сряда, 20 март 2013 г.

Родно изобретение ще ни топли само с чешмяна вода





Камелия Цветанова
 Родно изобретение ще ни топли само с чешмяна вода
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Евтина топла вода, по-евтино парно и още куп други привилегии с уред, който струва около 2000 лв. - това е бъдещето на българското домакинство. И ще бъде възможно в близко бъдеще, благодарение на уникално изобретение на президента на КТ„Подкрепа” д-р Константин Тренчев и инж. Борислав Борисов. Изобретението е наречено „Метод и устройство за получаване на плазма от вода”. В процеса на този метод всъщност водата се трансформира в 4-то агрегатно състояние – плазма.

- Д-р Тренчев, разкажете повече за изобретението, което би спестило много пари за парно, как стигнахте до него?

- Това е съвместен продукт между инженер Борисов и мен. Нещата започнаха отпреди повече от две години. Ние, като хора били в науката и незагубили интереса си към нея, следим доколкото е възможно новостите и особено всички писания за тъй наречените чисти водородни екологични технологии, защото
планетната се е замърсила безкрайно и източниците на енергия са ограничени и все повече намаляват.
Затова искахме да усилим един ефект, който се наблюдава при тъй наречените вихрови генератори, с които аз разполагам от 2001 г. и по този начин се отопляваше КП „Подкрепа“. Искахме да засилим ефекта от тъй наречената кавитация и започнахме да правим скромни опити и най-вече инж. Борисов, защото той имаше време за разлика от мен, и се натъкна на един феномен, който решихме, че е много интересен и зарязахме  вихровите генератори. Отначало процесът беше много неконтролируем, но от около две години е напълно под наш контрол. Извадихме си съответните изводи, анализирахме неговите свойства и стигнахме до изработка на прототипи.
Този, който демонстрирахме, е третият поред и можеше да се покаже и като изделие на широката общественост.
Моделът, който ние показахме, не е завършеният, който може да се използва директно в бита, защото ако го бяхме довършили, нямаше да се вижда този своеобразен пламък,
който направи силно впечатление,  защото той трябва да  се затвори в специална камера, за да се усвоява неговата енергия. В случая беше оставен да грее а атмосферата, но желанието ни беше да се покаже този плазмен процес, който може да се използва.
Прекалено много се фокусираха нещата върху битовото отопление, но това е само една от възможностите,
може  да се използва и в много други направления, като дори по-лесната за изработка конструкция е за изгаряне на особено опасни отпадъци, защото там много сериозен фактор е температурата, която се получава.
Сегашните технологии, като изключим тази с Браунов газ, вдигат максимум 1500 градуса, а ние получаваме много по-висока, а колкото по-висока е тя, толкова повече се разрушава материалът, който третирате.
Има възможност за топене на всякакви материали според височината, защото засега по този начин контролираме температурата.
Ако материалът се спусне в най-активната зона, се разрушава, изпарява се, но ако е по-нависоко, можем да постигнем температурата, която желаем. Има много индустриални методи, при които определени повърхности се третират с плазма и придобиват различни други свойства.  Може би една от най-перспективните области е получаването на наночастици, които се получават с най-различни технологии, но най-вече чрез плазмохимия.

- Има ли проявен интерес от някои болници, след като изобретението може да се използва и там, или пък от други сфери?

- Ние сега започваме. Аз имам контактите и бих могъл да заинтересувам някои болници, които нямат инсинератор. Ние не променяме технологията, а източника на температура, иначе цялата останала технология си остава. Имаме интерес от тези, които се занимават с ядрени отпадъци, както и от чужбина. Идваха шведи, гледаха. И тъй като се разшумя въпросът, решихме да покажем изобретението на широката общественост. Пристъпихме и към патентна защита, което вече е направено в Женева, и имаме тъй наречения приоритет от 3 октомври миналата година.

- Масово хората биха се заинтересували как могат да се топлят евтино, свързали се някой с Вас, за да поиска  съдействие за използване на практика на инсталацията?

- Битовото отопление е крайният вариант, който предстои да изградим и да се използва цялата енергия, която се получава. Желаем да го автоматизираме до едно- две копчета, защото ще се ползва от всякакви хора. Вече има интерес, попитаха за къщи. То е много удачно за едно домакинство, защото аз лично нямам спомен в България ортаци да не са се скарали, следователно ако една такава отоплителна установка се направи в блокче, няма как хората да не се изпокарат и да не стане повод за съседски войни.
Много добре се комбинира една такава установка с фотоволтаични панели, защото те са достатъчни да ти дават енергията, която да задвижи тази установка. Има неща, които още не сме огласили, но съображенията ни са със специализирана апаратура да си доизясним процесите, защото се натъкнахме на много любопитни феномени, но докато нямаме потвърждения, няма да го огласим, за да няма спекулации.
Цялата тайна е, че ние използваме водата, която е абсолютно достъпна. Досега сме работили предимно с чешмяна вода
или с минерала само защото е по-чиста и променяме характеристиките на тока, с който получаваме процеса. Ние взимаме ток от мрежата или от фотоволтаици, важен е начинът, по който го трансформираме и той успява да задвижи тази реакция. Много неща се правеха в
движение, но вече сме опростили нещата. Не се натрупват газове, които могат да
доведат до експлозия, няма налягане в процеса.

- А имате ли контакти с бизснесмени, които да искат да внедрят новия метод?

- На този етап има бизнесмени, които са се поинтересували. Има сериозни интереси от научните среди, от водородното дружество. Надявам се на по-големи, след като подготвим, а ние сме в процес на подготовка на специална публикация за сериозно западно издание. Но в крайна сметка, това го правим за хората и заради това направо тръгнахме да демонстрираме практическото приложение.

- Да поговорим и на социални теми. Последната седмица редовният протест на пенсионерите събра в пъти повече от обичайното, преди това бяха майките, идва зима, по-високи сметки, очаквате ли масови вълни от недоволни по улиците?

- Положението в страната е много тежко и най-вече в социално-икономически план, като акцентът
пада върху ниските доходи. Не само пенсионерите, но и други съсловия търсят начин да изразят своето недоволство. Лекарите напускат, много хора емигрират. Вторият акцент е, че все повече хора остават без работа, което, съчетано с ниските доходи, прави картината изключително тежка. Част от проблемите, с които се сблъскваме, могат да се отдават на световната криза, но мисля, че с това оправдание започваме да прекаляваме, защото немалка част от проблемите се дължат на погрешни вътрешни решения, за които сме си виновни само ние.
Поради таза причина, не само аз, но виждам, че вече и други, започват да говорят в същата посока.
Отдавна  съм казал, че финансово-икономическата  политика на Симеон Дянков е дълбоко неправилна и тя ни тегли надолу.
Неговата оставка беше поискана от лекари, майки, пенсионери, защото в такава сложна ситуация, каквато е световната криза, ние трябва да сме безкрайно внимателни и много прагматични и да се удържат социалните параметри, каквито са безработица и доходи. Сега много се говори, че ще има увеличение на пенсиите, но погледнато на фона на вече натрупаната инфлация, то дори няма да може да я компенсира. Истината е, че пари в държава се събират от работеща икономика, а не от глоби и такси, което е любимото занимание на Дянков. Нищо лошо няма в това да има ред и порядък, но много по-голямо внимание трябва да се обърне на стимулиране на икономиката да работи. Постоянно се хвалехме, къде заслужено, къде се изсилвахме, че сме много привлекателни за чужди инвестиции, но нещо ги спира и това е лошият бизнес-климат, както и несигурната и неясна съдебна система, защото в бизнеса често възникват противоречия и бизнесмените трябва да се обърнат към институция, която да изясни кой е крив и кой прав, а в България е - кой колко дава, което прави несигурна средата.
Променят се правила в движение, което също не е редно. С голям интерес наблюдавам разправиите покрай т. н. ВЕИ и отражението им върху цената на тока, който потребяваме. И в случая вината е на много места.
Тройната коалиция даде такива невероятни цени на тази енергия, че след като се видя, че това е невъзможно да бъде изкупувано на тези цени,
се тръгна да се сваля цената на тази енергия, но се нарушават подписани вече договори, политиците забъркаха голяма каша. Начинът, по който се подходи за големи фотоволтаични паркове едва ли е най-удачният, по-скоро трябваше да се финансират хората дори и частично, да си сложат фотоволтаици на покривите.

http://www.bnews.bg/article-64256