петък, 5 април 2013 г.

АЕЦ "Козлодуй губи 16 млн. лв. от намаленета си мощност

 

"Намалената мощност на 5 и 6 блок неминуемо ще се отрази финансово на централата заради нереализираните доставки на ток, каза вчера шефът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. - Загубите ни само от регулирания пазар на електроенергия ще бъдат над 16 млн. лв."
Както вече писахме, със заповед на Централното диспечерско управление започна поетапно намаляване на мощността на двата хилядника на АЕЦ "Козлодуй".Заповедта изисква 5 блок да бъде разтоварен до 750 мегавата, а 6 блок до 500 мегавата. Основната причина за драстичното намаляване на производството на централата било ниското потребление на ток, както и сигурността на енергийната система на страната.
В заповедта няма посочен срок, до който мощността на двата хилядамегаватови блока ще бъде намалена, но вероятно ще продължи до спирането на 5 блок за планов годишен ремонт. Това беше планирано да се случи на 20 април, но сега ще се забави с около 4 дни за да може да има пълно изгаряне на горивото в реактора.
Валентин Николов съобщи, че натрупаният дълг на НЕК към АЕЦ "Козлодуй" за неизплатен ток от регулирания пазар вече възлиза на 340 млн. лв. Затова според него от по-малкото произведен ток от атомната централа интерес имала и енергийната компания, която нямало да увеличи драстично задълженията си.

Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1895285

П.С. Преди ден се съобщи, че намаляват тока оа АЕЦ-а, защото язовирите били пълни и трябвало да се отточат и т.н. ПОРЕДНИТЕ глупости!!! Защо не спрат скъпата енергия на половина и да пуснат евтината на пазара ... пък водата нека си тече!!! На никой не пречи!!!