вторник, 2 април 2013 г.

Иша крия








Иша крия


Тази крия ще създаде определено разстояние между вас и вашето тяло, между вас и вашият ум. Само, защото вие се отъждествявате с вашия ум и тяло, вие водите битки в живота си. Веднъж, когато спрете да се отъждествявате с тези ограничени определения на тяло и ум, вие ще се свържете с източника на творение вътре във вас. Веднъж, когато това се случи, Благодатта се проявява и усилията в живота изчезват. Веднъж, появила се тази дистанция от тялото и умът ви, Благодатта на всички Гурута и тази на Садхгуру ще бъде с вас.





Асана при Иша крия

Инструкции:

Подготовка: Стойте седнали със затворени очи, краката да са кръстосани(лявата пета на перинеума, десният крак – от външната страна), с лице на изток. Дръжте ръцете си отворени, с дланите нагоре и с леко повдигнато нагоре лице.

Тази медитация ще се случи на три етапа:

Етап 1:

Вдишвайте и издишвайте леко, бавно.

С всяко вдишване си казвайте на ум: „Аз не съм тялото.”( „I am not the body”) И вдишвайте докато трае мисълта.

На всяко издишване си казвайте наум: „Аз не съм нито умът.”( „I am not even the mind”) И издишвайте докато трае мисълта.

Дишането ви трябва да върви, както е показано на тази диаграма:








Дишане при Иша крия


Аз не съм тялото = I am not the body - ВДИШВАНЕ

                                     Аз не съм нито умът = I am not even the mind - ИЗДИШВАНЕ



Дишайте така от 7 до 11 минути.


Етап 2:

Произнасяйте звукът ААА с отворена уста. Звукът трябва да излиза изпод пъпа. Не е нужно да произнасяте звука много силно, достатъчно е да почувствате вибрацията. Произнесете звукът 7 пъти, издишвайки напълно по време на всяко повторение.


Етап3:

Стойте седнали в продължение на 5 до 6 минути с леко повдигната нагоре глава и внимание концентрирано помежду веждите ви.


Цялото упражнение трае между 12 и 18 минути. Вие може да седите и по-дълго ако желаете.


Каквото и да се случва във вашето тяло или ум, вие просто стойте. Не участвайте в дейностите на умът или тялото.


По време на упражнението не правете прекъсвания, защото това би довело до нарушения в процеса на преразпределение на енергийте.


Всеки може да практикува тази мудра и да се наслаждава на нейните ползи. Просто следвайте инструкцийте без да правите каквито и да е било промени. Това е една проста и същевременно много мощтна мудра.


По всяко време на деня вие може да си припомняте това(„Аз не съм тялото, аз не съм нито умът.”)


Вие трябва да се упражнявате или два пъти на ден, минимум по 12 минути в продължение на 48 дни, или веднъж на ден в продължение на 90 дни, за да направите един пълен цикъл(мандала). Това е ваши ангажимент. Това е вашата Гурудакшина.


Седене с глава обърната на горе - ползи


И сега, стоенето с глава леко повдигната нагоре, не е за да се види някакъв бог, реещ се из небесата. Не се прави, защото вие искате да видите нещо в небето. Вие си държите главата нагоре, защото, когато вашата система гледа нагоре нещата се случват. Вашата система става възприемчива. Не се прави, за да отприщи вашето въображение и то да препуска диво из небесата. Това е нещо като отваряне на прозорец. Това е нещо, което касае ставането ви по-възприемчиви за Благодатта на Гурувците. Когато станете благоразположен и възприемчив вашето тяло естествено се изправя(под формата на дъга).


Същността на тези медитация е, че създава известно разстояние помежду вас и това, което взимате за ум. Къде бива изфабрикувано цялото страдание на света?

Във вашия ум. Ако се дистанцирате от него, може ли да има страдание във вас? Това е краят на страданието. И така вие седите там, съществува разстояние между вас и ума ви, проблема идва в момента, когато отворите очите си и отново се залепите за ума си.

Ако медитирате ежедневно, ще дойде ден когато ще отворите очите си, и умът все още ще е тук, и вие ще сте тук. Това е краят на страданието. Дали вие сте тук или отвъд, това е краят на страданието. Това означава, че целия ви кармичен багаж е оставен на страна. И не може да има каквото и да било влияние въздействие върху вас. Веднъж, когато миналото спре да има влияние върху вас, тогава живота се превръща в една огрома възможност.

Всеки един дъх се превръща в такава огромна възможност във вашия живот, защото миналото не играе никаква роля във вашето съществуване тук и сега. Ако седите тук, вие сте живот абсолютен.


Мантра - ползи


Когато произнасяте звукът ААА, се активира центъра за подръжка във вашето тяло. Той е чакрата наречена Манипурака или центъра под пъпа(около 2см). Манипурака се намира само на три четвърти от инча под пъпа, това е Вишну Щхана.

Знаете ли, че Вишну и Лакшми са винаги свързани? Отговорника по подръжката и богинята на парите и благосъстоянието са свързани, защото където няма подръжка няма да има и пари, нали?

Мястото на Вишну е този център по подръжката. Когато сте били в майчината утроба вашата пъпна връв е била на това място. Сега връвта е прекъсната, но поддържащия център е все още във вашия пъп. Ако произнасяте звукът ААА ще усетите, че кънтежа започва на около три четвърти от инча изпод пъпа и се разпространява из цялото тяло.

Звукът ААА е едининствения кънтеж, който се разпространява през цялото тяло, защото това е единственото място, където 72000те нади се срещат и преразпределят.


Надите са енергийни пътища и в системата има 72 000 такива нади. Те всички се пресичат в Манипурака и се преразпределят. Това е единствената такава точка в тялото.

Ако произнасяте звукът ААА, кънтежите от ААА биват пренасяни право през системата. Тези вибрации могат много да помогнат в подръжката на един човек или да служат на вашият център по подръжка. Активирането му ще донесе здраве, сила, напредък и благоденствие.



Коментари на Садхгуру


Предлагаме не вашето внимание и допълнителните коментари на Садхгуру относно упражнението.


                      Какви са ползите от тази медитация ?

                                

Садхгуру: Първо, каква е нуждата да се медитира изобщо? Началото на живота ви не е бил ваш съзнателен избор, то ви се е случило. Когато сте се родили тялото ви е било толкова малко, а сега е пораснало. Толкова е очевидно, тялото е нещо, което сте събрали. То представлява натрупване. Това което вие смятате за „свое тяло” е едно натрупване на храна. Подобно, това, което вие наричате „мой ум” представлява натрупване на впечатления.

Каквото и да натрупате, то може да бъде ваше, но никога не може да бъде самите вас. Самият факт, че сте го натрупали значи, че сте го събрали от някъде другаде. Днес вие може да сте струпали 70 килограмово тяло, но може да решите да го преобразувате в 60 килограмово. Вие не търсите след това останалите 10 килограма, защото те са били просто едно натрупване. Веднъж щом сте ги захвърлили, те са изчезнали. Подобно вашият ум представлява натрупване на впечатления.

В момента, в който се отъждествите във вашето съществуване, в моментна, в който се отъждествите с нещо, което не сте, вашето възприятие бива нарушено. В мометна, в който вие започвате да изживявате това тяло, което сте събрали отвън като „истинското ви аз”, в момента, в който започнете да възприемате впечателнията в ума си като „истинското ви аз”, вие не можете да възприемате живота такъв, какъвто е наистина. Вие ще възприемете един живот на оцеляване, а не такъв какъвто наистина е.

Веднъж станали хора, оцеляването е добило много голямо значение, но не е достатъчно. Ако сте дошли тук като всяко друго същество на тази планета, с пълен стомах – животът щеше да е уреден. Но веднъж вече дошли като човешко същество, животът не опира само до оцеляването. Всъщност, човешкият живот започва, когато оцеляването е осъществено.  

Медитацията ви дава една опитност, едно вътрешно състояние, в което, това, което сте и това, което е ваше биват разделени. Получава се малка дистанция, появява се малко разстояние помежду това, което сте и това, което сте натрупали. За сега можем да сметнем това за медитация.

Каква е ползата, правейки това? То носи абсолютна чистота на възприятието. Вие виждате живота такъв какъвто е – без изкривявания. В този момент, вашата способност да преминавате през живота се определя от това, колко чисто го възприемате. Ако аз нямам яснота, обаче имам самоувереност и се опитвам да стъпвам по белия свят, аз ще бъда един несръчен идиот. Когато няма възприемане хората се опитват да преодоляват това чрез изграждане на себе-увереност. Хората се опитват да наваксат тази липса на яснота с различни вещества. Няма заместител на яснотата.

Когато веднъж осъзнаете това, вие ставате естествено медитативни; вие искате да проясните всичко и да гледате на живота такъв какъвто е, защото вие преминавате през живота без никакво съпротивление, без да се спъвате в това или онова.


Какво точно прави тази медитация?


Тази крия ще създаде определено разстояние между вас и вашето тяло. Между вас и вашият ум. Ако въобще има някаква съпротива във вашият живот, то е защото вие се отъждествявате с тези ваши ограничени аспекти.

И така същината на тази медитация е, че тя създава едно разстояние, една дистанция, межу вас и това, към което се отнасяте като ваш ум. Цялото страдание, което изживявате е изфабрикувано във вашия ум. Ако отдалечите себе си от умът, ще има ли тогава страдание у вас? Това е краят на страданието.

Сега докато медитирате се появява една дистанция помежду вас и умът ви и вие наистина се чувствате спокойни. Проблемът е, че в момента когато отворите очите си, вие отново се залепвате за ума си.

Ако медитирате ежедневно, ще дойде ден, когато, като отворите очите си вие все още ще усещате, че умът вие някъде там, а вие сте тук. Това е краят на страданието. Когато вие не се отъждествявате повече с вашето тяло и ум, вие ще бъдете в контакт с източника на творението вътре във вас. Когато това се случи, Благодатта се случва.

Това означава, че целия ви кармичен багаж – вашето минало или подсъзнанието – биват оставен на страна. И не могат да имат каквото и да било въздействие върху вас.

Всеки дъх се превръща в една огромна възможност в живота ви, защото миналото ви не играе никаква роля във вашето съществуване тук, сега. Ако седите „тук”, вие сте живот абсолютен. Живота вече не изисква усилия.

Защо това упражнение се предлага онлайн?

Садхгуру: Преди години, както просто си седях преизпълнен с екстаз, без да опитвам нищо, без умисъл. Аз си помислих, „Какво, голяма работа? Просто си седя тук, разцепвам се от екстаз. Какво, голяма работа? Ще направя целия свят екстатичен.” Това беше почти преди тридесет години, и се превърнах в това(Има предвид брадата си), но хората не се отказват от своето нещастие. Ние докоснахме няколко милиона човека, но това не е целият свят. Идеята ми за света е този от седем милиарда души.

Точно сега общества от ден на ден стават все по-ненормални, защото всичко, което човек материално може да направи, е вече сторено. Сега те не знаят какво да правят. Всичко, което можете да направите е да се фризирате или да татуирате тялото си от главата до петите. Какво друго ново можете да направите? Хората ще започнат да правят все повече и повече неща в ущърб на живота, само защото искат да направят нещо ново.

Така че обществото е презряло за един духовен процес, презряло е. Ако не го осигурите сега, то ще експлоадира. Вие трябва да подсигурите един широкомащабен, нерелигиозен духовен процес, който не се вписва към нито една философия или идеология – само един прост процес, който ще обърне хората навътре към себе си. Досега, може би има малки парченца от докоснати хора тук, там, но това не се случило в по-голям мащаб. Днес, с наличната технология, можем да направим това.

Това ще бъде едно от най-важните неща, което ние, като поколение можем да направим. Да имаме възможността да направим нещо широкомащабно за човешкото съзнание.

Ако правите прекалено много въшно прекрояване, няма да ни остане планета. Време е човешките енергий да се обърнат навътре, така че хората да могат да прекроят себе си и да престанат да повреждат нещата навън. Има много работа, която трябва да бъде извършена вътрешно. Ако не разгърнем това измерение в широк мащаб до негово избуяване, изключително усърдните общества на планетата, тяхната индустрия ще унищожи планетата.


Какво е значението на дъха? Има ли нещо повече в доброто дишане, освен положителните ефекти за здравето?


Дъхът е нишката, която свързва вас и вашето тяло. Ако отнема дъхът ви, вие и вашето тяло ще се разделите. Дъхът е това, което държи заедно вас и тялото ви. Това, което наричате ваше тяло, и това, което наричате „аз”, биват държани заедно чрез дъха. И този дъх предопределя много аспекти на това кой сте вие сега.

За различните нива на мисъл и емоция, през които преминавате, вашият дъх приема различни видове модели. Ако сте ядосани, ще дишате по един начин. Ако сте умиротворени, ще дишате по друг начин. Ако сте щастливи, ще дишате по друг начин. Ако сте тъжни, ще дишате по друг начин. Не сте ли забелязали това?

Обратно на това е основана науката за пранаяма и крия: посредством съзнателно дишане по определен начин, самия начин, по който мислите, чувствате, разбирате и изживявате живота може да бъде променен. Този дъх може да бъде използван по толкова много начини, като инструмент за извършване на други неща с тялото и умът. Вие ще видите при Иша крия, че ние използваме простия акт на дишането, но крията сама по себе си не в дъхът. Дъхът е просто инструмент. Дъхът е въведение, но това, което се случва, не се върти около самото дишане.

По който начин дишате, по този начин и мислите. По който начин мислите, по този начин и дишате. Целият ви живот, цялото ви несъзнавано, са изписани в дъхът ви. Ако просто прочетете вашият дъх, вашето минало, настояще и бъдеще са изписани там, в начина, по който дишате.

Веднъж разбрали това, животът става различен. Това е нужно да бъде узнато от опита; не е нещо, което трябва да бъде излагано на теория. Ако познавахте блаженството, просто да си седите тук, блаженството да сте способни просото да седите тук, без да мислите за нищо, без да правите нищо, просто седейки тук, просто бъдейки живот, тогава живота ще е много различен.

По някакъв начин това значи, че ... В днешни дни съществува научно доказателство, че без приемането на капка алкохол, без да бъде вземано каквото и да е вещество, вие може просто да си седите тук и да сте дрогирани или омаяни, или пияни от самите себе си – без махмурлук. Ако съзнавате по определен начин , вие може да активирате системата по такъв, че просто, ако си седите тук, това става едно огромно удоволствие. Щом като, просто да си седите и дишате, е такова голямо удоволствие, вие ще станете много жизнерадостен, гъвкав, прекрасен – защото през цялото време вие вътрешно сте в прекрасно състояние. Умът става много по-остър откогато и да било преди.

Защо моето лице трябва да е леко обърнато нагоре?


Садхгуру: Седенето с глава леко обърната нагоре, не е защото искате да видите нещо което се рее из небесата или да си представите нещо. Вие си държите главата обърната нагоре, защото, когато системата „гледа” нагоре, тя става възприемчива. Това е нещо като отваряне на прозорец. Това се прави с цел, ставане възприемчив към Благодатта. Когато станете благоразположени и възприемчиви вашето тяло естествено се изправя(под формата на дъга).


Какъв ефект има произнасянето на „Аа” върху мен?

Садхгуру: Когато произнасяте звукът „Аа”(като „ах’”то в думата баща – на англ. Father – “ah”), подържащият център във вашето тяло се активира. Това е манипурака чакра или пъпният център. Манипурака се намира само на три четвътри от инча(около 2см.) под вашия пъп. Когато сте били в утробата, вашата пъпна връв е била закачена там. Сега пъпната връв я няма, но поддържащия център е все още във вашия пъп.

Тъй като има физическо тяло, има и цяло енергийно тяло ... Тази енергия, която ние наричаме дали към прана, или Шакти, протича през тялото в определени установени модели, не се движи произволно. Съществуват 72 000 различни пътя по които тя се движи. С други думи, съществуват 72 000 пътеки в системата, по които тя тече. Така че, надите представляват пътеки или канали в системата. Те нямат физическо проявление, ако разрежете тялото и погледнете вътре вие не ще намерите тези нади. Но когато ставате все повече и повече осъзнати ще видите, че тази енергия не се движи произволно, движи се по установени пътища.

Звукът „Аа” е единствената вибрация, която се разпространява право през цялото тяло, защото манипурака е единственото място, където 72 000те нади се срещат и преразпределят. Когато произнасяте звукът „Аа” ще усетите как вибрацията ще започне на около три четвърти от инча(около 2см.) под пъпа ви и се разпространява право през цялото ви тяло. Това трептение може да помогне много за зареждането с енергия на вашия център по подръжка. Задействането на този център ще ви донесе здраве, сила, благоденствие и благополучие.