четвъртък, 23 май 2013 г.

От БНТ разкрили схема за купуване на гласове в кв. Победа





Как се постига изборна победа чрез ромския квартал “Победа” в Бургас, питат от българската национална телевизия? Разследващият им репортер Росен Цветков прекарал 2 месеца под прикритие в махалата и в дома на нейното мешере. От името на несъществува партия с името “Движение за демократични гласове в България” той работил с брокерите на гласове в района с цел да вкара в Парламента фалшиви кандидат-депутати. Било му обещано съдействие и гласове от ромски тартори в цялата страна.
За първи път в телевизионен ефир БНТ ще покаже лицата на ромските изборни дилъри от квартал “Победа” и техните признания пред скрити камери. Как се изготвя план за купуване на изборите в цялата страна под кодовото име “СТАНОВИЩЕ”? Как се учат ромите да гласуват правилно? Кои партии пазаруват и какви са хонорарите на организаторите на изборната търговия? И какви хитрини използват, за да не ги хване полицията и да избегнат присъди?
В деня на вота, след сигнал на БНТ, полицията арестува двама от показаните в разследването – мешерето на “Победа” Михаил Хасърджиев и Жеко Шишков, чийто параван за изборни измами е неправителствената организация “Съюз на социално слабите цигани “Надежда”. Двамата бяха задържани в момент, в който дадоха на репортера Росен Цветков списък със 120 имена и ЕГН-та. За гласовете те поискаха 6000 лева.
Едно разследване на Росен Цветков и операторът Недялко Данов.
Излъчено на 20 май в 21.50 часа по БНТ.