неделя, 26 май 2013 г.

Български учени с ново откритие – керамични пчелни кошери

Според тях има шанс проектът да помогне в борбата с измирането на пчелите

Български учени с ново откритие – керамични пчелни кошери

Млади специалисти от Института по керамика и пътно машиностроене в Дебелец са разработили проект за керамични пчелни кошери, предаде БТА.
По думите на ръководителя на проекта инж. Тодорка Лепкова, в изготвянето му са взели участие шестима млади инженери и конструктори. Те са от различни университети в страната и са работили съвместно с дългогодишни специалисти.
Процесът по разработка е продължил повече от шест месеца. В средата на май проектът официално е получил регистрация за изобретение в Патентното ведомство.
Керамичните изделия са доказали своята устойчивост от векове, твърди инж. Марко Ангелов, конструктор в Института по керамика. Според него редица археологически открития сочат, че семена, съхранявани в керамични съдове от стотици години, са запазени до днес, въпреки катаклизмите на времето.
Това се дължи на особеност на печената глина – свойството ѝ да поглъща вредните вълни и опасните електромагнитни и UW лъчения.
Идеята на проектантския екип е била съгласувана със Съюза на пчеларите у нас.
Тодор Найденов, председател на съюза във Велико Търново, смята, че керамичните пчелни кошери биха могли да помогнат при справянето с проблема с увеличаващата се смъртност при пчелите. По думите му откритието няма да бъде панацея, но може да е полезно.
Предимството на керамиката е, че има добра способност да изолира. Тя е устойчива на атмосферни влияния, както и на действията на акарите и гризачите. Лепкова твърди, че това би улеснило значително живота на пчелите.
Направените прочувания показват, че това е единствената по рода си разработка у нас и в Европа.
Вече има повече от 1200 запитвания за купуването на кошери от керамика, но специалистите планират първите сто кошера да останат за експеримент, който ще бъде проведен със Съюза пчеларите и със специалисти от Тракийския университет в Стара Загора.
Кошерите, в които ще бъдат поставени пчелни семейства, да се поставят в различни климатични и географски области. Идеята е да се проследи къде условията са най-подходящи.
Според дългогодишен пчелар пчелите познават цвета на глината и ще могат да откриват своите къщи.