вторник, 30 април 2013 г.

Запознайте се с най-странния кмет в света

Кметът на исландската столица Рейкявик не спира с щурите си идеи


Снимка: Facebook
Виж други галерии »
1
2
3
4
5
6
  Йон Гнар е висок, рус мъж, който носи дънки и омачкани тениски. Той е 45-годишният кмет на най-големия град в Исландия – Рейкявик. Това е и най-северната столица в света и център на икономическите и правителствени дейности на страната. Рейкявик му дава 7 хиляди евро заплата на месец и лъскава служебна кола.

Той никога не е ходил в университет, бил е изключван от училище, работил е като таксиметров шофьор, работил е в психиатрично заведение, а като дете откриват, че е с умствена изостаналост. Бил е подложен на лечение в психиатрична клиника между 5 и 7-годишна възраст. Пише собствената си автобиогарфия толкова измислено и скандално, че издателите първоначално отказали да я публикуват. Книгата се казва „Индианците“, защото просто мразил каубоите като дете.
Той е бил и пънк рокер. Преди време е изглеждал точно като такъв, но сега държи косата си прилежно сресана на една страна.

Това са само част от нещата, които правят Йон Гнар най-странния, най-колоритния, а защо не и най-добрия кмет в света.
Той основава партия на име „Най-добрата партия“
През 2009 г. съвсем на шега Йон Гнар основава партията с други хора, които нямат и грам идея от политика. „Най-добрата партия“ се самообявява за сатирична политическа партия, която се шегува и представлява пародия на исландските политици. Учудващо шест месеца по-късно печели местните избори в столицата.

Още в самото начало партията признава, че няма намерение да изпълни нито едно от обещанията си, дадени по време на предизборната кампания. Такива обещания били примерно безплатни хавлии в обществени басейни, полярна мечка в зоопарка и парламент без наркотици до 2020 година. Те твърдят, че всички останали партии са тайно корумпирани, затова „Най-добрата партия“ ще бъде първата открито корумпирана.

На 29 май 2010 година партията печели най-много места в Градския съвет на Рейкявик – 6 от 15. Той получава доверието на 34,7% от избирателите в столицата, припомня германското списание "Der Spiegel". Управляващата дотогава „Независима партия“ останала на второ място.
Така Йон Гнар се превръща в четвъртия пореден кмет на столицата в рамките на само 4 години. Неочакваната победа се разглежда от мнозина като ответна реакция на финансовата криза, покосила страната.

В първата си реч като кмет Гнар се опитва да успокои останалите 65,3%, като им казва: “Никой не трябва да се страхува от „Най-добрата партия“, защото това е най-добрата партия. Ако не беше, щеше да се казва „Най-лошата партия“, а пък ние никога не бихме работили с такава. “

Йон Гнар има дислексия, той е пънк рокер, комедиант, актьор, режисьор
Той страда от дислексия и синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Участвал е в многобройни дискусии на тема дефицит на вниманието и пише статии за този синдром.

Наричат го Джони Пънк и е изпълнявал парчета за пънк бандата „Дрипинг ноусис“. Като тийнейджър Йон бил познат като „Йонси Пънк“.
Преди да стане кмет, Гнар е бил известен актьор и комедиант. Участвал е в радио предавания, няколко сезона в телевизионно комедийно шоу. Има и автобиографичен филм със заглавие „Бях скапаняк“.

Освен това е бил сценарист, продуцент и актьор едновременно в късометражния филм „The Man on the Back”. Участвал е и в многобройни рекламни клипове.

Освен това се възприема и за джедай заради многобройните снимки в типично облекло.

Той е луд фен на сериала по HBO - “The Wire”
След като бил избран за кмет, заявил, че неговата партия няма да влиза в коалиция с нито една друга партия, ако членовете й не са фенове на сериала.

Той обича да публикува шантави неща в официалната си Facebook страница и облича  рокли, перуки и си слага много грим в чест и подкрепа на традиционниея гей парад в столицата.

Кметът умее да подбира старателно думите си – относно протеста на хиляди французи срещу узаконяването на брака между гейове, който се състоя през ноември,  Гнар пише във Facebook: „Те не се страхуват. Те просто са една група от задници.“

По време на гей парада тази година кметът на Рейкявик се разходи без притеснение из града, облечен като пънкарките от Pussy Riot.  С рокля и маска на главата,  качен върху товарен автомобил с надпис "Свобода за Pussy Riot" той подкрепи руските пънкарки, обвинени в хулиганство, мотивирано от религиозна ненавист. На предницата на автомобила бе залепен голям плакат с текст "Gayor" (gay + mayor, или гей + кмет).

Всъщност след избора му за кмет, първият акт, който предприема, е да въведе така наречения „Ден за поздрав“. На 1-ви септември жителите на Рейкявик са длъжни да се поздравяват помежду, колкото се може по-весело и сърдечно.

Кариерата на Гнар не се основава на традиционни правила. През 2011 година исландска социологическа агенция пита жителите на Рейкявик за доверието им в политиката. Наричат Гнар „най-честния политик“ в страната, „с най-много чар“ и „най-земен“. В проучването се установява, че той е с 10 процента по-обичан от самия министър-председател.

Източник: http://www.dnes.bg/mish-mash/2012/12/08/zapoznaite-se-s-nai-stranniia-kmet-v-sveta.174788?fb_action_ids=4879262826352&fb_action_types=og.likes&fb_source=timeline_og&fb_aggregation_id=246965925417366&action_object_map={%224879262826352%22%3A347127238726664}&action_type_map={%224879262826352%22%3A%22og.likes%22}&action_ref_map=[]