вторник, 28 май 2013 г.

Ароматът на прясно изпечен хляб ни прави по-добри


Новини
Някои аромати предизвикват у хората положителни емоции.

Френски учени са установили, че уханието на прясно изпечен хляб влияе на настроението, от него хората стават по-дружелюбни, съобщи в. "Дейли мейл".

Изводите са на специалисти от университета на Южен Бретан.

Те са направени в резултат на наблюденията на купувачи на различни щандове на супермаркети.

Покрай купувачите са преминавали актьори, наети от учените, които "случайно" изпускали на земята вещите си - кърпички, чадъри, ръкавици.
Те по-често от останалите са проявявали алтруизъм и са помагали на непознатите да си върнат загубените вещи.

Поведението им се обяснява с това, че някои аромати предизвикват у човека положителни емоции, правят го по-добър.

Сред тях е уханието на прясно изпечен хляб, което се асоциира с домашния уют.

Преди време друго проучване показа, че

миризмата на печен картоф също кара жените да се чувстват по-щастливи.

Ароматите, на които ухае кухнята след готвене може да предизвика положителни спомени в мозъка.

И тъй като повечето жени са емоционални, учените направили експеримента именно върху нежния пол.

Резултатите показват, че печеният картоф предизвиква най-много хубави емоции и връща жените в детството в кухнята на баба им и около трапезата с цялото семейство.

Всичко се дължи на съединенията, образувани по време на печене.

"Най-добрият вкус и аромат на картофите се освобождава при печене на минимум 130-140 градуса", отбелязва Саймън Бул, ръководител на изследването.

Източник: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5799571