неделя, 7 април 2013 г.

Заражда ли се модерно гражданско общество и у нас?


Unstoppable
Доста емоции и напрежение преминаха през сърцата на хората, излезли да защитят България, природата и себе си от произвола на корпоративната власт. За никого вече не е тайна, че управляващите водят народа към корпоративно робство. Сега служим на Топлофикация, M-Tel, Globul, EVN, CEZ, Billa, Metro, Kaufland, Цеко, Мола и т.н. Ама си търпим.
К’во да пра’йм..
От гласуваните поправки и промени в законите в последно време става очевадно ясно, че моят интерес, този на комшиите, приятелите и роднините ми, интересът на народа, изобщо не се вижда на законодателния хоризонт. Променят се едни текстове, които карат негледащия телевизия да се възмути искрено и неподправено, като баба, попаднала на порно канал по погрешка.
Порно каналът, вярно! Реакциите на „медиите“ към смелите млади и стари хора са трудни за сдържан коментар. Но ще опитаме, ето заглавията на „най-гледаните“:
„Природозащитник“ нападна екип на bTV
„Миртният“ протест за горите прерасна в прояви на агресия
Уверение на ГЕРБ: Няма опасност строежите по морето да ги видим в планината
Промените в Закона за горите (в категория Новини / България / конфликти)
Повече протести за горите може и да няма
Хубава работа! Техническата грешка на второто заглавие ще я пропуснем. Думите „еколози“, „пияници“, „наркомани“, „насилие“ и други подобни, разбира се преобладават в „репортажите“, както и успокоенията на политиците.
Всичко е наред..
Няма да споменаваме имена на телевизии, защото няма смисъл – всички работят за една цел – да спечелят по-голяма сума пари. Т’ва е простичката истина. Толкова проста, че човек я отхвърля като идея автоматично, в началото на духовната си еволюция.
Ясно е, че сме търпелив народ. 500 години османско робство, после репресиите и доносническите похвати на комунизма, за които родителите ни си затваряха очите, в името на чисто досие и светло бъдеще. И сега търпим ограбването на България от чужди и родни фирми, в името на колабиращия Евросъюз и съмнителните нашенски бизнесмени.
Те ще ни оправят.
Порното започва да става все по-осезаемо. Наднича иззад управленските усмивки по телевизията . Жалко, че възрастните хора не ползват Интернет, Facebook и Twitter. Биха се възмутили доста повече от нас. За жалост до тях достига само медийната помия на порно канала. Възмущават се все по-малко, може би защото свикнаха с робството си или просто защото знаят, че скоро си отиват от тоя ужасен свят.
Изключение правят хора като 69 годишната Емилия Славкова (след 43-тата секунда във видеото), която следи събитията заедно с младите във социалните мрежи и се възмущава активно.



Ето какво сподели тя във Facebook:
Искам да кажа, че на протеста, откъдето се върнах преди пет минути, „пазителите на властта“ бяха доста озверяли и насъскани. Когато към 20 ч. някъде, някои хора насядаха посред „Орлов мост“ аз бях зад тях, аз съм жена на ненавършени 70 г., полицаите се нахвърлиха много грубо, започнаха да влачат седналите, хванаха и мен и ме повлякоха, аз са съпротивлявах, те се опитаха да ме натикат в някаква кола, един мъж малко по-млад от мен дойде и успя да ме „измоли“ от силите за сигурност, при блъскането и влаченето те ми скъсаха чантата и ми счупиха часовника, дърпайки ме много грубо за ръцете и викайки „ела сега да разбереш кои сме“, защото аз ги питах защо ме дърпат и блъскат.
Емилия седна на асфалта, заедно с останалите смели и милеещи за общото благо българи. И въпреки, че не изглежда като „17 годишен лепилар“, беше влачена към бусовете, барабар с другите „отрепки“, осмелили се да оспорят правото на по-силните. По силни, ама докога? Тук не говорим за полицията, те си вършат работата, в интерес на истината. Някои от тях наистина прекаляват, но това е идеята им – да сплашат хората с насилие. Изпълняват заповеди, също като нас, когато сме на работа. Който издава заповедите – той е срещу народа си повече, отколкото самите полицаи на улицата. И те получават мизерно заплащане като всички останали. Изключваме депутатите, които прибират по няколко бона наши пари на месец и реват за още.
Виновни са ГЕРБ!
Те, май не са единствените, които лобират за такива „закони“. БСП-арите отдавна нямат нищо социално в поведението си, както и СДС-арите, ДПС-арите и другите трибуквия – те просто удобно напускат гласувания и се крият зад тежки ангажименти, заедно с „върлите си противници“.
Справка от пресцентъра на Народното събрание показва, че “за” най-скандалния параграф осми от закона “за” са гласували 75 от парламентаристите на ГЕРБ, както и трима независими. Само 31 души от опозицията са гласували “против”, защото толкова са били в пленарна зала.
Групата на ГЕРБ е от 117 депутата, от които 75 са присъствали на гласуването. На този фон БСП разполага в парламента 40 народни представители, ДПС – с 35, Синята коалиция – с 14, а „Атака“ – с 10.
Простата аритметика сочи, че без особени усилия, ако дясната и лявата опозиция заедно с „Атака“, които също така пламенно се обявяват против промените, са били в пленарната зала и са гласували, скандалните текстове не биха били приети, защото в идеалния случай опозицията би имала 99 гласа “против”.
Мненията на народните представители, които се оказаха бранители на българската гора, но само на думи, преминаха през цялата гама – от гняв и оправдавания, до съжаления за неорганизираност.
Че няма да чакаме 500 години е ясно, 45 също няма да са, още 22 – едва ли. Младите хора съвсем спонтанно започват да се организират, без да чакат речи на лидери и партийни сладкодумия. И така трябва – това е неподправеното обединение, което чакаме толкова години – без хиляди брандирани шапки, десетки еднакви трансперанти, лентички и другите там партийни булшити серийно производство, осигурени отново с парите  на народа.
В заключение публикуваме няколко коментара на родолюбци, събрани от мрежата:
Относно bTV, моето мнение:
1. Репортерите и операторите им не са виновни никому.
2. Това, че bTV е широко-непопулярна телевизия не е повод за взаимни нападки, но наистина е добре bTV да си зададе въпросът защо точно те. Макар вероятно да знаят отговора.
3. Тези протести нямат водач/организатор, съответно няма кой да се разграничи от името на всички протестиращи, както те настояха в ефир. Никой не говори от името на всички протестиращи или поне не ми е извесно. Аз СЕ разграничавам, все пак да кажа. Аз съм МИРНО протестиращ. БЕЗ агресия!
4. Евала на репортера им, който каза „явно из протестиращите има и други“, с което сам разграничи мирно протестиращите от последните 3 дни и провокаторите.
5. Грубото обидено съобщение прочетено от Ани Салич ме раздразни и за пореден път и ми напомни защо не гледам телевизията. „Ако искат да ги отразяваме… ?“. Явно са наясно, че никому не е присърце, че предни протести бяха пропуснати „като пътен знак“.
Операторът дано се оправи! Браво на репортера. БЕЗ АГРЕСИЯ.
6. go to 2, хора, сериозно. Това, че не ви харесва bTV не е повод да се разделяме. А нищо чудно да затекат коментари и взаимонападки „залужли са го“ – „не са“. Нека не стигаме до там!
***
Минималната заплата преди няколко месеца в БГ трябваше да е 720 лв., по техни данни и разчети, на Евро-съюза, за положението тогава с производителността на труда тук, но някои „хора“ тук и в САЩ това крайно не ги устройва и го прикриват, и манипулират по друг начин.
Трябва борба за заплащане адекватно на скъпия живот в БГ, почасова ставка, не по ниска от €5, добър старт в живота на всеки млад човек, да създава семейство, да гради дом, това с минимална „заплата“ 290 лева не е възможно, това е еднодневна надница при онея.
Ние също искаме да ходим да почиваме по тези курорти, дето ги гласят за някакви богати чужденци, няма да ги гледаме отстрани или да им слугуваме като бедните овчарчета. Искаме доходи, с които да ходим на тези курорти и да живеем нормално.
Борбата трябва да е точно за това, за нормални доходи, не да се утрепваме от работа за едни кирливи сметки и за манджа.
Искаме на концерти, по галерии, културни събития, пътуване в чужбина, кина, опера, балет, всичко.
Искаме Култура, И Пълноценен Живот, а това убит от работа за жълти стотинки, които не достигат за сметките, които олигарсите ни скубят, не става.
Ноармално европейско заплащане на труда.
За това трябва да е борбата, иначе умишлена безработица, фалит на икономиката, фалит на държавата, докато започнат да плащат като на бели хора.
***
Нещо, което медиите дъвчат от самото начало: „еколози това, еколози онова..“ Трябва ли да си еколог, за да обичаш природата и страната си? Или просто искат да сложат етикета „еколози“ на всички дръзнали да надигнат глас срещу 240-те престъпници, които са окупирали парламента ни?
***
Та тук исках да кажа нещо за българите. Ние много търпим. Кризата така ни е зашеметила, но ние и на нея сме намерили цаката. Чудно племе сме!? Оцеляваме прз огън и жупел, без да ни мигне окото!
Уж 7 човека протестирали срещу закона, уж били шепа ентусиасти, а тя каква била работата!
Ние не сме прост народ! Това, че не протестираме през другото време, не е защото се страхуваме…Неее…Просто сме се научили да търпим! Много държи нашата балканска гърбина. Обаче, когато младите, интелигенцията, студентите, учениците, работещите, всички будни станат… когато духът на българина се събуди…тогава духът на България излиза.
Ние сме родени в земите на герои, земите на смели и силни Титни. Не спим и никога не сме спели!
Този протест е на народа и будните хора! Не може да бъде купен или привлечен от политическа партия!
Г-н Президент! Вие сте на ход! Знаем, че искате България да пребъде!
Ветото е единственото решение и знак, че разбирате народа, разбирате всички млади и силни българи по улиците на София!
***
До всички полицаи: хора, я се опомнете! И си припомнете, че и вие живеете тук, в България, и че тези „закони“ касаят и вас, и вашите деца! Струва ли си? Защо, вместо да помогнете на нас, помагате на тая мафия? Заплатите да ви увеличат, не вярвам. Някаква наслада ли изпитвате, като арестувате млади хора, които се опитват да запазят природата НИ? Да, НАШАТА природа! И ВАША, господа полицаи, също!!! Но май не ви трепва нищичко, важно е да демонстрираме малко власт и да всеем малко страх, а? Не знам, не мога да обясня това бездушие!!! Бих се радвала, ако поне един полицай ми отговори и даде ясни аргументи в подкрепа на дейността на полицията в настоящия, пък и не само, момент. Може би дори не трябва да публикувам това тук, но просто не знам къде…
***
До примиера на Република БЪЛГАРИЯ:
Г-н Борисов, така както сте тръгнали с гласуването на поръчкови поправки и закони, да се възползвам и аз.Г-н Борисов и аз искам да си купя закон!!! Аз съм го написал – кажете само къде да го пратя заедно с парите!!! Очаквам отговора ви!!!
***
Нека „помолим“ bTV да премахне слоганът „Всички гледни точки“! Или как „медията“ която подканваше всички да чистят България за да имаме една по-чиста и красива природа, сега не отрази събитие което защитава същата тази природа!
***
Протестът на 13. юни беше впечатляващ и надъхващ. Успяхме да се обединим, а сега е редно и да не се отказваме; да предадем на приятелите си научения урок и да ги вдъхновим. Когато всичките тези хора навън запеят националния химн, дори и министър-председателят ще трябва да замълчи, а полицията ще застане мирно.
***
Тортите с магистрали, позлатените ножички, отново неизменните профанистични изказвания… въобще, цялата феерия около Рождество Бойково, не са изолиран случай. По-скоро своебразен синтез на всичко, което сме заформили вътре в себе си и докато не добием мъдрост като гражданско общество – ще продължим да формираме и занапред, само че с различни рождени дни на различни лица. Борисов е просто синдром на едно заболяване.
В момента по Орлов мост се е разгърнала конна полиция, докато редици жандармерия пристъпват, а хората пеят „Хубава си, моя горо“ на асфалта на Цариградско шосе. Дано това е хубав отправен момент и медикамент на гнилото.
***
Утре България няма да е същата, а изходите от кризата станаха три: Терминал 1, Терминал 2 и Орлов мост. Изборът е ваш.
***
Равносметката — между 3000 и 5000 на улицата днес! Номерът на Баце не мина! Поуката? С мутри не се преговаря!
Духът на революцията е обхванал света и ако сега го изпуснем, ще гледаме България през крив макарон в панелите цял живот..

Източник: http://saprotiva.org/zarazhda-li-se-moderno-grazhdansko-obshtestvo-i-u-nas/