събота, 15 юни 2013 г.

"Безименна" агенция ще рекламира шарани и в Своге


Автори: Светослав Метанов, Драгомир Николов
Неизвестната доскоро пиар компания "Ноу нейм ейджънси" (от англ. - Агенция без име) е спечелила втора обществена поръчка за популяризиране консумацията на риба.
Дружеството спечели първо търг за 259 000 лева на община Пазарджик за рекламиране на ползите от яденето на риба. Както "Труд" вече съобщи, "безименните" са избрани за изпълнител на максималната допустима цена по поръчката, а останалите 8 кандидати са отстранени.
Вчера от община Своге пък потвърдиха, че и там проект със същото задание е спечелен от същата фирма. От Своге "Ноу нейм" прибира поръчка с бюджет от 303 хил. лева. Конкурсът в близкия до София град стана известен с условието да бъдат отпечатани 50 000 плаката, насърчаващи храненето с риба, при положение че в града живеят едва 8200 души.
Вчера репортер на "Труд" провери адреса на пиар агенцията на столичния бул. "България" №98. Сградата е известна като "Астра" и в нея се помещават доста фирми и магазини. Пропускателният режим е изключително затегнат - портиер наблюдава коридорите на дузина монитори, а вратите дори и на общите части се заключват. Записват се и имената на всички посетители.
На адреса на "Ноу нейм" обаче фирма няма. "Това е апартамент, там си живеят някакви хора", разясни охранителят на обекта. Никъде - нито на входната врата на сградата, нито на етажа, а и на вратата на самия апартамент, няма ни вест, ни кост от "безименната" агенция. Никой не отвори вратата на позвъняванията, телефонът на компанията също даваше непрекъснато свободно.
Собственикът на "Ноу нейм" е на 30 години и се нарича Йончо Минков. В интернет за него излизат профили от сайтове за запознанства с хетеросексуална насоченост. Според "Дакси" той има дялове и от още две фирми "ЛТБ Груп" и "Туулбокс маркетинг България".
Фонд "Земеделие":
На ход е агенцията
"Проектите по всички мерки на програма "Рибарство" се подават в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), разглеждат се в ИАРА и се одобряват от ИАРА", заявиха вчера пред "Труд" от Фонд "Земеделие".
"ИАРА сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с бенефициентите. Държавен фонд „Земеделие" не е страна по тези договори. ИАРА извършва проверка на проведените обществени поръчки, след което подписва анекси към договорите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Прекратяването на договорите може да бъде извършено само от ИАРА, като управляващ и договарящ орган.
" Оттам добавят, че фондът може да откаже плащания, ако се установи нередовност на документите или непълнота на заявените данни, ако се установи несъответствие между одобрените и реално извършените разходи.