вторник, 2 април 2013 г.

Селенът прави чудеса за здравето. Вижте колко е необходим!

Лунният елемент притежава ценни свойства за здравето, които го правят много ценен


През последните десетилетия селенът се превърна в истинска сензация за здравето. Той е микроелемент притежаващ важни биохимични и химични функции в тъканта на живите организми, заради притежаваните антиоксидантни качества. Лунният елемент е най-важният от антиоксидантната защита на организма. Другите важни за здравето флавоноиди, витамини и коензими не могат да бъдат негов еквивалент. Помага за регулирането на щитовидната жлеза.

Селенът влиза в състава на ензима глутатион пероксидаза, който има важни функции в антиоксидантната защита на организма, участва в обмяната на елементите натрий, калий и калций и гликозата, клетъчната енергетика. Когато недостига, се получава пробив в имунната система на организма. Учените доказаха, че вирусите на хепатита и СПИН-а се развиват най-добре когато е налице недостиг на този елемент.
Бразилските орехи съдържат селен - той прави чудеса за здравето.
Бразилските орехи съдържат селен – той прави чудеса за здравето.
Интересът към селена за нуждите на здравето нараства, когато се установява през седемдесетте години на миналия век, че необяснимите заболявания на сърцето в китайската провинция Кешан, жертви, на което стават главно бебета и млади майки е недостигът на селен в почвата и съответно в храната. Тогава вземайки таблетки от 100 µg на ден извършиха чудеса.
Учените в Русия доказаха от едно изследване, че при хора на възраст от 45 до 55 и над 70 се наблюдава сериозен дефицит на този микроелемент – наречен селенова яма. Обяснението е, че се наблюдава прекомерно натрупване на свободни радикали и изчерпването на селенът заради изразходването му за неутрализирането им. При недостиг на селен, цинк и фолиева киселина при бременните жени се стига до раждане на деца с вродени малформации.
Той е ефикасен при лечение на бронхиална астма, анемия, за възстановяването на паметта при детски церебрален паралич, полезен при профилактика и заболявания на очите, псориазис и други.

Селенът участва в производството на молекулата на ДНК. Спомага за изчистването на тялото от токсичните елементи арсен и кадмий.
Най-добро действие има в комбинация с другите антиоксидантни витамини А, С и Е. В скандинавските страни бе проведена профилактика със селен за рисковите групи, което даде за кратко време удивителни резултати. Резултатът е бил подмладяване на населението и удължаване на живота.

Хранителните източници на селен са броколито, доматите, пшеницата, кафявият ориз, яйцата, черният дроб, рибите, бразилските орехи.

http://lechitel.net/selenat-chudesa-zdraveto/