планетата. Издръжливостта и хранителната сила на конопените семена имат потенциал да се справят в значителна степен със световните нужди от протеин, както и с проблемите, свързани с недохранването и гладуването на човечеството.
Вярно е, че в конопеното семе има наличие на THC-психоактивно вещество (delta-9-tetrahydrocannabinol), но само в рамките на по-малко от процент от съдържанието му, а за сметка на това конопеното семе е едно от малкото семена, което съдържа и хлорофил.
 
Цялата статия може да прочетете на страницта на BB-Team: http://www.bb-team.org/articles/4390_konopeno-seme-i-brashno#ixzz2OqHP9HLL