петък, 5 април 2013 г.

Премиера на Холандия Марк Рюте е категоричен, че сме неспособни да направим работеща държава

Един малък предварителен коментар!

Побликувам тази статия, защото има много истини, пред които си затваряме очите кат граждани на България!

НО ....!!! Според мен това е измислена от някой българин или друг, но не и интервю с премиера на Холандия! Политиците нямат такъв изказ, това би довело до дипломатически скандал! Едва ли премиера на тази държава знае кой е бате Милко или е толкова добре запознат с нашата действителност!

Според мен ... или статията е изфабрикувана, или е преиначена!(това е мое мнение!)

ТОВА НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ В НЕЯ НЯМА ВЕРНИ ПОПАДЕНИЯ!!!

amb

 Едно интервю за БНР на холандския премиер Марк Рюте, относно твърдото “Не” на Холандия, за присъединяването ни към Шенгенското пространство:
– Г-н премиер, защо вашите държавници считат, че България не е готова за Шенгенското пространство и се противопоставят ревностно на това? Не ви ли се струва, че това е вид дискриминация и това ваше решение ни унижава? Даже и Финландия промени становището си, а вие сте категорични и не желаете и да чуете, за присъединяването ни?

- Да, категорични сме и преди и сега. Изобщо не смятаме да променяме решението си, поне на този етап, защото вашата държава е прогнила от корупция, съдебната ви система не действа, престъпниците плуват в свои води, те имат нужния комфорт, защото знаят, че няма да бъдат наказани, живеят свободно, дори се гордеят с престъпленията си и са недосегаеми.

- На практика нашата държава е изпълнила всички технически изисквания, нима това не означава нищо?
  
- Техническите изисквания във вашия случай не са толкова важни, дори и да ги надскочите. Зад всяко изискване стои определен човек и когато този човек е с готовност да наруши закона в името на собственото си щастие , качеството на изискването се обезценява. Аналогът е: на зандан със строг режим да се поставят надзиратели рецидивисти, ефекта ще е нулев, като в България.

- Много не сме съгласни с вашето становище, но как виждате промяната и как считате, че тя може да стане в кратък срок? Какво бихте посъветвали българските политици?

- Едва ли, аз съм човекът, който би могъл да даде какъвто и да е съвет на вашите държавници, понеже те са важното звено от проблема, а не част от неговото решение. Не само българските граждани, но и цял свят знае за компроматните СРС-та, на които се чува как вашият премиер стопира проверка на митниците, а след като тези записи излязоха в публичното пространство, индивида, в чиито интерес беше спряна ревизията удобно се спомина. Подобни съвпадения са рядкост и са фактор голямо недоверие сред държавниците в Холандия. Освен това, аз редовно пътувам инкогнито и докато бях във вашата столица, поне няколко пъти ми се предложиха цигари контрабанда направо на улицата, без никакво притеснение. Интересно защо българите плащат данъци, за да плащат на полицията, като тя не е на мястото си, да се бори с контрабандата? По-скоро ми се струва, че българските граждани я закрилят и толерират.
Що се касае до причината, определено българите не са способни да създадат “работеща държава”, надеждна държава, законова държава. Всичко това не зависи само от държавниците, колкото от гражданското ви общество. То е, което нехае, толерира и поставя на власт престъпници, олигарси и метежници. Именно затова по-голямата част от създаването на вашата държава е, минало в робство (от 14 века 7 са били такива – 2 под византийско и 5 под турско), което е показател, че имате пълна неадекватност в изграждането на мощна и надеждна държава. Във вашата история се чете, че вие никога не сте били единни, независимо , че отгоре на вашия парламент има мотото „Съединението прави силата“. На фона на това, което се случва във вашата държава това мото е пълна ирония.
На практика българите се обединяват единствено, ако имат печалба от нещо. Ще попитате, как така? Посочете ми, друга държава в света, където са управлявали комунисти и монархисти заедно, съвкупно в коалиция с етническа партия, която е с претенции, че електората й е репресиран от същите тези комунисти. Ако това не е реално безумие и то в името на печалбата, ме поправете.
Но, да пренебрегнем българските политици и да се вгледаме в обикновения гражданин. Българското общество, което следва да е мерилото и да реагира адекватно на всяка нередност, когато се заобикалят законите на страната и се нарушават правата на гражданите, какво върши то, къде спи? Ще ви отговоря – аз го видях по масите в заведенията и баровете, пред телевизорите, в дискотеките и ресторантите, безучастно наблюдаващо всичко онова, което става с тяхната държава и не се интересуват. Направо стряскащ е аналога между България и съседна Гърция, където там обществото е особено дейно, дори хиперактивно по отношение защитата на правата и свободите си, а по улиците и площадите можете да видите стотици хиляди дейни граждани отстояващи своите искания, докато в България, ако на едно място се съберат 100 човека с определени искания, това първо е небивал успех, а второ на другата улица ще има още 20 които ще са против тия 100.

- Не е ли, много нагло да ни сочите за пример съседна Гърция, след като цяла Европа е настръхнала от тяхната политика?

- Давам за пример гражданската позиция на тяхното общество. Думата “политик” идва от древногръцки и означава общественик, тоест – човек активно ангажиран с обществените дейности, човек имаш твърда позиция и отстояваш исканията си. От гръцки език идва и думата “егоист”, която означава – човек интересуваш се само от себе си и не от околните. Накратко, гръцкото общество е общество от истински, дейни общественици, то българското е общество е от егоисти — идиоти, идиоти на най-високо държавно равнище. Държавниците ви са идиоти.
Искам да подчертая, че лично аз не оправдавам гърците за тяхната политика, просто правя аналог на две съседни държави. Мога да кажа и друго, когато вляза в Гърция виждам една добре уредена държава, едни усмихнати, щастливи, енергични и ведри хора. Когато обаче съм в България, виждам навсякъде мизерия и едни умислени, не здрави, бедни и уплашени хора. Истина е, че Гърция е длъжник с милиарди, но тези милиарди се виждат къде са отишли, докато в България отпусканите финанси от Европейския съюз се ограбват от определени хора и се разпределят между наши и ваши и до отделния гражданин не достига и цент.
А не са редки и моментите, когато усвояването на дадени средства се блокират от вътрешно политически разногласия, както между дадени партии, така и в самите партии. Вие имате дарба да провалите всеки проект, ако не сте пряк участник в него, само и само човека до вас да не забогатее. Казвате, че това не е вярно, ми огледайте се, колко от отпуснатите финанси по-европейски програми сте усвоили, колко са провалени напълно и колко има възможност да изгубите поради не квалифицираност, завист и алчност. Вашите държавници се държат, като деребей и вместо да дават възможност до достъп на европейските финанси на обикновените граждани и да са им в помощ чрез напътствие в усвояването им, то те ги блокират с всякакви сложни и трудни процедури, докато между другото изграждат планове, как самите те да се домогнат и да ги разпределят между своите кръгове. Отстрани направо е комедия, а за гражданите във вашата държава е трагедия. Патриархът на българската православна църква целува ръка на вашия премиер, за дадените милиони на църквата по програмата за развитие на българското село. Интересно как църквата ще развие тези села, като им подобри гробищният парк ли? Или средствата ще влязат в джобовете на определени духовници? Това е една ирония на фона на бързото обезлюдяване на селата в България, но не е само това, а случващото с БДЖ?

- Според вас, българинът бърка, че не е активен гражданин, как трябва да бъде мотивиран, за да се промени това?

- Ще бъда откровен, Вие нямате желание, България не е фактор. Нямате никаква култура, никакво образование – неграмотността се шири сред подрастващото поколение и се увеличава неимоверно бързо. Вашата младеж е много малко. Тя се е отдала на разврат, алкохол, наркотици и безотговорност, като това се толерира и от държавниците. Да, не говорим, че министъра на образованието в България отправи покана към чуждестранните студенти да се образоват в България, като изтъкна, че във вашата държава може да пият до безпаметност, защото все някъде по света е 17 часа!? Ако това се беше случило в Холандия, той веднага щеше да бъде уволнен и щеше да бъде подсъдим. Та той осквернява името на държавата ви, опетнява я, той няма място сред политиците ви, той няма право да се нарича министър на образованието и гражданин, то той би трябвало да бъде във вашите очи една утайка на обществото, а вие му се възхищавате и сте му поверили да отговаря за подрастващото интелигентно общество у вас. На него му прилича ролята на управител на публичен дом, но като се вземе предвид какъв ви е кампуса в студентски град и каква слава има, може пък да е точно на мястото си.
Култура!? За каква култура става на въпрос!? Чалга и фолк изпълнения, нашумелия певец Азис, това ли, наричате културно развитие? Къде са ви световно популярните писатели, художници и музиканти? На пръсти се броят и то от миналия век, но относно влиянието на вашата култура и оказването й на някаква роля върху останалата част от света и Европа, къде е, е? Какво влияние оказват вашите културни ценности и нейните представители вътре във вашата държава? Кой я харесва вашата култура? Как? Да не би, сериала„Стъклен дом“ или “Столичани в повече’ наричате култура или грабежните есемес реалити шоута, които въртите по всички ваши телевизии, които са пълен аналог, копирани от други държави!? Как държавата помага на гражданите, на младежта да разбере, че само чалготеките, сапунките и реалити форматите са култура. Как ? Като се срещнат с Милко Калайджиев???

- Не можете да бъдете толкова остър, защото българите сме основатели и сме дали своя принос за света?

- Вие се шегувате, може да сте древна нация, но не може и никои няма да ви позволи да лежите само на древни ларви. Така се смях, когато в Брюксел, ваши депутати решиха да се похвалят, като донесоха златни съкровища отпреди хиляди години, опитвайки се да ни докажат, че струвате нещо. Да не говорим, че тези съкровища, преди всичко са тракийски и нямат нищо общо с вас българите като етнос. Но, така и не можах да се досетя как с това ще се издигнете в очите на европейците – чрез изложба на златни предмети изработени от преди хиляди години от някой, когото не познавате, но сте се заселили и окупирали земите, където е живял, а не да речем с нещо произведено от българите – настоящите съвременници.

- Веднага мога да опонирам изказването ви, първият компютър е създаден от Джон Атанасов, който е българин и това ли, ще отречете? Мога да назова много други открития сътворени от българи?

- Безспорно, но, те са изработени в чужбина. България, българската държава не е създала условия за тези иновации и те не са реализирани на нейна територия, именно поради особеностите на българския нрав и мислене, които по-горе изтъкнах.

- Добре, да речем, че имате право, а какво ще кажете за кирилицата – българската азбука?

- Вие ще започнете да приличате на македонците. Българска азбука, едва ли щеше да съществува, ако не е била Древна Елада и нейните книжовни школи. Откровено искате ли, да знаете – вие сте толкова българи, колкото и македонците са македонци. Отдавна древните македонци и древните българи не са фактор и са слезли от колелото на историята. Измислени народи, ползващи стари наименования, създадени изкуствено по ред геополитически причини. Без чужда намеса, вашата държава няма да може да отлепи на никъде, погледнете само докъде стигнахте през последните двайсет години – липса на държавност, никаква перспектива и развитие, бедност и мизерия, обезлюдяване и демографски срив. Това е, за двайсет години индивидуално независимо управление, след още трийсет няма да ви има, ако не успеете да се ОБЕДИНИТЕ като общество.

- Според вас – България ще изчезне!?

- Да, на този етап точно това виждам и никаква перспектива. Докато толерирате корупцията и се облагодетелствате от нея, докато търпите да ви тъпчат, манипулират и заличават чрез пълна мизерия, докато сте уплашени, вие сте обречени на гибел. Европа не се нуждае от престъпници, корумпирани държавници, просяци, проститутки и мерзавци.

Вярно е, че сте в Европа, вашата територия е част от обединена Европа, на нас ни е необходима вашата земя, а не вие. Ние можем и без вас и ще го постигнем, но оцеляването на вашата нация зависи единствено от вас. Но, докато живеете по този начин, вие не сте добре дошли на наша територия. Просто ще ви изчакаме да се унищожите сами и да изчезнете от само себе си. Трийсет години не са много време от историческа гледна точка

Източник: http://bgvestnik.co.uk/lifestyle/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA-%D1%80%D1%8E%D1%82%D0%B5-%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3/2013/03/

Ето няколко официални негови изказвания:

http://bnr.bg/archive/Horizont/Politics/World/2012/3/Pages/0103Rute.aspx

Марк Рюте: Нямате достатъчeн напредък, за да получите подкрепата ни за Шенген  

 

© Снимка:   europa.eu
България и Румъния все още не са постигнали достатъчeн напредък, за да получат подкрепата на Холандия за Шенген. Това обяви холандският премиер Марк Рюте в Брюксел след разговор по темата с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. Шулц заяви, че е изразил категоричната подкрепа на Европарламента за шенгенското ни членство и е подчертал, че България и Румъния са изпълнили съществуващите изисквания и не трябва да им се налагат допълнителни критерии. Марк Рюте обаче заяви:

Ние не сме срещу присъединяването на България и Румъния към Шенген. Това, което искаме, са абсолютни гаранции, че шенгенските критерии се прилагат в тези две страни. Имаме нужда от положителни доклади по мониторинговия механизъм, които да потвърдят, че това е факт и че двете страни правят всичко необходимо. Засега това не се е случило. Постигнат е напредък, но той не е достатъчен.
Мартин Шулц изрази пред него и недоволството си от създаването на уебсайт за оплаквания от източноевропейци. В отговор холандският премиер отново подчерта, че този сайт не е инициатива на правителството и че той самият няма да коментира всички действия на Партията на свободата, която създаде сайта.
Премиерът Бойко Борисов реагира с думите, че за него темата Шенген е приключена, защото България е инвестирала много пари и усилия, и е изпълнила всички критерии. Запитан как ще коментира продължаващата холандска съпротива, той заяви: Всяка една държава е суверенна да прави каквото пожелае. Между българския и холандския народ винаги е имало симпатии и ще продължи да ги има и този проблем ще бъде решен. В случая изключително много разчитам на президента Ромпой и на датстката премиерка. Надявам се по дипломатичен начин да решим този проблем. 

Тази вечер се очаква държавните и правителствени ръководители окончателно да одобрят даването на Сърбия на статут на страна-кандидат за еврочленство. Борисов потвърди българската подкрепа за това, като добави, че в по-нататъшния интеграционен процес ще продължим да търсим защита за правата на българското малцинство там.

Всеки, които иска да влезе в Евросъюза, трябва да изпълни критериите и това е една от причините да подкрепяме Сърбия, каза премиерът.

обновено четвъртък, 01 март 2012 17:30


Холандия смекчи позицията си за членството на България в Шенген  

http://bnr.bg/sites/horizont/Politics/Bulgaria/Pages/1302holandia.aspx

публикувано сряда, 13 февруари 2013 09:33 | обновено сряда, 13 февруари 2013 13:00
© Снимка:   БГНЕС
Холандия смекчи позицията си за членството на България в Шенгенската зона без граничен контрол. Темата беше обсъдена в разговорите на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов с холандския премиер и с министъра по въпросите на имиграцията Фред Теевен. Според Теевен България е готова за приемане в Шенгенското пространство.

Темата за разширяването на Шенгенското пространство вицепремиерът Цветан Цветанов обсъди първо с най-близките политически сътрудници на холандския премиер Марк Рюте. Разговорите продължиха с холандския министър, отговарящ за имиграцията, сигурността и правосъдието Фред Теевен. По време на срещата, продължила повече от два часа и половина, Теевен и Цветанов обсъдиха всички детайли за готовността на страната ни да влезем в Шенген. Холандският министър заяви, че гледа на страната ни като на един партньор, който излъчва впечатление за сигурност и безопасност. По думите на Фред Теевен сътрудничеството между Холандия и България е изключително добро. Страната ни, според него, е готова и е време за допускане в Шенген. Теевен отбеляза обаче, че в оставащите дни трябва да се водят интензивни преговори с другите държави от Северозападна Европа, защото датата 7-и март наближава и трябва да се действа.