сряда, 15 май 2013 г.

Учени направиха кюфте в епруветка


Месото от епруветка е с гаранции за екологичност и зачитане на правата на животните



Холандски учени направиха кюфте от нишки мускулна тъкан, отгледана в лаборатория, съобщи в. "Дейли мейл".

Месото от епруветка е с гаранции за екологичност и зачитане на правата на животните. 

То може да реши и проблема с кризата с храната. 

Получено е от мускулни клетки от д-р Марк Пост от университета на Маастрихт в Холандия. 

Д-р Пост представи мостри от месото, което ще бъде сготвено и опитано в Лондон следващия месец, за да види светът и потенциалните дарители на средства, че то е нещо реално. 

Програмата сега се финансира от холандското правителство и от анонимно дарение от 300 хил. евро. 


Засега обаче е неясно дали потребителите, които обичат да мислят за пържолите и надениците си като за нещо, появило се естествено, ще възприемат идеята те да са отгледани в лаборатория.

Месото в епруветка, наричано също култивирано месо, е животински продукт, но той не се взима от живо животно. 

То е съвсем различно от имитациите на месо, които са направени от растителни протеини. Кюфтето от лабораторно месо се състои от около 20 хил. тънки ленти култивирана мускулна тъкан. 

Според д-р Пост вкусът му е приемлив. 

При готвенето към него се добавя само сол и пипер.

Технологията още е в ранен етап. Учените продължават да я усъвършенстват.