сряда, 12 юни 2013 г.

ИСТИНАТА ЗА ВАШАТА ХРАНА



От посветената сестра Хуй-Минг Тох, Аукланд, Нова Зеландия
(Оригиналът на английски)
Отваряли ли сте някога хладилника си, пълен с куп чинии с макарони, от които изяждате само една чиния, а останалите изхвърляте в кофата за боклук? Какво ще кажете за 55 кв.м. тропически гори само за един обяд или изразходване на 2500 галона вода за напояване? Разбира се, че не сте се замисляли. Но това се случва с изяждането само на половин килограм месо. Яденето на месо причинява неефикасна употреба и разрушаване на нашите ресурси и на околната среда, причинява огромно страдание на животните и има пагубен ефект върху здравето ни. Така че, ако ви притеснява да изпечете едно куче като гарнитура към порцията ви картофено пюре, защо не се трогвате от сготвянето на другите благородни животни?
Изхабената лагуна:
"Четирите ферми",производител на свинско в Юта, изразходват три милиона галона вода от стопанисваната лагуна. Когато една такава лагуна се излее в реките и езерата, както това се случи в Северна Каролина през 1995 г., резултатите могат да бъдат екологична катастрофа.
В доклад на Обединените нации се казва че "кравите, а не автомобилите са главната заплаха за околната среда". Това е доказателство, че шеметно растящите стада от крави в целия свят са най-голямата заплаха за климата, горите и дивата природа. Животните във фермите произвеждат 1300 пъти повече екстременти отколкото цялото население на Съединените щати и тази концентрирана помия води до замърсяване на водата, въздуха и до унищожаване на повърхностния слой на почвата. Нещо повече, газовете, които кравите отделят, замърсяват въздуха с метан с повече от 1/3, което води до затопляне на Земята 20 пъти по-бързо, отколкото карбоновия диоксид. Хората, които ядат месо са отговорни за производството на 1000 процента от тези изхабяващи съставки, което е около 86 000 паунда в секунда. Но ако се откажете от животинските продукти, няма да бъдете отговорни за нищо от това.
Освен това апетитът ни за месо бие алармата и върху снабдяването ни с невъзобновими източници. Смайващите 2005 галона вода са нужни за производството на един паунд телешко, за сравнение за производството на един паунд домати са нужни само 29 галона вода и 1039 галона вода за производството на един пшеничен хляб. Половината от водата, 80 % от земеделските земи в Съединените щати, почти цялата реколта от соя и над половината от световната реколта от жито се използва, за да се отглеждат животни за храна. Докато вършим това, един милиард хора страдат от глад и недохранване и 24 000 деца умират всеки ден до полята със зърно, което отива за западното животновъдство. Проблемът със световния глад може да бъде решен, ако нашите скъпи ресурси се използват ефикасно като започнем да отглеждаме посеви за храна на хората.

Жертвите на глада в Сомалия:
Жертви на глада в Соламия се редят на опашка, за да получат храна от хуманитарни помощи. Производството на 0,454 кг месо изразходва 2,179 кг зърно и критиците на съвременната селскостопанска система казват, че разпространяването на основаната на месо диета задълбочава световния глад.
Имате ли представа, че 130 милиона животни биват убити годишно в Нова Зенландия? Повечето животни се отглеждат във ферми, като системата се стреми да добие максимален доход при минимални разходи. В резултат животните изпитват неописуема болка психически и физически всяка секунда от живота си. Те са натъпкани в мръсни затворени пространства без прозорци, никога не се срещат със семействата си, не ровят в почвата и не правят естествените за тях неща. Те дори не усещат никога слънцето по гърбовете си, нито вдишват свеж въздух до деня, в който биват натоварени в камиони, отиващи в кланицата. Над 90 милиона животни в Нова Зенландия страдат при тези условия и много от тях остават в съзнание в момента, когато им прерязват гърлата, оставяйки ги да кървят до смърт.

Друга жестока практика е фермерите често да лишават от храна птиците за 14 дни, за да изпаднат в шок телата им и да снасят повече яйца за човешка консумация. И понеже мъжките пиленца са безполезни в месодобивната индустрия, всяка година 100 милиона от тях биват смачквани живи или хвърляни в торби, за да се задушат. Освен това, в кланицата гръкляните на пилетата се прерязват и пилетата се потапят в гореща вода, за да се отстранят перата им, докато много от тях са още живи.
Дори в наши дни, за да маркират кравите за идентификация, работниците във фермите допират горещо желязо до телата на животните, докато те мучат от болка. Следователно се получават изгаряния трета степен, а тестисите на мъжките телета се изваждат от семенните им торбички чрез разпаряне и без да се използват обезболяващи. Към тези страдания се добавят и пасищата около фермите, наситени с химикали, чиито изпарения причиняват хронични дихателни проблеми, правейки дишането болезнено.
Кравите, използвани за млекодобив, са многократно оплождани и бебетата им се отнемат, за да могат хората да пият млякото, предназначено за теленцата. Кравите са закачвани много пъти дневно към машини, използват се генетични манипулации, дават им се силни хормони, за да се повиши млеконадоя до десет пъти повече от естественото количество. Това довежда до извънредно болезнено възпаление на вимето, от което страдат над 50% от млечните крави.
Животните в днешните търговски ферми нямат законова защита от жестоко отношение, каквато имат домашните любимци: занемаряване, осакатяване, генетични манипулации и лекарствени програми, които причиняват хронична болка и осакатяване, както и насилствена смърт, чрез клане. Робърт Луис Стивънсън, писател и поет казва: "Ние консумираме труповете на създания, които има апетит, страсти и органи, като нашите собствени." И още, животните от фермите не са по-малко интелигентни или способни да усещат болка, в сравнение с кучетата и котките, които отглеждаме като домашни любимци.
Това се демонстрира от многократните съобщения за крави, прескочили огради, високи над 1,80 метра, за да избягат от кланицата, вървели над 11 километра, за да се съберат отново с теленцата си и преплували реки, за да избягат на свобода. Прасетата също са проницателни животни, което е открил Д-р Доналд Брум, научен консултант на Британското правителство - "[Свинете] притежават изключително сложни когнитивни (умствени) способности, по-големи дори от на кучетата и отговарящи на умствените способности на 3-годишно дете."
Най-важната стъпка, която може да предприемете, за да спасим нашата планета и да намалим страданието едновременно и на хора, и животни, е вегетарианството. Свободната от месо диета, богата на сложни въглехидрати, протеини, фибри, омега-3 мастни киселини, витамини и минерали, осигуряват оптимално хранене, формиране на диетични навици, които поддържат продължителността на живота в добро здраве. Убедително доказателство може да бъде намерено в книгата "Изучаване на Китай" от Професор T. Колин Кемпбъл, който казва, "в следващите десет години, едно от нещата, които задължително ще чуете е, че животинският протеин е едно от най-токсичните хранителни вещества от всички... рискът от заболяване се покачва драматично дори, когато съвсем малко количество животински протеин се добави в диетата." Изследванията показват, че децата вегетарианци имат по-висок коефициент на интелигентност (IQ), в сравнение със съучениците си, а вегетарианците живеят средно с 6 до 10 години по-дълго, отколкото месоядците. В допълнение към това, вегетарианците са предразположени с 50% по-малко разболяване от сърдечно-съдови заболявания и рак, обратно месоядците са предразположени 9 пъти повече към наднормено тегло, отколкото веганите. Вегетарианската храна ни снабдява с всички необходими хранителни вещества, от които се нуждаем, но изключева наситените мазнини, холестерола и замърсителите.
Обратно, много се спори, че растенията също са живи. Това е вярно, но растенията имат само 10% усещане, докато животните са еквивалентни на хората. Растенията не могат да се придвижват, усещането за изпитване на болка е излишно. Така, растенията се отличават напълно физиологично от бозайниците. Ако отрежете клон или листо от дърво, то ще продължи да цъфти и да расте. От друга страна, животните не се нуждаят от редовно окастряне. Можете ли да отрежете крак на крава и да очаквате да пораснат 4 други крака?
Отглеждането на животни за храна причинява опустошение на Земята. Околната среда, ресурсите и нашето здраве се влошават и въпреки че повечето от нас не извиняват убиството, хората са развили навика, подкрепен от обществото, за ядене на месо без каквото и да истинско съзнание, какво е направено с животните които ядем. Казано е: "едно посещение в кланицата ще ви превърне във вегетарианци за цял живот. Защото ние сме, които причиняваме техните викове от болка и страх." И така, ако някой от вас отново реши да си опече някое нежно животно... помнете: вие консумирате плът, еквивалентна на плътта на вашите толкова обични домашни любимци. Но единствената разлика е, че тези животни първо са били измъчвани.

Има много шокиращи снимки на следните сайтове:http://www.goveg.com/photos.asp
http://www.viva.org.uk/photogallery/galleryindex.htm
Моля, намерете глобални карти на унищожаване на околната среда заради добитъка, чрез следния линк:
http://www.virtualcentre.org/en/library/key_pub/longshad/a0701e/A0701E09a.pdf

Дъждовните гори - белите дробове
на Земята
Изгарянето на дъждовните гори унищожава
естествената екосистема
Този изгорен и безплоден пейзаж
е цената на само няколко хамбургера!

* Авторът е 17-годишна ученичка в последния клас на средното училище. Статията се основава на вътрешна оценка, заради което ученичката е наградена с най-високото отличие за достойнство.