сряда, 8 май 2013 г.

Представител на ЕС пред Ройтерс: България е като ”Дивия Запад”


 Експерт съветва българите да погледнат в собствения си двор и да не се сърдят на европейските институции
Сн.: БГНЕС
Неназован представител на ЕС, занимаващ се с Източна Европа, е изразил съмнение в способността на България да прилага закона и да живее съгласно демократичните норми.
"На практика ние си имаме работа със страна от Дивия запад", казва служителят на ЕС пред Ройтерс.

Свивайки рамене в смисъл "какво да се прави", той заявява, че не е възможно да се върне историята и че Румъния и България са членове на Европейския съюз. Другите държави трябва да приемат реалността и да се справят с нея, колкото и предизвикателна да е тя.

Очаква се на изборите в България в неделя да победи дясноцентристката партия, оглавявана от бившия министър-председател Бойко Борисов, въпреки че тя може да не събере достатъчно гласове, за да състави свое правителство, а казва, че няма да участва в коалиция. Това увеличава изгледите за по-нататъшна политическа несигурност в страната и също така поражда съмнения за икономическата й програма, като и двете неща ще намалят тежестта й в Брюксел, коментира Ройтерс.

Дипломати от други държави членки често дискретно поставят под въпрос доколко разумно е било приемането на България и Румъния в ЕС.

"Европейският съюз се разглеждаше като някаква златна дъга на хоризонта", каза специалистката по Източна Европа в Центъра за европейска политика Аманда Пол, имайки предвид представата на много румънци и българи преди присъединяването.

Ако гражданите на двете страни искат да разберат разминаването между очакванията и реалността, те би трябвало да обърнат поглед първо към родината си, а не към Брюксел.
"Те би трябвало да са по-разочаровани от собствените си лидери и политици, а не от институциите на ЕС и от това какво ЕС може да направи за тях", каза тя.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-sauz-divia-zapad-13839105?nt=4