петък, 31 май 2013 г.

Скандал с американска ГМО пшеница разтресе света

Скандал с генномодифицирана пшеница, произведена в САЩ, разтресе света и срина цените на житото на стоковите борси в Америка. Европейският съюз започна проверка на всички кораби със зърно от Щатите, а Япония развали всички сделки с американска пшеница. Информацията внесе смут и в страни като Филипините, Китай и Египет, които традиционно внасят културата от Америка.
Големи количества генномодифицирана пшеница, произведена от биотехнологичния гигант “Монсанто”, бяха засечени на полето в щата Орегон в САЩ. Зърното се е появило на обикновени полета, въпреки че от “Монсанто” твърдят, че са прекратили изпитанията с ГМО пшеница преди една година.
В момента девет проверяващи от американското Министерство на земеделието се намират в Орегон и съседните държави, за да събират доказателства и улики, каза говорителят на ведомството Ед Кюрлет.
Според американското Министерство на земеделието, намерената генетично модифицирана пшеница не застрашава човешкото здраве, както и няма доказателства, че тя може да стигне до пазара.
Европейския съюз реагира изключително остро на разпространената информация. Европейската комисия изпрати официално искане за тестове на пшеницата в САЩ и предупреди, че започва проверки на всички кораби с жито от Америка за наличие на ГМО.
ЕК информира държавите-членки чрез системата за бързо оповестяване и им препоръча да тестват вноса на мека бяла пшеница. “В случай на потвърден положителен резултат, партидата няма да бъде пласирана на пазара”, са препоръките на Брюксел. Меката бяла пшеница е 80% от общия внос от 1 милион тона жито, който се внася всяка година в ЕС и главно в Испания.
Скандалът срина цените на пшеницата на американските стокови борси. Очаква се отмяната на още сделки. На този фон се очаква ръст на търговията със страните от Черноморския регион, където прогнозата за цените на новата реколта е да са стабилни и умерени. Сред тези държави е и България.

Япония прекрати всички договори за внос на американско жито. Китай, Филипините и Южна Корея ще анализира пазара и също ще вземат решение дали да откажат сделки за внос от САЩ.  Азиатските държави внасят над 40 милиона тона пшеница годишно, като по-голямата част от доставките идват от САЩ.

Източник: http://agronovinite.com/%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B3%D0%BC%D0%BE-%D0%BF%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0/