сряда, 5 юни 2013 г.

В САЩ колекционират семена, пазят ги за поколенията (ВИДЕО)



Семейство започва да колекционира семена заради пра-прадядо

Хиляди американци колекционират семена с идеята да ги запазят за поколенията. Част от тях са обединени в неправителствената организация Seed Savers Exchange в Декора, Айова, която от 1975 г. се занимава с опазването на застрашени от изчезване семена и тяхното отглеждане и споделяне. Фермата е на 6 мили от града и заема близо 4 кв. км.
“Нашата мисия е да запазим семена от изчезващи сортове за бъдещите поколения чрез събиране, отглеждане и споделяне”, казват доброволците. Така те са създали една от най-големите неформални банки със семена в Северна Америка.В нея поддържат хиляди разновидности от различни растителни видове, съхраняват ги при специални условия и документират информацията и историята на всяко едно от тях. Някои от по-ценните семена се пазят и в отделни семенни банки във Форт Колинс, Колорадо и в Svalbard Global Seed Vault в Норвегия.Всяка година хиляди сортове семена се разменят между колекционерите. Те си помагат и в намирането на подходящи сортове за определени региони.
Идеята да колекционират семена тръгва от Кент и Даян От Уийли през 1975 г. Даян била вдъхновена за начинанието покрай шепа семена, донесени от нейния пра-прадядо в Америка от Бавалия през 1870 г.

В момента Seed Savers Exchange има повече от 13 000 членове по целия свят, които съхраняват над 1 милион уникални семена за повече от 20 000 сорта растения.

Източник: http://agronovinite.com/v-usa-kolekcionirat-semena/