събота, 11 май 2013 г.

Морингата: най-новата суперхрана


Грам за грам притежава:

4 пъти повече калий от банана; 4 пъти повече фибри от овесените ядки; 14 пъти повече калций от млякото; 9 пъти повече желязо от спанака; 2 пъти повече Витамин А от морковите; 2 пъти повече протеин от киселото мляко.

Когато чух това за първи път преди няколко дни, искрено ме впечатли и провокира да потърся повече информация за тази храна със странно име. Оказа се, че морингата е растение с изключително висока хранителна стойност и много приложения. Морингата е едно от най-забележителните растения проучвано до момента – наричат го още Дървото на живота. Силата на морингата е най-вече в нейните листа, които съдържат над 90 вида хранителни вещества и 46 антиоксиданта, заедно с пълния спектър незаменими аминокиселини.

Морингата се използва от векове от Аюрведичната медицина в Индия за лечението на много болести, включително и като естествен антибиотик, болкоуспокояващо по време на раждания, при заболявания на черния дроб, анемия, астма, главоболие, кашлица, високо кръвно налягане, болки в гърлото и други. Сиддха медицината също използва морингата като лекарство, като дървото моринга често е наричано и „Най-добрият приятел на майката“ от индианците. Морингата може да бъде видяна в Азия, Африка и Южна Америка, като от нея се използват както листата, така и семената, корените и кората за производството на най-различни продукти – чай, масла, шампоани, сапуни, продукти с грижа за кожата и парфюми. Най-важното от всичките й приложения разбира се е това на суперхрана,  лесна за усвояване от организма и с много висока хранителна стойност. Като храна морингата може да бъде открита както на прах, така и на таблетки.

Източник: http://thinkaboutorganic.com/%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0/