четвъртък, 23 май 2013 г.

Ако нещо изглежда като патица…


Чували сте за патешкия тест, нали? „Ако нещо изглежда като патица, плува като патица, квака като патица, то най-вероятно е патица.” Да, ама не. Ето едно кратко списъче с няколко „очевидни” неща от ежедневното ни хранене, които на второ четене се оказват точно обратното на това, което наричаме „очевидно”.

1. Фъстъкът не е ядка
2. Лимонът е кисел, но неутрализира киселините
3. Повече мляко = по-малко калций
4. Доматът е плод
5. Ванилията не е бяла

1. Фъстъкът не е ядка, а боб
Свикнали сме да приемаме фъстъците за ядки от групата на орехите, бадемите, лешниците и т.н., но биологично те принадлежат към семейство бобови (Leguminosae) – или известните като „варива” в кулинарията (като фасула, граха и лещата). Бобовите култури поникват под почвата, докато същинските ядки (плодове, обвити в черупка) растат по дърветата.
Впрочем, фъстъкът е един от най-сериозните алергени и една от най-честите причини за смърт, свързана с храна. И понеже протеинът в състава му е близък до този на класическите ядки, често хора с алергия към фъстъци са алергични също към орехите, лешниците, кашуто и пр. Това е и причината на много етикети да срещате предупреждението „Продуктът може да съдържа следи от ядки.”
2. Лимонът е кисел, но неутрализира киселините
Със сигурност сте чували за алкално-киселинния баланс в организма. Киселините са вещества с липсващи електрони в обвивката си – в стремежа си да си ги набавят, те действат разяждащо, защото ги извличат от други вещества. Основите (или алкалните вещества) са балансьорите, защото имат по един електрон повече в обвивката си. Алкално-киселинният баланс се измерва с показателя pH и скала от 1 до 14. Неутрално е вещество с pH 7 (водата), всичко под това е кисело, а всичко над – алкално. Човешкият организъм обикновено има леко алкална среда, а ние често прекаляваме с „подкиселяването” му – това става, когато сме изложени на токсини от външната среда, когато приемаме киселинообразуващи храни (месо, риба, яйца, млечни, захар). Интересното тук е, че киселият на вкус лимон (както и повечето цитруси) е един от най-добрите примери за алкализираща храна. Органичните киселини, които въздействат върху вкусовите рецептори на езика, в организма ни се превръщат във въглероден диоксид и вода, докато минералите, които остават, служат за неутрализиране на киселините в организма.


3. Повече мляко=по-малко калций
Пийте прясно мляко, то съдържа калций, а той е важен за костите. Слушаме тази мантра вече няколко десетилетия. Да, млякото наистина съдържа калций (128 mg в 100 ml) и да, калцият е веществото, което изгражда костната тъкан. Къде е проблемът тогава? Че прясното млякото е киселинообразуващо (виж точката по-горе). Ако пиете много мляко, организмът компенсира подкиселяването като изтегля минерали, които алкализират. Първи в списъка е калцият – човешкото тяло съдържа над 1 кг. калций, 99% от който е локализиран в костите. Крайният резултат е, че костите отслабват, стават много по-крехки и чупливи, а в дългосрочен план диагнозата е остеопороза. В случай, че се чудите как тогава да си набавите калций – доста добри източници например са сусамът (975 mg в 100 g), беленото слънчогледово семе (645 mg в 100 g), таханът (420 mg в 100 g).
4. Доматът не  зеленчук, а плод
Мда, същото се отнася и за краставицата, чушката и патладжана. Тоест, шопската салата всъщност е плодова салата с лук и сирене. Какво става тук всъщност? Въпреки че от кулинарна гледна точка се приемат за зеленчуци, ботанически всички тези храни са плодове. Според ботаниката, „плод” е узрелият яйчник заедно със семената на цъфтящото растение, а „зеленчук” е всяка една от останалите ядивни части на растението – корени, стъбла, листа. Морковът, картофът, и лукът са примери за „истински” зеленчуци.

5. Подправката ванилия не е бяла
Ванилията е плодът на зелената орхидея (Vanilla planifolia). Цветовете й действително са млечно-кремави (цвят „ванилия”), но подправката, която се приготвя от изсушените и стрити шушулки на плода, е тъмнокафява. Над 90% от световното потребление на ванилия обаче идва от синтетични заместители. Активното вещество във ванилията (това, което дава аромата й), ванилинът, се имитира лабораторно с лигнин – химическо съединение, което се извлича от дървесината. Процесът е евтин (затова добре познатите ви миниатюрни пакетчета с бял прашец под името „ванилия” струват стотинки),  но в натуралния си вид ванилията е кафява и е втората най-скъпа подправка в света след шафрана.
Източници:
Гайдурков, Георги. „Човешкото хранене” (2010), Санитас
сп. „Осем”, брой 3 (51), март 2013

https://en.wikipedia.org/wiki/Nut_(fruit)
http://kidshealth.org/teen/food_fitness/nutrition/nut_allergy.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Peanut
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%B8
http://www.peanut-institute.org/peanut-facts/
http://en.wikipedia.org/wiki/Tomato
http://en.wikipedia.org/wiki/Solanaceae
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B4
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D0%BD
http://www.arizonavanilla.com/Tutorial/Myths.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Vanillin
http://www.savorsa.com/2010/04/ask-a-foodie-what-is-white-vanilla/
http://wiki.answers.com/Q/What_is_the_difference_between_Artificial_Vanilla_Extract_and_Pure_Natural_Vanilla
http://mommymythbuster.wordpress.com/2009/06/11/myth-30-lots-of-milk-builds-strong-bones/
http://www.ahyap.com/blog/milk.php
http://www.bb-team.org/hrani/ingredient/calcium
http://chemistry.about.com/od/foodchemistryfaqs/a/Is-Milk-An-Acid-Or-A-Base.htm

Източник: http://www.kukuriak.com/duck/