понеделник, 15 април 2013 г.

Победеният Каприлес отказва да приеме резултатите от вота във Венецуела


Временно изпълняващият длъжността президент Николас Мадуро, идеен наследник на покойния Уго Чавес, спечели изборите с малка преднина

Николас Мадуро Николас Мадуро
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Кандидатът на управляващата партия във Венецуела Николас Мадуро е избран за президент с 51% от гласовете, съобщи избирателната комисия, цитирана от Ройтерс.
Мадуро ще продължи курса към социализъм, следван от покойния му предшественик Уго Чавес, посочва Ройтерс.
За съперника на Мадуро - губернаторът на щата Миранда Енрике Каприлес, са гласували 49% от избирателите.
Комисията заяви, че резултатите от изборите са "необратими" и призова венецуелците да ги зачитат, добавя Ройтерс.
Каприлес обаче обяви, че отказва да приеме резултата
Днес можем да кажем, че имахме честна изборна победа, заяви пък Мадуро минути след обявяването на официалната информация.
Милиони граждани на страната се явиха в избирателните секции, за да изберат президент, който ще управлява през следващите 6 години.
Право на глас във Венецуела имат почти 19 млн. души.
Мадуро, който е бивш автобусен шофьор, а впоследствие синдикален лидер,
бе вицепрезидент при Уго Чавес, починал от рак на 2 март.
По време на предизборната си кампания Мадуро заяви, че ще продължи политика на починалия Чавес - национализация, частично планова икономика, близки отношения с Русия, Иран и Китай.
Междувременно Мадуро осъди "интервенционизма" на САЩ, заявявайки, че ще представи "нови доказателства" за него в понеделник, съобщи АФП. Със САЩ винаги има трудности, защото те винаги заговорничат,
заяви Мадуро.
Какво би станало, ако венецуелски военни, военен аташе в посолството на Венецуела във Вашингтон, започне да търси военни от Пентагона, които да оспорят властта на Обама, попита той.
Докато ние сме тук в президентството и революцията води съдбините на Венецуела, няма да приемем никоя империя да мърси достойнството на страната, каза Мадуро.
Няколко часа преди смъртта на Уго Чавес Венецуела изгони двама военни аташета в посолството на САЩ. Вашингтон отвърна със същото.
Двете страни нямат дипломатически отношения на ниво посланици от 2010 г. насам.

Източник: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5688731