събота, 23 март 2013 г.

Висящо кафе в България

 

Благотворителна кампания носеща името "Висящо кафе в България" разбуни духовете в социалните мрежи. За по-малко от 12 часа, кампанията срещна подкрепата на над 3 000 фена във Facebook, които помогнаха за разпространението й чрез споделяне, съвети и съпричастност! Дали това е нещото, което ще обедини българите?

Идеята за благотворителната инициатива е по история на Тонино Гуера - разказ на една негова случка с режисьорите Федерико Фелини и Виторио Де Сика. Случка, която според неговите думи, може да докара сълзи на всяко лице.

Гуера разказва, как тримата влизат в малко кафене, поръчват си и сядат на една маса. След тях влизат двама клиенти. Поръчват пет кафета - две за тях и три "висящи". Плащат петте, изпиват две от тях и си тръгват. След това влизат други хора - трима адвокати, които поръчват седем кафета. Три за тях и четири "висящи". По някое време в кафенето влиза много бедно облечен човек, пристъпва на прага и тихо пита бармана дали има "висящо" кафе?. Човекът му кимва и му сервира.

"Вчера се връщам от Брюксел и искам да ви споделя една шокираща случка, която незнайно как съвпадна с тази инициатива, която днес за първи път виждам в Интернет.
Отидох на летището и ми бяха останали 2.27 EUR. Имах и други в мен, но книжни и не ми се разваляха, за да си купя кафе за 2.30 EUR. Отидох на касата на кафето и ги попитах да ми дадат кафе за 2.27, а бармана каза: Не може. Трябва да имате 2.30 или няма кафе. Краткото ми аргументирано изразено учудване, не постигна успех. Почувствах се отвратително, не защото не мога да си купя кафе, а защото хората са станали такива. Знам, че в повечето български кафета, ако поиска човек може и без пари да му направят едно кафе, ако е закъсал - ей така, от състрадание... Но тази дума състрадание явно и в богатите държави се среща все по-рядко.

Иначе, аз си купих кафе от автомата за 1.80 EUR, а останалите им ги пуснах в бурканчето за бакшиши с думите: Моля, не връщайте следващия човек, който няма 3 цента, а му направете кафе!", гласи историята на Ивайло Тинчев в фен страницата на инициативата.
Служебният Премиер Марин Райков отправи призив към хората с възможности да проявят солидарност и да подадат ръка на нуждаещите се в един тежък момент на изпитание. Малко по късно се появи благотворителната инициатива "Висящо кафе в България", която срещна огромна подкрепа от обществото - дали това не е знак, че хората го чуха и са решили, че е време да започнем да си помагаме?

Над 20 заведения се включиха в каузата за този кратък период от време. Включи се и ти на официалната фен страница "Висящо кафе в България".