четвъртък, 11 април 2013 г.

ГМО ще доведат до измиране на пчелите

  ГМО ще доведат до измиране на пчелите

С Илия Цонев от Националната научна асоциация по пчеларство разговаряме за възможните опасности от приемането на Закона за ГМО в сегашния му вид. Според Цонев, пуснем ли ГМО в България, има реална опасност пчелите ни да измрат.

Г-н Цонев, какви опасности конкретно за пчелите крие приемането на закона за ГМО в сегашния му вид?

През 2000 г. германският професор Катц, водещ германски зоолог, публикува изследване, показващо, че гени, използвани за модифициране на маслодайна рапица, са се прехвърлили в бактерия, живееща в стомаха на медоносните пчели. Променената бактерия може да мутира и да причини увреждане на пчелите с непредсказуеми последици.
Бактериите съществуват в условията за симбиоза и когато една бактерия бъде променена изкуствено, не е известно вече нейното поведение. Тя може да започне да отделя вредни вещества и да причини заболявания. Като се влоши имунната система на пчелите, те лесно ще умрат.

Има научни свидетелства, че пчели, които консумират Bt култури (а това засега масово са царевицата, соята и памукът), страдат от увреждане на сетивото за миризма и скъсяване на живота. Друга опасност е възможността пчелите да загубят ориентацията си, след като са поели ГМО-полени. Тези полени могат да доведат до загуба на ориентацията и това може да доведе до мащабно измиране на пчелите. Какво ще стане с пчелите, когато загубят основния си инструмент за намиране на храна - сетивата за миризма, когато загубят способността си за ориентиране и не могат да намерят обратно пътя до кошера, като се скъси животът им? Отговорът е повече от стресиращ. Пчелите в недълъг период от време просто ще изчезнат.
Не по-малка опасност е, че те разнасят сами заразата от генетично модифицирани полета в конвенционални и биологични. Страшното е, че всичко, което се разпространи, не може да бъде върнато. Всяко следващо поколение ще бъде все по-модифицирано и в един момент цялата ни природа ще се измени. В резултат на стотици милиони еволюция са оцелели най-добрите. И сега се появяват някакви Франкенщайновци, които, научили първите букви на азбуката на живота, се опитват да надхитрят природата.

Европейското законодателство е в дълг на потребителите, защото то не изисква изпитване на храните с ГМО, за разлика от фармацията, където всеки един медикамент подлежи на години опити. Храните от ГМО се пускат, но се използват усукани фрази, че са „съвместими", а се оказва, че не винаги е така. Заплахата е толкова голяма, а ние не я усещаме. Бих я оприличил с радиацията - никой не я усеща на момента, но вредите се появяват с години и при следващите поколения. Подобно е и положението с ГМО.

Генетиката като наука има още много неизяснени неща. Има още много неизяснени въпроси около геномите, а ние заменяме един ген с друг и смятаме, че сме върхът. Но дали тези нови организми са жизненоспособни, дали не са агресивни и могат да унищожат цялата природа, не знаем...

Според вас има ли опасност и за качеството на меда?

Да, разбира се. Самият мед не е генетично модифициран. Той се извлича от соковете, които са други съставки. Генетично модифицирани са полените. Но това е прашецът, с който пчелите хранят царицата, бебетата. Пчелите внасят всеки ден десетки килограми белтъчна храна, за да изхранват поколенията. Така че, ако тя е генетично модифицирана, е много възможно да увредят и меда. Ние храним децата си с пчелен прашец, това е една от най-ценните храни, които съществуват на земята. Ако се поеме замърсен генетично модифициран прашец, това със сигурност ще е вредно и за хората.

Има ли опасност от измиране на пчели?

Има, разбира се. Дори и човекът със слаба имунна система линее и може да умре. Така е и с пчелите. Сигнали за изчезване на пчелни семейства има във Видинско и Ломско, които са близо до границата с Румъния, а в северната ни съседка опити с ГМО са разрешени.
Единствената засега разрешена за отглеждане в ЕС модифицирана култура е вида царевица MON 810 на „Монсанто". В текстовете, които се предлагат в момента, за царевицата се предвижда отстояние от 800 м. Според вас то достатъчно ли е, за да опази граничните райони?
Това е просто несериозно. Пчелите летят на два километра разстояние. Значи ако пчелинът отстои на 2 километра от тази царевица MON 810, пчелите могат да прелетят и да вземат прашец. Летейки в другата посока още два километра, могат да разнесат полените в диаметър от поне 4 километра. Пчелите са така устроени, че тялото им по диалектирчен път се наелектризира и полените и зрънцата полепват по тях. Когато излизат да търсят прашец, те ще попадат на ГМО-царевица. След това, летейки, ще кацнат на конвенционални царевици и ще ги заразят. Просто тези 800 метра са несериозно и смешно разстояние, а пчелата неволно ще разнесе ГМО полените. Впрочем, пчелите не са единствените животни, които могат да станат неволни вредители. Ами птиците, а дивите прасета? Нима те могат да се съобразят със забрана от 800 м?

Затова ли вашата асоциация по пчеларство настоява за буфер от 5 км до пчелините?

Настояваме за поне 5 километра буферна зона от зони с ГМО до пчелините. За да не могат самите пчели да събират вредния полен и да заразяват други култури.

Какво друго ви тревожи в проектозакона?

Фирмите, които произвеждат ГМО семена са заложили бомба със закъснител. Те произвеждат т. нар. семена - терминатори. Това са семена, които могат само еднократно да дадат продукция. Генните инженери са вкарали в ДНК-то ген, който малко преди царевицата да узрее, прекъсва растежа й. Те променят един природен закон за възпроизвеждане на рода. Производството на тези стерилни след даване на еднократна реколта семена е реална опасност фермерите да станат завинаги зависими от производителите на ГМО семена и пестициди, защото ще могат да ги закупуват само от тях и то при монополни цени и условия. Когато тези семена се разпространят, а ние с тях заразим и нашите обикновени сортове, ще ги загубим. Когато всичко друго се зарази и не може да дават семена, тези фирми ще станат пълновластни собственици на практика на живота ни. Те ще казват какви семена да купуваме, на каква цена, ще ни продават хербицидите ни, ще властват и над фермерите. Така могат да се окажат и средство за политически натиск над страната. Това явление се наблюдава в САЩ и Канада, където има диктат на цените на семената.

Така че нашите управляващи трябва да си вземат поука и да мислят мъдро, защото ще затрият природата. Политиците ще си отидат, но поразиите, които ще сторят, ще останат за поколенията. Веднъж пуснати в природата, ГМО са неизвлечими. Те ще завладеят цялата територия и последиците са непредсказуеми.

Горчивият германски опит
Пчеларят Карл Хайнц Баблок стана част от тази история, но в Германия. И то само защото част от неговите пчели са събирали полени от ниви, на които Баварската земеделска служба е провеждала опити с генетично променена царевица. Животните пренесли полените в пчелините. Баблок е знаел за опитните полета наблизо, пратил е проби за проверка, за да се увери, че медът му е чист от примеси. Лабораторията обаче намерила генетично променени полени, до седем процента. Случаят станал обществено достояние и по нареждане на районния съд фермерът загубил правото да продава или подарява произведения пчелен мед. Така Баблок стана първият германски пчелар, който предава произведения си мед на инсталация за горене.

В момента Баблок все още води съдебни битки срещу Баварската земеделска служба и настоява за поемане на разходите му от около 10 хиляди евро. Делото вече е на трета инстанция, но тук не става дума само за разходите на Баблок, нито за чистотата на германския мед, тук става дума по-скоро за бъдещето на генната технология. Победа на Баблок отново ще дискредитира монсантовата царевица MON 810. Подобно решение на съда ще направи ГМО в очите на потребителите нежелан и излишен риск за здравето.

Източник: http://www.bnews.bg/article-4905