понеделник, 29 април 2013 г.

„The Real Food Store”: хранкооп с развитие


  

Какво ще кажете за домати, набрани от екологична градина накрая на града? Или за сирене и кашкавал, направени в домашни условия? Ами за майсторски изпечен хляб на място? Плюс уютно местенце, за да се насладите на всички тези неща и да се почувствате част от една общност, обединена от идеята да се храни с качествени, местни продукти. Всичко това се случва отдавна в Обединеното Кралство и там се нарича “food co-op”, на български “хран-кооп". Целта му е да се стимулира местното производство и потреблението на сезонни продукти. Тази тенденция вече е намерила своето място в градовете, чиито жители имат зелено съзнание и отскоро се прилага и в България. Ще ви разкажем за един британски кооператив, чиято идея е иновативна, но напълно приложима и за българските условия.

Действието се развива в градчето Екситър, област Девън, югозападна Англия, което е с население 120 000 души и където в началото на 2009 год. група хора, под наименованието „Transition Exeter”, създават нетрадиционно място за хранене. Те регистрират марката „Real Food”, сменят името си на „Exeter Real Food Ltd”, като успоредно управляват цех в града, носещ името “An appetite for local food”. По-нататък комбинацията от двете идеи затвърждава нуждата от местенце, където хората да получават местно произведена храна. Лека полека инициативата привлича широк кръг от хора от публичния и частния сектор.

Зад „Exeter Real Food Ltd” стоят имената на Сали Уилямс - генерален мениджър и Иън Тейлър - асистент – мениджър, и двамата с голям опит в кетъринга, както и с обща мечта за създаване на устойчив бизнес с местни производители. В началото, „Exeter Real Food Ltd” се съветват със специалисти в областта на обществените инвестиции и приемат за свой бизнес модел продаването на дялове към членовете си, с цел всеки един от тях да може да изказва мнение и да е отдаден на идеята. През Март 2010 г. се ражда името „The Real Food Store”.

През юни същата година гражданите на Екситър за първи път се запознават с дейността на „The Real Food Store” в претъпканата от желаещи да чуят за този нов и вълнуващ бизнес, църква „St . Stephens”. Последвалите закупени дялове за над 153 000 паунда надхвърлят убедително прогнозираните 135 000. Получени са общо 303 заявки за дялове. Това дава окончателния старт на бизнеса.


Магазина

Свежи, сезонни и местно произведени зеленчуци, яйца, мляко и хляб – това има по рафтовете на магазина „The Real Food Store”, както и някои допълващи продукти - всички набавени по етичен начин. Целта на магазина е да създаде топла и силна връзка с местните производители, съблюдаващи екологичните принципи и да набавя по-голямата част от продуктите от региона. Мартин Годфрей, производител в „Шилингфорд Органикс” подчертава предимството на доставката точно за този магазин – можеш да си сигурен, че салатата, спанакът, морковите, които си събрал тази сутрин, ще са на щанда на магазина още същия ден, без каквото и да е забавяне. Това се цени високо и от крайните клиенти – възможността да се снабдяват със свежи продукти, заредени с добра енергия и пълноценни качества.

Пекарната

„Хлябът на Ема” („Emma’s Bread”), както е наречена пекарната към магазина, е мястото за вихрене на Ема Паркин и нейните ученички, които снабдяват с различни продукти магазина, кафето и шанда с храна „за навън”. Ема прави истински хляб, използвайки традиционни методи и органични продукти, там където е възможно. Тя подчертава, че не използва никакви подобрители, само органични брашна, квас и, че въпреки, че ползва миксер за приготвянето на хляба, всяко едно парче от крайния продукт се претегля и оформя на ръка. Това е по-трудоемко, но по-благодарно като метод. Освен хляб, Ема приготвя различни видове квас, сладкиши и други печива.

Щанда с храна «за навън»

„The Real Food Store” се намира в центъра на града, много удобно за работещите и бързащи хора, да хапнат нещо „на крак”. Вкусните прясно приготвени сандвичи и багети, с вегетариански или месни продукти, са идеални за целта. Можеш да грабнеш също и вкусен кейк или бисквитка! Освен храни, щанда предлага и голям избор от натурални сокове. Да не забравяме и кафето, което също можеш да вземеш за из път, то се намира в кафетерията на горния етаж.


Кафетерията

В популярната кафетерия на „The Real Food Store”, можеш да се насладиш на приятелска атмосфера, добро обслужване и чудесна храна! Там се сервира вкусна, проста и сезонна храна. Готвачите са изключително отворени за нови рецепти – подайте им своите традиционни семейни рецепти и те ще направят така, че да ги включат в общата колекция, както и в асортимента на щанда и уебсайта. За да е тихо и спокойно, за децата са предвидени две кошници с играчки и специални шарени, детски столчета. Ако желаят да рисуват, на разположение има късове стара хартия.

Още за „The Real Food Store” научете в техния сайт: www.realfoodexeter.co.uk
Автор: Мариана Василева; Снимки: Michael Krage


Източник: http://organichno.com/index.php/hrankoop/92-2012-04-18-21-10-54/576-the-real-food-store