четвъртък, 2 май 2013 г.

Education Maya

Това е учебникът за предучилищно образование на маите, създаден от Съвет за традиционно образование на Маите в Гватемала. В него няма да видите цифри и математика, но ще научите много по-интересни неща, като например къде отиваме когато сънуваме, какво става с човек, когато е в молитва, как е създаден светът, хората и животните. Ще намерите уроци за уважението към растенията и животните, ще разберете как сме взаимосвързани с тях и защо е толкова важно да запазим баланса в природата. Разглежда се поотделно всеки природен елемент - вода, въздух, огън, земя - за какво се използва и как да го запазим в баланс.

Ще научите и неща, които бас ловя не знаете, като например какво е влиянието на луната върху растенията и кога е най-добре да се сади и обработва според нейните цикли. Как енергията на планините влияе на хората. Все чужди неща за нас големите, а там децата още в предучилищна ги научават... :-)

В учебника се дават примери защо трябва да уважаваме и да слушаме възрастните. Преподава се също и календара на маите. Да, ние също имаме прабългарски календар (http://www.protobulgarians.com/Kalendar%20na%20prabaalgarite.htm), но днес никой не си спомня за него. Преподават се древните символи на маите. А българите са имали глаголица, но днес българите не знаят дори как изглежда. В учебника нашироко е разгледана древната храна на маите - царевицата. Ние българите, също имаме такава - лимецът, но някой чувал ли е за нея?

Разгледайте този прост учебник и ще разберете защо маите са просъществували хиляди години, а ние сме на път да се затрием като българска нация... И нека после не сочим с пръст този или онзи политик за виновни. НИЕ САМИ СИ ГО ПРАВИМ! ОСТАВЯЙКИ ДЕЦАТА НИ В РЪЦЕТЕ НА ЕДНА АНТИКВАРНА ДЪРЖАВНАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА, КОЯТО МОЖЕ ДА ПРОИЗВЕЖДА ЕДИНСТВЕНО РАБОТНИЦИ-КОСНУМАТОРИ ( http://www.ted.com/talks/lang/bg/steve_keil_a_manifesto_for_play_for_bulgaria_and_beyond.html)

От училищата децата ни излизат "професионално ориентирани", но без съзнание за връзката си със Земята и природата.
Разбират географията, но не разбират духовната си същност...
Различават квадрат от правоъгълник, но не могат да различат полезната от вредната храна за тялото им. ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ГИ УЧИ НА ТОВА!

Затова моля ви, дайте им алтернатива, като начало вземете, тази ценна възпитателна книга www.spiralata.net/kn_bul/boev.zip , научете ги на нещата, които сегашната образователна система НИКОГА няма да им каже. Ако имате време прочетете и тази www.spiralata.net/kn_bul/marta.zip - тя дава една прекрасна визия за бъдещето на една нова образователна система.
























 































































Източник: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.373148089461015.1073741825.100002974816126&type=1