неделя, 14 април 2013 г.

Простите български храни лекуват

Простите български храни лекуват

Все повече чуваме оплаквания по отношение на хранителните продукти, за много от тях се говори, че дори са отровни. Четем коментари от рода на: "Ех, какво ще правя без любимата си газирана напитка, та аз без кетчуп не обичам, без мръвка не мога на масата, постната храна я пробутвам с парчета салам" и т.н. Свикнали сме да се храним не с обикновени храни, а с така наречените деликатесни, да имаме по пет-шест различни ястия на масата, да смесваме всичко това с алкохол и газирано, а след хранене едно кафе с парче торта или цигара. После влизаме в интернет и четем, че продуктите, които най-често купуваме и комбинираме са си чиста отрова и започваме да се ядосваме, да се чудим и да търсим вина в производителите. Но да се върнем назад в времето, преди двадесет и четири години, по комунистическо време, как се хранеха хората тогава?

Банани, портокали и кока кола имаше само по празниците, саламите бяха малко на брой, а луканка имаше само в ресторантите. В селата кипеше живот и производство, хората от града си набавяха зеленчуците, плодовете и консервите за зимата от роднините им на село. Всички пренасяхме щайги с компоти и зимнина, за което често негодувахме. Българина редовно хапваше лук, чесън, праз, салати, варива, кисело зеле през зимата, домашно вино и ракия, често сядахме и без месо на масата, даже като се замислим консумацията на месо от освобождението ни от турско робство до ден днешен се е увеличавала всяка година. Последните десет години заменихме традиционната ни закуска баничка с боза, с дюнер и съмнителен айрян. От сутринта започваме с месата до късно вечер, без почивка 7 дни в седмицата. Пием по 3-4 кафета на ден, липсват свежи зеленчуци и плодове, заменихме зимнината ни в буркани с консерви от супермаркетите пълни с консерванти и зеленчуци гледани с пестициди. На пазара търсим еднакъв размер зеленчуци и плодове, без дупки, без наранявания, тоест свикнахме с вида на изкуственото.

Къде е истината?

Най-добрата храна това е простата и свежа храна. Като казваме свежа то това автоматически изключва почти целият внос, на който са му трябвали десетки дни, понякога месеци за да достигне до нас, което е намалило количеството витамини и минерали в пъти.

Кои са простите храни?

Те са пет основни вида - плодове, зеленчуци, варива (бобови, соя, леща, нахут), ядки и сушени плодове, зърнени. Към тях, можем да прибавим и по малко мед, млечни (минимални количества) и яйца (умерено). Чудесна възможност за жива храна са кълновете, които се получават от накисването на зърнени и варивата( без стар боб). Благодарение на тях можем да имаме свежа храна на масата си всеки ден. Повече информация как да си направим кълнове вкъщи тук: www.earths-book.com/2013/04/da-si-napravim-kalnove.html

Зърнените храни, хляба

Може би най-основната храна за всеки българин си остава хляба, но какъв да бъде той? Петър Дънов казва

Човек може прекрасно да живее само с хляб, плодове и водa.
Всеизвестно е че хляба в магазина се прави с бяло брашно, мая, набухватели и много вода (от 30-60%). Както знаем бялото брашно е вредно, защото е лишено от ципата на зърното, която е източник на фибри, минерали и витамини, но може би най-вредната съставка в него си остава маята. Повече за опасностите от маята можете да прочетете тук: http://thewirds.com/?p=156

Най-добрият хляб за вашият организъм не се продава в магазина, той може да бъде направен само от вас, с вашите ръце и енергия. Прави се от пълнозърнесто брашно, най-добре току-що смляно ( препоръчвам ви Лимец), продават домашни мелнички за тази цел. Вместо мая се слага сода или за оптимален резултат се прави предварително квас. Прилагам линк как може да си направите квас: http://vanillka.com/2012/06/07/easy-sourdough-and-bread/

/earths-book.com/

Източник: http://www.epochtimes-bg.com/2013-02/2013-04-14_01.html