вторник, 2 април 2013 г.

"За да остане природа в България" за движението "Орлов мост": Някои неща не са такива, каквито изглеждат


Протест срещу промените в Закона за горите, "Орлов мост", лятото на 2012 г.

Протест срещу промените в Закона за горите, "Орлов мост", лятото на 2012 г.
Фотограф: Юлия Лазарова

"Това, че някой използва протестите на Орлов мост от миналото лято, за да се популяризира днес си е негов проблем. Надяваме се, че хората разбират това. Протестите тогава имаха конкретна цел и тя беше постигната - горите бяха опазени от евтино унищожение", заяви пред "Дневник" Константин Иванов – от международната природозащитна организация WWF по повод новосъздаденото движение "Орлов мост" и коалирането му с ВМРО за изборите.

Иванов коментира от името на цялата коалиция "За да остане природа в България", в която членуват повечето активно действащи у нас зелени неправителствени организации, в това число и WWF. Голяма част от неправителствените организации на коалицията инициираха протестите в защита на Пирин и Витоша или други защитени територии и незаконни строежи през последните години, но най-популярни и масови станаха протестите в началото на лятото на 2012 на "Орлов мост". Иванов направи и уточнението, че

коалицията не се занимава с политика

"Като неправителствени организации следим за спазването на законодателството и внимателно разглеждаме всички промени в него, за да сме сигурни, че те следват обществения интерес, а не частния."

Още снощи във Facebook страницата на коалицията написаха: "Ние не робуваме на символи, но все пак е малко гадно по този начин да експлоатират "Орлов мост" - мястото където спасихме Странджа, Витоша и горите. Защото именно в юнските протести за опазване на природата (2007 и 2012 г.) на Орлов мост се роди истинското гражданско общество. Та четете внимателно бюлетините на 12 май, защото някои неща не са такива каквито изглеждат!"

Според коалицията, важно е да не се забравя фактът, че през лятото на 2012 г. нито една партия не "прегърна" блокиранията на Орлов мост, заради промените в Закона за горите, но именно тези протести тогава показаха, че гражданското общество е будно.




"Лицата от политическо движение Орлов мост не съм ги виждал на "Орлов мост", а ВМРО няма нищо общо с патриотична организация.

Две ментета са направили менте коалиция,
е мнението на Стефан Аврамов от българска фонация "Биоразнообразие" – също член на коалицията. Той коментира още, че Христо Стоичков е пръв приятел с бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, чиито предложения за поправки в Закона за горите предизвикаха първото блокиране на "Орлов мост".

"Орлов мост" се нарече движението, чието лице стана футболистът Христо Стоичков. Той беше обявен "за знаме и водач на движението" от председателя на Националното представителство на студентските съвети Ангел Георгиев на среща на 23 март в зала "Арена Армеец".

В коалиция "ВМРО - Орлов мост" се обединяват ВМРО-БНД на Красимир Каракачанов и бургаската партия Средна европейска класа на строителния предприемач Георги Манев, която се прочу на последните местни избори с това, че набираше кандидати по обява във вестник.

Ръководството на ВМРО има решение да си сътрудничи за изборите с движението "Орлов мост", но засега отказва да го огласи публично. Ангел Георгиев от своя страна коментира , че са избрали ВМРО като партия, която не е участвала досега в управлението.
 
В Коалицията "За да остане природа в България" членуват:

Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация "Биоразнообразие", Екологично сдружение "За Земята", Информационния и учебен център по екология, Народно читалище "Бъдеще Сега", Сдружение "Агролинк", Сдружение "Байкария", Сдружение "Белият бряг", Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение "Природа назаем", СНЦ "Зелени Балкани", Сдружение "Природен Фонд", клуб UNECO към Студентски съвет на СУ "Св. Кл. Охридски", Софийско гражданско сдружение "Щастливеца", гражданска група "Да спасим Иракли", "Граждани за Рила" и WWF Дунавско-Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.

http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/04/02/2033877_za_da_ostane_priroda_v_bulgariia_za_dvijenieto_orlov/