За да се възползваме напълно от хранителните стойности на динята, трябва да я консумираме на гладен стомах и със семките й. Селма Учар, специалист по здравословно хранене, пояснява, че динята, консумирана след хранене, причинява подуване на корема и нарушава храносмилането. Тя препоръчва динята да се консумира на гладно или между две хранения. Консумацията й по този начин допринася много ползи както на бъбреците, така и на сърцето. „Най-ценната част на динята са семките й. Въпреки това много хора я консумират, като ги отделят. Това намалява ползите от консумацията на диня. Семената на динята съдържат cucurbocitrin, който помага за понижаване на кръвното налягане и за подобряване на бъбречната функция. Поради тази причина динята трябва да се яде със семките й, като те трябва да се начупват със зъби. Когато семките се начупят, ползите от тях се увеличават повече. Погрешно се знае, че те причиняват болки в стомаха. Ако не се консумират прекомерно, семките на динята не причиняват никаква вреда на стомаха. Освен това веществото „ликопен” в динята предпазва сърцето от инфаркт”, посочва Учар. Дуран Саваш
Източник: http://zaman.bg/bg/polzite-ot-semkite-na-dinyata/
Източник: http://zaman.bg/bg/polzite-ot-semkite-na-dinyata/