сряда, 8 май 2013 г.

Цивилизацията на ''скалните хора'' в Родопите




'Скалните хора''- така е наречена първа част от документалния филм от 2007г. за древните траки, населяващи днешната българска планина Родопи.
Цивилизацията на ''скалните хора'' в Родопите е създадена от т. нар. ''прототраки''-мистериозен народ, който живее по времето на египетските фараони Ехнатон, Тутанкамон и Размес. Културата им се развива по времето на разцвета на Хетското царство. Според проф. Н. Овчаров и доц. Кр. Лещаков тази култура възниква в края на бронзовата епоха, около XII-XI век пр.Хр. Тогава започват тези скални изсичания, продължили и през желязната епоха.
Каменният град Перперикон, светлището на Орфей при село Татул, пещерата ''Утроба'' и други обекти като скални гробници, храмове,корита /шарапташи/ са само една малка част от паметниците на тази култура. Центърът на културата е каменният комплекс в Перперикон.
Откритата в района керамика доказва,че скалните хора са с тракийски произход. Археологическите проучвания в Родопите доказват,че културата на траките преживява в бронзовата епоха не по-малък разцвет ,отколкото в IV-III в. пр. Хр.