четвъртък, 23 май 2013 г.

Курортното бъдеще на Карадере


"Мадара Юръп" възражда проекта за застрояване на последото диво място на Черно море

Ваканционен комплекс за 220 млн. евро ще бъде изграден в една от последните незастроени местности на черноморието – Карадере, до варненското село Бяла. Проектът кандидатства за сертификат от правителството за приоритетен инвестиционен проект и така има шанс да се възползва от редица държавни преференции, включително и финансови. На фона на икономическата криза и чувствителността на обществото към увреждането на природата заради частни проекти информацията звучи като от сайта "НеНовините". Но не е. Съобщението е истинско и идва от инвеститорите в проекта Black Sea Gardens - "Мадара Юръп".

Става въпрос за небезизвестния, спрян преди четири години проект Black Sea Gardens, изработен от едно от най-големите архитектурни бюра в света – Foster + Partners. Основен инвеститор в комплекса беше инвестиционният фонд Madara Bulgarian Property Fund, който доскоро се търгуваше на неофициалния сегмент на Лондонската борса, обясни пред "Капитал" директорът й Скот Пъркинс. Тя остава в проекта Black Sea Gardens с партньор – регистрираната в Малта Rainbow Malta (Holdings). Офшорното дружество стои зад проекта yooBulgaria – комплекс от 257 апартамента в Обзор.

Madara Bulgarian Property Fund си партнираше в проекта за застрояването на Карадере с българската "ББТ проджектс", чиито мажоритарни собственици са Димитър Борисов и Иво Иванов. Двамата са известни повече с фирмата си за сметосъбиране "Титан АС" и с това, че са собственици на футболен клуб ЦСКА. Димитър Борисов каза пред "Капитал", че тъй като "в момента нямаме сили" "ББТ проджектс" е прехвърлила участието си в проекта Black Sea Gardens на "Мадара Юръп".

Логичен е въпросът защо проектът на Карадере се рестартира точно сега. "Международната среда за такъв тип проекти беше ужасна, не само в България. Проблемът с тях е, че трябва да имаш много ясна представа как ще изглежда пазарът след 2-3 години. Виждаме началото на икономическо възстановяване, виждаме възвръщане на инвеститорското доверие към България", мотивира решението си Пъркинс.

Заменените гори се вадят от проекта

До момента "Мадара Юръп" са изкупили чрез свързани фирми 500 дка в местността Карадере, предстои изкупуването на още 900 дка по думите на Скот Пъркинс. Инвестицията само в земята е 50 млн. евро, каза мениджърът. В посочените терени са и заменените в полза на "Мадара Бяла Норд" АД през 2008 г. 707 дка, които се прочуха като една от едрите заменки за топ земи по морето, извършени по времето на тройната коалиция. Теренът обаче попадна в забранителния списък за изваждане от горския фонд – след нагнетяването на скандала със заменките и разследването на Европейската комисия за държавна помощ. "Нека да е ясно, ще строим върху площ от 240 дка, които са в регулация. Земята извън регулация ще си остане така – ще я запазим в сегашния й вид, ще бъде достъпна и всеки може да ходи там", обяви пред "Капитал" Скот Пъркинс.

Редизайн

Първоначалният проект, разработен от Foster+Partners предвиждаше застрояване на около 700 дка в местността Карадере и изграждането на ваканционно селище с 5000 апартамента и вили и капацитет за 15 400 души. Инвестицията се изчисляваше на близо 1 млрд. евро. По план придвижването в комплекса трябваше да става само с електромобили и велосипеди, да се използват възобновяеми енергийни източници, а нивото на въглеродните емисии трябваше да е сведено до минимум.

"Зелената" концепция е запазена и в преработения проект на "Мадара Юръп", но са намалени параметрите на застрояване, което е логично предвид изключването на 700 дка, които са под забрана. В Закона за устройство на черноморското крайбрежие от 2008 г. важат и нови, по-ниски параметри на застрояване за първа линия на морето, с които инвеститорът е решил да се съобрази, въпреки че има влязъл в сила Подробен устройствен план (ПУП) от преди това. Плътността на застрояване е намалена на 18% и по думите на Скот Пъркинс ще бъде една от най-ниските за Черноморието. От "Мадара Юръп" обясниха, че проектът предвижда два 5-звездни хотела и един 4-звезден, здравен център с поликлиника, кино и концертна зала, детска градина, галерии, спа център, търговски център, барове и ресторанти. Самостоятелните жилища – в къщи и апарт-комплекси са 2000. Строителството ще отнеме три години, а Скот Пъркинс се надява то да започне още тази година, въпреки че по-реалистичната прогноза е 2014 г.

"Не искахме това да е поредният комплекс на морето. Искахме да е изключителен", каза Скот Пъркинс. "Мястото е много красиво, с изобилие от природни дадености. Искахме да запазим в най-голяма степен това предимство. Затова привлякохме Foster+Partners - заради опита им с такива проекти. Опазването на околната среда беше водещото в идеята за проекта. Нито едно развито дърво няма да бъде отсечено", посочи мениджърът. Той обясни, че освен "моралния дълг" да опазят това красиво място инвеститорите възнамеряват да привлекат друг тип летовници към България - по-платежоспособни. "За нас е важно също така проектът да изглежда български – модерен, но български. Прекарахме много време в обикаляне на българските села с архитектите. Всичко това е интегрирано в дизайна", каза още Пъркинс. Той обясни, че и преработеният проект е дело на Foster+Partners.

Помощ от държавата

"Нашият екип ни посъветва да кандидатстваме за сертификат за приоритетен проект от Българската агенция за инвестиции", каза Пъркинс. "Ако го получим, ще имаме административна подкрепа от три министерства – на регионалното развитие, на икономиката и на околната среда. Но сертификатът е сигнал към международната общност, че този проект е подкрепен от правителството, че властите го припознават", допълни британецът. Сава Събев, друг от представителите на "Мадара Юръп", поясни, че компанията иска да се възползва от възможността за финансова подкрепа при изграждането на довеждаща инфраструктура, тъй като в района няма електроснабдяване и канализация.

От Българска агенция за инвестиции потвърдиха пред "Капитал", че има постъпило искане от инвеститора "Мадара Юръп" за издаване на сертификат за приоритетен проект, което не означава автоматично, че то ще бъде одобрено. Преференциите за приоритетен проект могат да бъдат най-различни - съкратени срокове за административно обслужване, предоставяне на терени без търг, изграждане на довеждаща инфраструктура за сметка на държавата, възстановяване на част от осигуровките на новоназначените служители, данъчни облекчения, учредяване на смесено дружество с държавата и др. "Понеже в случая става въпрос за приоритетен проект, той трябва да мине и през Министерски съвет, който има последна дума по издаването на сертификата и за подписването на меморандум с инвеститора, където да се определят клаузите на договора, съпътстващ сертификата", се казва в отговора от БАИ на запитване на "Капитал".

Слонът в стаята

Въпреки зелената си концепция проектът Black Sea Gardens предизвика остра реакция сред природозащитниците още преди години, а сега социалната нетърпимост към инвеститорски намерения в защитени зони е още по-голяма. Особоено след бавно случващия се, но системен натиск за строителство в Иракли и Корал, Карадере остана на практика единственото диво място на българското Черноморие.

"Наясно сме с притесненията на природозащитниците и мисля, че хората се притесняват с право, коментира Пъркинс. Честно казано, начинът, по който се застрои Черноморието, не е добър. Качеството, стандартите са много ниски. Но когато видите дизайна на този проект – той е съвсем различен от всичко останало. Качеството му е много високо не по местни, а по световни стандарти. Проектът ще привлече много инвестиции в района, ще създаде работни места. Освен това при всеки голям проект има хора, които са против. Не сме наивни. Очакваме възражения. Но с акционерите сме се ангажирали да има изчерпателно обществено обсъждане", каза още британецът.

Обсъждането обаче не е нещо, което добронамерен инвеститор решава да направи в полза на гражданите, а законово задължение. Районът на Карадере попада в екомрежата "Натура 2000", в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. "Камчийска планина" е обявена миналата година, което е променило режимите на защита в района. Според екоминистерството проектът е невъзможен без положителна оценка за въздействието върху околната среда и оценка за съвместимост с "Натура 2000".

Така или иначе, подробният устройствен план на проекта Black Sea Gardens ще бъде променен, а целият етап по издаване на строителни разрешителни ще се повтори заради новите параметри. Ако комплексът получи зелена светлина от отделните министерства, няма архитект, който да откаже издаването на разрешение за строеж. И ако държавата реши, че иска да изпълни волята на защитниците на единственото незастроено място на крайбрежието, ще трябва да търси извънредно решение за спиране на иначе законния проект.

Кои са "Мадара Юръп"

"Мадара Юръп" е новото име на "Мейфеър груп" – публична компания на Българската фондова борса, която от регистрирането й преди няколко години досега има спорадични сделки, но не развива дейност. Основни акционери са регистрираното в Малта Rainbow Malta (Holdings) (94.99%), регистрираното на Британските Вирджински острови Rainbow Group Services (5%) и физическото лице Радослав Димитров (предприемач от Варна, занимаващ се с имоти), става ясно от Търговския регистър. Според отговор на "Мадара Юръп" до "Капитал" "дружеството е създадено от два английски инвестиционни фонда (Rainbow Malta и Madara Bulgarian Property Fund), в които влизат като инвеститори английски финансови институции, пенсионни фондове и богати частни инвеститори".

Сайтът на "Мадара Юръп"  – на английски и китайски, съдържа единствено мейл и телефон в Шанхай (По непотвърдена информация партньор в проекта ще е китайска банка, а оттам ще се търсят и купувачи за част от имотите).

В началото на януари тази година на извънредно общо събрание на акционерите се взима решение за преименуване на "Мейфеър груп" на "Мадара Юръп", както и за редица промени, свързани с дейността на дружеството. В новия съвет на директорите влизат британските граждани Скот Джеймс Пъркинс (директор на "Madara Bulgarian Property Fund"), Пол Райли и банкерът Людмил Гачев. Общото събрание разрешава на мениджмънта на дружеството да вземе кредит до 100 млн. евро от акционера Rainbow Malta (Holdings). Търговското предприятие се залага като обезпечение по кредита.

В дневния ред на следващото събрание на акционерите през юли има точки за изкупуване на 100% от капиталите на "Бляк сий инвестмънт тръст" ЕАД , "Бългериан пропърти инвестмънт тръст" ЕАД и "Мадара Бяла" ЕАД. Първите две са собственост на офшорното Rainbow Group Services (акционер в "Мадара Юръп") и са регистрирани на един и същ адрес (същият като на "Мадара Юръп"), с едни и същи управители. "Мадара Бяла" е свързано със съдружниците в "Титан АС". Трите дружества са оценени на 143.7 млн. лева. Активите им са имоти на морето, предимно в района на Карадере.

Източник: http://www.capital.bg/biznes/imoti/2013/05/23/2067000_kurortnoto_budeshte_na_karadere/?sp=1#storystart