събота, 18 май 2013 г.

Естествени системи за пречистване на водата


Когато става въпрос за чиста питейна вода и то в градски условия, обикновено си представяме огромни пречиствателни станции, които с помощта на сложни химикали и различни химически процеси убиват вредните бактерии. И забравяме, че в продължение на милиони години водата се е пречиствала сама единствено благодарение на естествените процеси, които протичат в природата. Възможно ли е да се поучим от природата и да създадем условия, които позволяват протичането на същите тези процеси, така че да получаваме чиста вода брез примеси от вредни химикали? Да, и компанията John Todd Ecological design вече го прави. На близо 20 места из цял свят те са осъществили проекти, които превръщат замърсените и неизползваеми водоизточници в реки и езера с кристално чисти води, богата растителност и фауна.

Една от техните инициативи преобразува мръсен канал за отпадни води в китайския град Фужоу в истински зелен оазис и място за отдих на местните жители. За целта в дългият 500м канал са били засадени 12 000 растения от 20 местни вида. Обособени са анаеробни и аеробни зони, в които виреят различни полезни бактерии, които разграждат замърсителите, включително и маслените петна, плуващи по повърхността на земята. Специални аератори обогатяват водата с кислород и насочват течението й през корените на растенията, където тя допълнително се филтрира. Във вече значително по-чистата вода е станало възможно да бъдат пуснати дребни риби и охлюви, които също помагат за отстраняването на замърсители. По този начин екосистемата е възстановена напълно и естествените процеси, които протичат в нея позволяват водата да се пречиства без никаква външна намеса и без необходимост от използване на вредни химикали. По продължение на канала е изградена дървена пътека, която се превръща в любимо място за разходки на местните жители.

Изграждането на подобни системи за естествено пречистване на водата е сравнимо като разходи с изграждането на пречиствателна станция. Ползите обаче идват от това, че докато пречиствателната станция се нуждае постоянно от електричество, от химикали, от служители, които да я поддържат, естествените системи не се нуждаят от почти никаква подръжка и режийните разходи са сведени до минимум. Необходимо е единствено няколко пъти в годината да се извършва преглед на съответния водоизточник и да се проследява дали флората и фауната в него се развиват нормално и дали успяват да се справят с пречистването на водата.


Автор: Рослава Стоянова; Снимка: http://toddecological.com/

http://organichno.com/index.php/hrana/51--1-/586-2013-05-17-17-26-15