петък, 17 май 2013 г.

Боклукът в Осло свършва, кофите са празни





Всеки голям град има проблем с боклука. Въпросът е, че обикновено се касае за прекалено много отпадъци, които милионите му жители произвеждат и невъзможността на градската управа да се справи с това. Норвежката столица Осло обаче има друг проблем, пише PopSci.
Най-големият град в Скандинавската страна практикува разделно събиране на отпадъците (хранителни отпадъци, пластмаси и стъкло), които се отделят в различни цветни торбички, раздавани безплатно. Заводите за обработка на отпадъците разполагат с оптични сензори, които различават цвета на торбичките и след това ги изгарят, за да произведат енергия. Едва 4 процента от боклуците в Норвегия отиват в нормалните сметища.

Когато обаче тази система функционира безгрешно, също се получава проблем - страната няма достатъчно боклук. Миналата година Норвегия е била принудена да внесе 800 000 тона отпадъци, за да поддържа работата на заводите и да се справи с нуждата от преработена енергия. Към момента Скандинавските страни общо произвеждат 150 милиона тона отпадъци годишно, докато заводите им имат капацитета да обработват 700 милиона тона. Специално в столицата повече от половината училища се отопляват чрез изгорени отпадъци. Някои активисти пък се притесняват, че повишеното търсене на боклук може да накара хората да произвеждат повече отпадъци.