неделя, 12 май 2013 г.

Париж ще се поддържа зелен с овце, а не с косачки Read more: http://world.actualno.com/Parij-shte-se-poddyrja-zelen-s-ovce-a-ne-s-kosachki-news_419386.html#ixzz2T6ecggHU

photo of Париж ще се поддържа зелен с овце, а не с косачки



Идеята за използване на овце за поддържане на зелените пространства в Париж може да се стори странна на мнозина, но от април градските власти в Париж ще започнат да тестват "еко-подстригване" на тревата, за да се ограничи употребата на моторни косачки и хербициди, предаде БГНЕС.
Необичайният експеримент ще започне на 3 април върху терен от 2 декара угар, който е под юрисдикцията на Управлението на архивите в ХІХ арондисман, съобщи столичното кметство.
От една страна авангардният градинарски метод ще позволи да се избегнат шумът, консумацията на бензин и замърсяването на въздуха от моторните косачки, както и по-екологично поддържане на зелените площи вместо с фитосанитарни продукти. На всичко отгоре ще се икономисва храна за овцете.
Експериментът ще протече на няколко етапа от април до ноември, като животните ще бъдат подслонени и обгрижвани от ферма в Гората Венсен.