неделя, 16 юни 2013 г.

Измама! И хлябът Вита се оказа менте!

С диетичния хляб Вита съвсем няма да отслабнете, освен ако кафето в него не ви подейства диуретично

vita 225x300 Измама! И хлябът Вита се оказа менте!
Ако Вита беше качествен хляб, водата нямаше да се оцвети
Ако от кафето се отслабва, това означава, че имате минимален шанс да отслабнете с диетичния хляб Вита. Да, така популярната Вита е пълна с утайка от кафе, което обаче едва ли се слага в насъщния, за да ви направи по-фини. Напротив, добавя се, за да ви заблуди, че хапвате здравословен хляб, пълнозърнест и нискокалоричен. Уви, ние от Razkritia.com решихме да направим собствено проучване върху хляб Вита и съставките му.
Експериментът
За да разберете дали хлябът, който ядете, е качествен, трябва само да го потопите в чаша вода. Това ни посъветва шефът на “Добруджански хляб” АД Енчо Малев. Ако водата се оцвети, бъдете сигурни, че ежедневно се тъпчете с вредни оцветители в насъщния. В най-добрия случай той е пълен с утайка от кафе или карамел.
Нашият екип направи същия експеримент с прехвалената марка Вита. Сложихме парче от филийка Вита в чаша вода. Очаквано, водата моментално се оцвети, като придоби кафеникаво-жълт оттенък (на снимката). За сравнение, на едната снимката сме добавили и чаша чиста вода, за да видите разликата и да се уверите сами.
Действието не е според цената
DSC00174 300x225 Измама! И хлябът Вита се оказа менте!
Ако жълтеникаво-кафявата течност не е от кафето, значи Вита е пълна с оцветителите
За „скромната” цена от 1,20 лв. производителите на Вита твърдят, че предлагат продукт от високо качество, здравословен, диетичен и съставен от пшенични зародиши. В състава на хляба никъде няма да прочетете, че съдържа утайка от кафе, нито оцветители. Нашата проверка с чашата вода обаче доказа друго.
Както стана ясно преди няколко дни, кафе се слага в хляба, за да излезе по-евтино на купувача. То не вреди на здравето. Но определено вреди на джоба на потребителя, който се бърка с 1,20 лв. за Вита, а насреща получава малка доза измит кофеин и 300 г обикновен хляб. Това не е всичко. Диетичният хляб трябва да съдържа определен процент фибри според европейския стандарт. И тук обаче известната марка ще ви разочарова – съдържа едва 3% процента от задължителните 5%.

Какво излиза – освен че няма да отслабнете с Вита, ще се набутате и откъм пари за по-малък грамаж. И ако жълтеникаво-кафявата течност от снимката не е заради кафето в хляба, значи е заради оцветителите. А от тях не се отслабва – те са вредни.

Източник: http://www.razkritia.com/78589/%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D1%85%D0%BB%D1%8F%D0%B1-%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B0/