Шербетуването ускорява зреенето и повишава добива от плодове и зеленчуци. В периода на плододаването на основните зеленчукови култури-домати, пипер, краставици, патладжан, зеле и др. се нуждаят от повече хранителни вещества. Редуването на минералното хранене с органичното подхранване по време на вегетацията се отразява много добре на зеленчуците. Именно шербетуването на растенията по време на вегетацията дава много добри резултати, като ускорява зреенето и подобрява хранителния режим.
Шербетът може да се приготви от всякакъв вид оборски тор, но най-подходящия е птичия. Може да се шербетува като с пресен, така и с угнил оборски тор, само че има разлика в приготвянето му. С угнилия оборски тор може да се шербетува още на другия ден след приготвянето му,а пресният трябва да ферментира в продължение на седмица. Ако се използва пресен птичи тор първо го насипваме в каца, като я пълним до половината. След това се залива с вода. Разбърква се няколко пъти на ден в продължение на 7-8 дни.
Шербетът е богат на лесно усвоими хранителни елементи. В 100 кг птичи тор се съдържат 20-50 кг органично вещество, от което около 0,6-2 кг азот, 0,5-2 кг фосфор и 0,4-1 кг калий.Освен тези основни елементи в птичия тор се съдържат и микроелементи като : магнезий, калций, цинк, мед и желязо, важни за нормалното развитие на зеленчуците.
След ферментацията, шербетът може да се подава на растенията с поливната вода, като преди употреба се разрежда всяка порция шербет- към 1 част от шербета се добавя 10 части вода. При приготвянето на шербета с прегорял оборски тор, може да се използва още на другия ден след разреждането му с вода, без да е необходимо да ферментира. Съотношението е 1:10 в полза на водата. Шербетуването може да започне от началото на плододаването на зеленчуците и да се приложи 2-3 пъти през две седмици до края на тяхната вегетация.