четвъртък, 16 май 2013 г.

Мъхът като лекарство


© Фото: ru.wikipedia.org/ Christian Fischer./cc-by-sa 3.0
Новината за чудно лекарство, лежащо буквално под краката ни, дойде от „Краищата на Земята” – така от ненецки език се превежда името на полуостров Ямал. Оказва се, че мъхът сфагнум и другите лишеи, разтащи в огромни количества в Крайния Север на Русия имат уникални целебни свойства.
Както показаха изследванията на Ямало-Ненецкия научен център за изследване на Арктика, с тях могат да се лекуват много болести, в частност, бронхиалната астма, от която, по данни на Световната здравна организация, страда до 10% от населението на планетата.
На северните народи от древни времена е известно, че мъховете са много полезни. Запазени са летописи, които свидетелстват за превръзки от сфагнум на раните на войните. И досега северните народи, в частност, ненците, приготвят от мъха различни ястия.
Северните мъхове притежават свойства, които няма нито едно друго растение, разказва за „Гласът на Русия” служителят от научния център за изследване на Арктика Андрей Лобанов:
- Първо, това са уникалните абсорбиращи свойства. Мъхът представлява гъба, която може да попие в себе си течност до 22 пъти по-голяма от своето първоначално тегло. А памукът, например, може само 9 пъти повече.
Мъховете, продължава Андрей Лобанов, имат също и свойства, позволяващи да се извеждат алергените от организма. При това положителен ефект се наблюдава както при приемането на прах, така и на отвара от растенията. Изследванията показват, че при приемане на сфагнум силно намалява броят на пристъпите на бронхиалната астма, както и нуждата от бронхоразширяващи препарати.
Продължаването на изследванията, смята Андрей Лобанов, ще позволи да бъде решен въпроса с безопасността на кансервацията на хранителните продукти. Защото всичко, което ядем, започвайки от хляба, буквално е натъпкано с огромно количество консерванти, разказва ученият:
- Ако заменим тези консерванти с консервиращи продукти, например от мъх, то може при същите срокове на годност хлябът да се обогати със сорбент и да му бъдат придадени интересни вкусови качества. С продуктите от сфагнум може също така да се консервират месни изделия.
Според учения, използването на мъхове ще позволи не само да се откажем от редица консерванти, но и ще възпрепятства развитието на дисбактериозата, ще намали алергичните реакции. Използването на мъхове, убеден е Лобанов, открива огромни перспективи не само в медицински план, но и в други области. Те ще бъдат незаменими както като универсален абсорбатор на използваните нефтопродукти, така и като еднократна антисептична подложка, запазваща краката сухи и здрави.
http://bulgarian.ruvr.ru

http://znanie.eu/?p=740