България е голям консуматор на фуражи за животни с генномодифицирани продукти, за което няма контрол. Това алармираха от “За Земята” по време на среща на еколозите по въпроса за ГМО в България. Страната ни има едно от най-добрите законодателства в Европейския съюз относно ГМО, но не осъществява контрол върху фуража.
Европа е зависима от внасянето на протеинови фуражи, чиято основа са генетичномодифицирани продукти, аларзират еколозите. В същото време животновъдите в България разполагат с люцерна, в която няма подобни примеси, но производството й е спаднало значително.
Еколозите настояват храните, произведени от животни, които са били хранени с генномодифицирани фуражи, да бъдат етикетирани така, че потребителят да знае какво купува и какво консумира.
Зам.-председателят на Зелената партия Албена Симеонова пък заяви, че е притеснена, че по нашите полета може да се отглежда внесена от чужбина генномодифицирана пшеница.
Източник: http://sun-bg.com/6152/ekolozi-alarmirat-za-gmo-furazhi-v-balgariya/#.Ua4FYqz59w0
Европа е зависима от внасянето на протеинови фуражи, чиято основа са генетичномодифицирани продукти, аларзират еколозите. В същото време животновъдите в България разполагат с люцерна, в която няма подобни примеси, но производството й е спаднало значително.
Еколозите настояват храните, произведени от животни, които са били хранени с генномодифицирани фуражи, да бъдат етикетирани така, че потребителят да знае какво купува и какво консумира.
Зам.-председателят на Зелената партия Албена Симеонова пък заяви, че е притеснена, че по нашите полета може да се отглежда внесена от чужбина генномодифицирана пшеница.
Източник: http://sun-bg.com/6152/ekolozi-alarmirat-za-gmo-furazhi-v-balgariya/#.Ua4FYqz59w0