четвъртък, 28 март 2013 г.

Вкусните градинки - уроци от природата за всички, София, 2013


Вкусните градинки - уроци от природата за всички, София, 2013 from zaedno.net on Vimeo.

Edible Gardens of Learning - First Steps in Bulgaria, Sofia, 2013
Вкусните образователни градинки на София са вдъхновяваща история, в която повече от 3000 родители, деца и учители обединиха своите усилия и заедно промениха средата, в която живеят. Само за един сезон те отгледаха зелени оазиси в сърцето на големия град и създадоха реална възможност децата им да имат пълноценна среща и незабравими уроци от Природата.
През 2012 г. учителите и родителите от десет общински детски градини в София поеха предизвикателството и създадоха първите вкусни образователни градинки - живи и зелени класни стаи в двора на детската градина. В тях децата имат уникалния шанс да изучават тайните на живата природа, докато отглеждат своя собствена реколта. Във вкусните био-градинки малчуганите на София получават най-богатото образование - това, което се постига само чрез личното и откривателско преживяване сред Природата.
ВКУСНИТЕ ГРАДИНКИ СА УНИКАЛНИ, защото... са създадени от доброволните усилия на цялата общност
Уникалното на този проект, е СОЛИДАРНИЯТ ПОДХОД, който беше приложен. Вкусните градинки бяха създадени с доброволните усилия на всички участници - родителите, децата, учителите и съмишлениците от местната общност. Те се включиха както в изграждането на градинките, така и в грижата за растенията и отглеждането на реколтата. Днес всяка една от десетте вкусни градинки има собствен, уникален дизайн и визия, създадени от техните солидарни общности.
Първата богата, вкусна и здравословна реколта всички отпразнуваха заедно в градинките. В началото на есента децата ни поканиха на чудни “Празници на реколтата”, и с песен и танц благодариха на всички, които помогнаха за създаването на вкусните градинки. Едни от най-любиммите мигове на проекта бяха тези, в които децата гордо споделиха отгледаната реколта.
Повече информация за вкусните градинки можете да намерите на сайта - gradinka.zaedno.net