понеделник, 20 май 2013 г.

Цветанов: След няколко месеца ще бъдем изправени пред нови предсрочни парламентарни избори

Съвсем закономерно е ГЕРБ хем да искат касиране на изборите, хем да съставят кабинет - така отговори пред БНТ бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.
ГЕРБ е длъжен пред избирателите да предложи правителство, но в неговия състав самият Цветанов няма да присъства, по собствено желание.
От думите му се разбра, че докато не се произнесе Конституционният съд, нищо не е сигурно.
"Убеден съм, че след няколко месеца ще бъдем изправени пред нови предсрочни парламентарни избори", заяви зам.-председателят на политическа партия ГЕРБ.
Цветанов предупреди, че от този момент нататък в публичното пространство ще се появят много спекулации и неверни твърдения.
Той обяви, че парламентарната група ще бъде единна и определи като спекулация очакванията депутати от ГЕРБ да подкрепят евентуално програмно правителство на левицата.
„Към настоящия момент всички избрани народни представилите от ГЕРБ ще бъдат единни. Важно е да видим тази тройна коалиция, която ще бъде прикрита пред едно програмно правителство. Много е важно за българските граждани да чуят лъжите, които се казаха по време на предизборната кампания", отбеляза бившият министър на МВР.
По думите му партиите БСП, ДПС и „Атака" имат много различия. Например БСП подкрепя изграждането на АЕЦ „Белене", а според ДПС това не може да се случи. ДПС пък настоява за плосък данък, „Атака" иска сега и веднага 1000 лева заплата и 500 лева пенсия.
„Политическа партия ГЕРБ показа какво е свършила през своя мандат и постави основните акценти", посочи зам.-председателят на ГЕРБ.
Цветан Цветанов определи Цецка Цачева като „един достоен кандидат за председател на Народното събрание, тъй като тя се е доказала като знаеща и можеща".
"Цецка Цачева ще бъде номинирана за председател на Народното събрание, защото тя е достоен кандидат, тя успяваше да намери необходимия баланс между партиите", подчерта зам.-председателят на ГЕРБ.
Бившият вътрешен министър коментира още, че по време на изборите „българските граждани не успяха да упражнят правото си на глас, тъй като бяха объркани".
Според Цветан Цветанов изтичането на информация за акцията в печатницата в Костинброд е най-голямото престъпление в предизборната кампания и той не изключи в това да е замесена прокуратурата.
Ден преди 42-рото народно събрание да се конституира, депутатите от ГЕРБ се събират днес, за да уточнят действията си в първото парламентарно заседание.
Очаква се още днес ГЕРБ да внесе жалбата си за касиране на изборите в Президентството, Министерски съвет, Главна прокуратура и Върховните съдилища.
Очаква се, веднага след като положат клетва в Народното събрание, депутатите от парламентарната група на ГЕРБ да сезират и Конституционния съд. До 22 май, или 7 дни след вота, партиите имат право да оспорят резултатите от изборите.

Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1997942