четвъртък, 23 май 2013 г.

Ензимите – изворът на младостта

горски плодове


Ензимите са действието на живота във всяко живо създание. Те са веществата носители на жизнена сила. Животът е активност, а ензимите отговарят изцяло за активността във вашето тяло и във всеки друг жив организъм.
Думата ензим произлиза от гръцката дума „enzymas“, която означава „ферментирам“ или „предизвиквам промяна“. Ензимите са онези вещества, които причиняват узряването на евентуалното загниване на една ябълка или праскова. Вътре в тялото ви собствените ензими на плода го смилат предварително, а ензимите в тялото само довършват процеса.
Ензимите са нужни за всички химични и биологични реакции, които се извършват в тялото. Не можете да тичате, да ходите, да дишате или да мигате с очи без ензими. Не можете да виждате или чувате, да мислите, да движите мускулите си или да правите секс без тях. Не можете да смилате храната си, да възстановявате клетките си или да прочиствате тялото си без дейността на ензимите. Изграждането на кръвта, костите и кожата ви ги изисква. Защитната ви система зависи от ензимите ви и от нищо друго за да атакува нашествениците, да отмива химическите отрови и замърсители и да изчиства клетъчните отпадъци възникващи всеки ден при обмяната на веществата. Когато не разполагате с достатъчно ензими тялото ви натрупва отпадъци и излишни килограми.
Вие наследявате известна способност да произвеждате ензими по рождение. Това е вашият ензимен капацитет и той е уникален за всеки индивид. Вашият ензимен капацитет представлява определено количество енергийни фактори, които траят цял живот.
Колкото повече остарявате, толкова повече намалява способността на тялото ви да произвежда ензими. Съхраняването на ензимите е един от ключовете към естествено здраве и оптимално тегло. Уважавайки и зачитайки ензимите си вие ще си осигурите добра физическа форма както и по-дълъг и по-здрав живот. Затова гледайте на ензимния си капацитет като на ензимен спестовен влог. Колкото по-малко теглите от него с толкова повече ще разполагате.
Всички храни както природата ги е създала в живо състояние съдържат ензими. С други думи храната в естественото си сурово състояние носи в себе си ензимите от които се нуждаете за предварителната й обработка. Всички пресни плодове и зеленчуци са особено богати на ензими.
За съжаление всички хранителни ензими започват да умират при температури между 48 и 71градуса. Ето защо когато непрекъснато ядете готвена храна вие теглите от личния си телесен ензимен спестовен влог. Ензимите се разрушават при всяко готвене или друга преработка на храната. С други думи независимо дали варите, запарвате, задушавате, печете във фурна, на скара или грил вие унищожавате ензимите в храната си. Ако храните ви са пастъоризирани, замразени или консервирани техните ензими са разрушени. Ако искате да се освободите от излишното тегло и да увеличите прилива си на енергия трябва да ядете много повече жива храна отколкото може би сега приемате. Тук става въпрос за реалната възможност да увеличите продължителността на своя живот, да добавяте към него още много здрави и активни години.

Източник: http://zdravjivot.org/8987/%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0/