петък, 5 април 2013 г.

АЕЦ "Козлодуй" произвежда наполовина, за да върви скъпият ток






Блоковете на АЕЦ "Козлодуй" от снощи работят на половин мощност. Шести блок е на 550 мегавата, а пети - на 750, като той поетапно ще намалява мощността си до 20 април, когато ще бъде спрян за планов ремонт, съобщиха високопоставени източници от енергетиката.
Заповедта за намаляване на мощността на централата, произвеждаща най-евтин ток в България, е издадена вчера от Централното диспечерско управление. Шести блок ще е на половин мощност до 20 април.
От няколко дни в енергийните среди се говори, че  системата е претоварена
и има опасност едва ли не от разпадане, което означава държавата или части от нея да угаснат. Потреблението е ниско - в неделя бе 2000 мегавата, колкото мощността на АЕЦ "Козлодуй", което означава, че всички останали централи би трябвало да спрат.
Възобновяемите източници обаче няма как да бъдат изключени, защото по закон тяхната еленергия трябва задължително да се изкупува и в мрежата влиза повече ток, отколкото се ползва. Осведомени твърдят, че е имало износ на електричество от нашата към европейската мрежа от 200 до 400 мегавата в различни часове от денонощието. Максимумът, с който можем да разговарим системата към Европа, е до 250 мегавата, а условието е в 48 часа след това да приберем същото количество енергия в нашата мрежа.
Неофициално експерти коментираха, че в нощните часове делът на АЕЦ "Козлодуй" в системата е стигал в последните дни до 66% от всичкия ток, който влиза в нея, което било много рисково.
И в други години в същия месец е имало такова или близко до това потребление, без това да предизвиква инфарктни ситуации, но ги е нямало възобновяемите източници.
От Електроенергийния системен оператор (ЕСО) във вторник отричаха да има сериозни проблеми в системата, независимо че главният диспечер на държавата Митю Христозов подаде оставка. Версията на ЕСО е, че е подал документи за пенсия и че не е добре със здравето. След новината експерти в енергетиката припомняха, че едва ли не той спря износа на ток по време на стачката и наводненията в "Марица-изток" преди две години. Заради това търговци на ток бяха готови да го линчуват. Тогава заповедта за спиране на износа бе подписана от Делян Добрев, който по това време бе зам.-министър. Вчера Христозов бе на работа.
 Друг проблем е почти  нулевият износ,
казват експерти. Цената за пренос от 35 лв. на мегават прави българския ток непродаваем. Някои лансират идеята, че може да се определи нулева цена за износ, защото в момента преносът по мрежата е нищожен и приходите от това са близко до нулата. Износът в последните дни е между 200 и 400 мегавата. Към 16,37 ч вчера товарът на системата в дъждовния ден бе 4000 мегавата, а износът - 273 мегавата. От енергетиката коментираха, че по това време обикновено се експортират над 1000 мегавата.
Другата причина за сериозната ситуация в системата са възобновяемите енергийни източници, които са към 1200 мегавата. И довчера никой не е издавал заповед за изключване на фотоволтаици, казаха от ЕСО, въпреки че на пресконференция през деня от браншови организации на зелените производители съобщиха, че в Южна България вече има случаи на спиране на фотоволтаици и че собствениците им ще обжалват в съда.

Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1892755