вторник, 9 април 2013 г.

ПОДПИСКА за законност и стратегическо развитие на Пирин и Банско

To: До Министър председателя на Република България, Председателя на Народното събрание на Република България, Министъра на околната среда и водите на Република България, Комисията по петициите към Европейския парламент

Ние, долуподписаните български граждани, заявяваме своето категорично несъгласие с исканията ски зона Банско да бъде разширена с нови 30 км писти и съоръжения. Тези искания влизат в остро противоречие със законовите норми на страната.
Ние, долуподписаните български граждани, също искаме „европейска и световна слава за Банско“ и затова настояваме:
  • Държавните институции и съдебните власти да поемат функциите си и да санкционират „Юлен“ АД заради заграбените 64 хектара от НП „Пирин“
  • Държавните институции да излязат с официална информация колко е точният брой на легловата база в Банско
  • Да се стартира процедура по изготвяне на общ устройствен план на Банско
  • Да не се променя Планът за управление на НП „Пирин“ в посока смекчаване на режимите за опазване на околната среда.
Ние искаме друго развитие за Банско, запазващо обстановката, която и местните хора си спомнят отпреди 2000 г., гарантиращо различни възможности за целогодишен туризъм, възпитаващо отношение и уважение на посетителите към планината и природата. Ние подкрепяме хората в Банско, които искат да развиват малък бизнес, осигуряващ целогодишна заетост.
Ако ски зона Банско бъде разширена, това ще означава:
  • Ново навлизане в Национален парк "Пирин" и нарушение на Плана за управление на парка  – документ с ранг на закон, гарантиращ управлението на тази територия при спазване на всички екологични норми и в интерес на цялото общество
  • Нарушение на концесионния договор за ски зоната
  • Нарушение на оценката за въздействие върху околната среда за одобрение на териториалноустройствения план на ски зона Банско от 2000 г.
  • Включване на НП "Пирин" в списъка на ЮНЕСКО със застрашените обекти на световно природно наследство, с което България ще се нареди до държави като Конго, Афганистан, Ирак, раздирани от военни действия.
През 2011 г. Министерството на околната среда и водите официално установи, че определената по договор концесионна площ на ски зоната вече е неправомерно надвишена с 64 хектара от концесионера "Юлен" АД. Държавата още не е намерила начин и воля да санкционира нарушителите, за да се говори въобще за ново разширяване, което отново би било незаконно и би увеличило площта на зоната до три пъти повече от разрешеното по концесия.
Убедени сме, че построяването на нов лифт и писти няма да разреши проблемите на Банско, които произтичат от презастрояване, разрушен пейзаж, липса на инфраструктура и свръхпредлагане на празни хотели и апартаменти. Проблемът на Банско не са опашките на лифта, които се получават само по Коледа и Нова година, когато целият български народ почива и Банско малко се понапълва. Според данни на МИЕТ през 2011 г. спрямо 2010 г. броят на нощувкитев Банско е намалял с 27%, а приходите от тях – с 23%. Сделките с недвижими имоти са почти замразени, като пазарът е спаднал с около 55-60%.
• Пълна информация за случая Пирин (без последните развития от края на 2012 г.): http://forthenature.org/cases/35.
Малко визуализация
В синьо са разрешените от Плана за управление на Пирин ски писти и съоръжения, общо 99,5 ха, в червено са построените в нарушение, общо 64,7 ха:




Вчера, 19 февруари 2013, Висшият експертен екологичен съвет към Министъра на околната среда и водите с единодушие (само 2 души въздържали се) гласува "за" позволяване на строителството в Национален парк Пирин. Символично на същата дата, в която почитаме паметта на обесения Апостол на свободата, шепа бездушни "експерти" обеси Пирин, узаконявайки всичко незаконно построено досега над Банко и отваряйки вратата за ново неконтролируемо строителство.
В момента строителството (и то само за ремонт на съществуващи сгради и съоръжения) в НП Пирин е възможно само върху 2188 декара в зоната за строителство и сгради, но с решението на ВЕЕС вече е разрешено в зоната за туризъм, която е 8951 декара (площ, заета от между 600 и 800 хиляди вековни дървета). Това е петорно увеличение на площта, която може да се застроява. Разрешава се строителство на лифтове, писти, водохващания и съпътстващата ги инфраструктура, което отваря възможности на практика за всякакво строителство.
Решението на ВЕЕС нарушава три европейски директиви – за местообитанията, за птиците и за екологична оценка, тъй като предложенията на община Банско не са преминали през екологична оценка и оценка за съвместимост.
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" поиска оставката на министър Караджова и зам.-министър Манева. По ирония на съдбата днес техните оставки са факт. Но докато бъде назначено служебно правителство, те продължават да изпълняват задълженията си и много бързичко могат да затвърдят препоръката на ВЕЕС с министърско решение, а после да я прокарат и на Министерски съвет. Ако Министерски съвет вземе решението, възможността за застрояване на Пирин ще е факт. Възможно е събитията да се развият много бързо.
Независимо от това ние продължаваме с удвоени усилия да събираме подписката! Тя ще бъде депозирана в Европейския парламент, защото евентуално ново строителство ще наруши европейското законодателство и мрежата Натура 2000, в която попада НП Пирин.
Призоваваме всички вас, които се подписахте в защита на Пирин, да изпратите следния призив до МОСВ и МС на мейли:
minister@moew.government.bg, emaneva@moew.government.bg, GIS@government.bg

"Уважаема госпожо министър,
Уважаема госпожо заместник министър,
Под силен политически и икономически натиск в последните дни на своето управление Вие участвахте във вземането на най-безпринципното решение в целия Ви мандат – процедирането и одобряването на промени в плана за управление на Национален парк "Пирин". Това заличи всичко добро, което сте правили по време на своето управление за опазване на природата. Оказахте безпрецедентен и неприемлив натиск върху своите експерти да не гласуват по съвест във ВЕЕС – само и само да получи одобрение едно явно незаконно решение, подкрепящо едни псевдограждански искания и интересите на офшорни монополни капитали.
За да не си отидете със срам и позор, за да си отидете с чест от този пост, Ви призоваваме незабавно да отмените решението на ВЕЕС за одобряване на поправките в плана за управление на парка. Опазете най-красивата българска планина от допълнително застрояване!"
Ако сега не опазим Пирин, същата съдба очаква и Рила и Стара планина.

https://www.causes.com/actions/1728829-?recruiter_id=35403961&token=gNeJz-Trl3FQTm8PneAihnW1&utm_campaign=invite&utm_medium=request&utm_source=fb