вторник, 14 май 2013 г.

„Разследване” купи 750 гласа за 17 000 лв.

Оказва се, че един глас във видинска област струва по 100 лв.



„Разследване” купи 750 гласа за 17 000 лв.


Журналистите Марин Николов и Васил Иванов от „Разследване” си купиха 750 гласа заизборите. Двамата проследиха схема за купуване на гласове в няколко села във видинска област.

Става въпрос за села от по 600 – 700 души, абсолютно обезлюдени, с основно ромско население. Ние дадохме капарото и когато отидохме да дадем основните белязани пари, се обадихме на полицията. Хората се оказаха много отзивчиви и дойдоха заедно с нас. Така, вместо останалата част от парите, им дадохме свиждане с полицията и с нашата камера”, разказа Васил Иванов.

По думите му купуването на гласове става при основните шест политически сили, тъй като малките партии не разполагат с толкова средства. „Общо 17 000 лв. ми струваши цялата работа”, обобщи той.


Гласът върви за 100 лв. – от тях 30 лв. отиват при тартора, 30 лв. за кметските наместници по селата, които държат хората, и 20 лв. за човека, който е в секцията и гарантира гласовете, и 20 лв. за гласуващите”, обясни екипът на „Разследване”. На въпрос кой основно движи тези схеми, Марин Николов отговори: „Това са хора, които по наша информация, отдавна се занимават с това и по никакъв начин не са свързани с една конкретна партия. Понякога работят с няколко партии едновременно. Хора, за които това е бизнес. Когато наближат златните няколко месеца преди изборите, това за тях е върхът”.
Какво още разказаха Васил Иванов и Марин Николов гледайте във видеото.
Целият репортаж ще се излъчи в неделя след централната емисия новини.