петък, 5 април 2013 г.

Стилиян Иванов: Скоро ще престанем да ядем животни, както сме спрели с канибализма




- С режисьора Стилиян Иванов разговаря ПАОЛА ХЮСЕИН

- Сега са великденските пости. Постите ли, г-н Иванов?

- Смисълът на постите е да пречистят не толкова телата, колкото умовете и душите ни. В този ред на мисли смятам, че е лицемерно и излишно да постим "богоугодно" само през някакви периоди на годината, а в останалото време, видите ли, да правим каквото щем. Съвременните пости са се превърнали за някои в индулгенция за лакомията им - физическа и духовна. Така че - не! Не постя в т.нар. великденски период, защото целогодишно внимавам какво ям, какво мисля и какво правя.

- Но пък сте гладували. Каква беше най-голямата ви заблуда за храненето, преди да отидете в клиниката на д-р Емилова?

- В клиниката на д-р Емилова отидох през януари 2005 г. по здравословни причини. И там не гладувах, а бях на плодова диета, съчетана с билкови чайове. Нещо, което не е ясно за много хора и досега. Да наричаш Центъра за здравословен живот на д-р Емилова "дебелариум", е далеч по-погрешно, отколкото да наречеш болниците и лекарските кабинети на страната "бизнес центрове, печелещи милиони на гърба на болните".

- Защо решихте да заснемете втора част на "Рецепти за щастие" - филма за д-р Емилова? Какво не успяхте да кажете и покажете в първата?

- Появиха се много хора, които пожелаха да споделят "чудото" на своето
изцеление. Случаите са повече от сензационни. Оставям зрителите сами да се убедят в това, но искам да подчертая лайтмотива във втория филм: никой освен нас самите не може да ни осигури здраве и щастлив живот. Напразни ще са усилията на лекари, инструктори, дори на месии, ако не положим усилия за решаване на проблемите си, и то не само здравословните.

- След като вече сте толкова запознат с учението на д-р Емилова, убеждавате ли близки и приятели как трябва да се хранят?

- Първо да уточня. Учението на д-р Емилова е всъщност традиция на здравия български, а и общочовешки разум. Здравните съвети на Людмила Емилова са осъвременените
напътствия на Лидия Ковачева, Димков и Дънов. И да - споделям с приятелите си за ползите от здравословното хранене, неизменна част от което е вегетарианството. Не настоявам за нищо пред никого, защото всеки сам трябва да намери времето и пътя към собствената си хармония.

- Храните ли се здравословно? Как си набавяте чиста и здравословна храна в града?

- Както казва учителят Дънов - всяка храна, поета с благодарност, ни лекува. Убеден съм, че е близо времето, когато ще престанем да ядем нашите по-малки братя - животните, така както в началото на XX век човечеството окончателно се е отказало от канибалството. Можеш да намериш добра храна в големия град, защото качеството на просото, елдата, кинуата, граха, лещата, боба, ориза, ядките, меда, плодовете и зеленчуците лесно може да бъде разпознато за разлика от примамливо боядисаните и химически овкусени меса, колбаси и всякакви модификации на мършата и труповете.

- Защо известни българи ходят при д-р Емилова? Мода ли е, или наистина имат нужда?

- Отговор на този въпрос в първия филм за д-р Емилова дадоха Глория, Марта Вачкова, Мая Нешкова и Кирил Икономов. Във втория филм за това говори Тони Димитрова. А в третия - Славка Калчева. Зрителите сами ще се убедят в искреността на техните изповеди.
Но обобщено мога да кажа, че ползата за тях от плодолечението е: здраве, тонус, чар, а по думите на Глория - най-хубавите си песни тя е създала, след като е започнала да посещава Центъра за здравословен живот.

- Как се отнасят с тях обикновените хора, които ги разпознават? Гладуването не се ли превръща в светско събитие?

- Тъй като всички сме необикновени посвоему, ще кажа, че и публично разпознаваемите и техните фенове се забавляват искрено, когато заедно играят утринна гимнастика, пият чай или ходят на поход. А иначе гладуването е наистина светско събитие, но само за хората, които целогодишно се опитват да изядат света. Не че са успели, но опитите им в тази посока продължават.

- Защо много чужденци идват за лечебното хранене на докторката? Какво откриват тук, което им липсва у тях и като видове храна, и като специалисти?

- Наистина много са чужденците, потърсили помощ при д-р Емилова. Това само потвърждава казаното по-горе, че системата на плодолечение е продължител на вековна здравословна традиция, успешно съхранена и доразвита от специалистите в Центъра.

- Кои случаи, които показвате във филма, са най-потресаващи?

- Всеки един. И случаят с излекуваните туморни образувания, и случаят с множествената склероза. Идват хора с наднормено и поднормено тегло, хора с диабет и сърдечносъдови заболявания. И си тръгват с подобрени показатели.

- Може ли да отидеш в клиниката само за да ядеш от постните манджички на докторката, за които и вие си спомняте с наслада? Тоест профилактично за прочистване на организма? И защо да го правиш?

- Да, може. И не само аз го правя. Много от бившите пациенти на д-р Емилова посещават центъра, за да съчетаят почивката с изчистване. Вместо 5-звезден хранителен
олинклузив те предпочитат здравословно ядене, лекарски беседи, гимнастики. Казано накратко, 5-звездно зареждане.

- Какво от наученото при д-р Емилова ви е останало като траен навик във всекидневния живот?

- До обяд пия чай с мед и ям плодове. Следва салата с истинска храна. Истинската храна изключва месото, защото не само хормоните и антибиотиците, с които се тъпчат животните, увреждат нашия организъм, но и хормоните на стреса, които отделя всяко живо същество при насилствената си смърт, се предават в нашия организъм. Отново плодове и чай, ядки. И пак салата с... изборът е голям.

- Вие много обичате сладко и шоколад. Какви са препоръките за тези неща, как и кога трябва да се ядат?

- Въпрос на осъзнаване. Не съм изключил шоколада от менюто си, но... Все пак трябва малко старание и воля. Веднъж в седмицата имам "празник на шоколада", от което започнах още повече да го ценя. Но в тази посока ми помогна и мой приятел, с когото тренираме заедно във фитнеса. Благодарен съм му!

- Един грък разказва във филма как пише писма до здравното ни министерство да ползва опита на клиниката на д-р Емилова. Защо това не се случва?

- Отговорът е в подтекста на целия филм - дали пък лекарите и чиновниците в здравеопазването не са част от голямата "здравна" индустрия, която има полза ние до живот да бъдем на лекарства? Дали операцията винаги е най-правилният изход? Дали, потискайки с медикаменти синдромите на нашите заболявания, ние всъщност не заглушаваме вътрешния ни глас, който ни предупреждава за прекалената ни лакомия, амбиция, алчност?

- Гладувате ли всеки път, когато се разболеете от нещо, независимо от какво?

- Един ден от всяка седмица съм на чай с мед и плодове. Чувставам се прекрасно!

- Как се запознахте с д-р Емилова?

- Търсейки спасение от лекарската диагноза - до живот на лекарства.

- Филмът показва, че не само дебелите се лекуват с плодолечение. Има хора с анорексия, множествена склероза и други. Говорихте ли с тях, какво ви казаха?

- Всеки, който вземе DVD-то с филма, ще чуе изповедите на излекуваните. Това е невероятна емоция, която не може да се предаде с думи.

- Има ли хора, запалили се по здравословното хранене, след като са гледали филма?

- Да, има. И това потвърждава древната истина, че ако една свещ запали друга свещ, не само няма да загуби от светлината си, но и мракът ще стане по-малко.

Стилиян Иванов е автор и режисьор на двете части на документалния филм за д-р Людмила Емилова "Рецепти за щастие". Предстои да излезе и трета. Филмите са изключително любопитни и заради факта, че режисьорът лично се е подлагал на диетата с плодолечение, за да оправи свой здравословен проблем. Години по-късно решава да заснеме филмите.
Иванов е един от малкото ученици на Хачо Бояджиев. Преди време името му нашумя като създателя и режисьор на първите голи новини у нас. Напоследък обаче снима предимно документални филми, които са изключително качествени и задълбочени. Сред най-популярните са "Лечителят Петър Димков", "Истината за Орфей", "Траките".
Стилиян Иванов е роден на 29 август 1968 г. в Сандански. Завършва със златен медал Националната природо-математическа гимназия в София, след което режисура в НАТФИЗ.


Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1892381