Все повече чуваме оплаквания по отношение на хранителните продукти, за много от тях се говори, че дори са отровни. Четем коментари от рода на: "Ех, какво ще правя без любимата си газирана напитка, та аз без кетчуп не обичам, без мръвка не мога на масата, постната храна я пробутвам с парчета салам" и т.н. Свикнали сме да се храним не с обикновени храни, а с така наречените деликатесни, да имаме по пет-шест различни ястия на масата, да смесваме всичко това с алкохол и газирано, а след хранене едно кафе с парче торта или цигара. После влизаме в интернет и четем, че продуктите, които най-често купуваме и комбинираме са си чиста отрова и започваме да се ядосваме, да се чудим и да търсим вина в производителите. Но да се върнем назад в времето, преди двадесет и четири години, по комунистическо време, как се хранеха хората тогава?
Банани, портокали и кока кола имаше само по празниците, саламите бяха малко на брой, а луканка имаше само в ресторантите. В селата кипеше живот и производство, хората от града си набавяха зеленчуците, плодовете и консервите за зимата от роднините им на село. Всички пренасяхме щайги с компоти и зимнина, за което често негодувахме. Българина редовно хапваше лук, чесън, праз, салати, варива, кисело зеле през зимата, домашно вино и ракия, често сядахме и без месо на масата, даже като се замислим консумацията на месо от освобождението ни от турско робство до ден днешен се е увеличавала всяка година. Последните десет години заменихме традиционната ни закуска баничка с боза, с дюнер и съмнителен айрян. От сутринта започваме с месата до късно вечер, без почивка 7 дни в седмицата. Пием по 3-4 кафета на ден, липсват свежи зеленчуци и плодове, заменихме зимнината ни в буркани с консерви от супермаркетите пълни с консерванти и зеленчуци гледани с пестициди. На пазара търсим еднакъв размер зеленчуци и плодове, без дупки, без наранявания, тоест свикнахме с вида на изкуственото.
Къде е истината?
Най-добрата храна това е простата и свежа храна. Като казваме свежа то това автоматически изключва почти целият внос, на който са му трябвали десетки дни, понякога месеци за да достигне до нас, което е намалило количеството витамини и минерали в пъти.Кои са простите храни?
Те са пет основни вида - плодове, зеленчуци, варива (бобови, соя, леща, нахут), ядки и сушени плодове, зърнени. Към тях, можем да прибавим и по малко мед, млечни (минимални количества) и яйца (умерено). Чудесна възможност за жива храна са кълновете, които се получават от накисването на зърнени и варивата( без стар боб). Благодарение на тях можем да имаме свежа храна на масата си всеки ден. Повече информация как да си направим кълнове вкъщи тук: www.earths-book.com/2013/04/da-si-napravim-kalnove.htmlЗърнените храни, хляба
Може би най-основната храна за всеки българин си остава хляба, но какъв да бъде той? Петър Дънов казваЧовек може прекрасно да живее само с хляб, плодове и водa.Всеизвестно е че хляба в магазина се прави с бяло брашно, мая, набухватели и много вода (от 30-60%). Както знаем бялото брашно е вредно, защото е лишено от ципата на зърното, която е източник на фибри, минерали и витамини, но може би най-вредната съставка в него си остава маята. Повече за опасностите от маята можете да прочетете тук: http://thewirds.com/?p=156
Най-добрият хляб за вашият организъм не се продава в магазина, той може да бъде направен само от вас, с вашите ръце и енергия. Прави се от пълнозърнесто брашно, най-добре току-що смляно ( препоръчвам ви Лимец), продават домашни мелнички за тази цел. Вместо мая се слага сода или за оптимален резултат се прави предварително квас. Прилагам линк как може да си направите квас: http://vanillka.com/2012/06/07/easy-sourdough-and-bread/
/earths-book.com/
Източник: http://www.epochtimes-bg.com/2013-02/2013-04-14_01.html