неделя, 1 февруари 2015 г.

Отказваме се от банковия надзор на ЕС



България замразява идеята да кандидатства за членство в Европейския банков надзор, научи „Преса“.
Темата за единния надзорен механизъм придоби популярност у нас след поставянето на Корпоративна търговска банка под специален надзор. След среща на тогавашните управляващи заедно с президента Росен Плевнелиев бе обявено, че страната ни ще започне бързи стъпки за влизане в механизма. По-късно стана ясно, че такива са предприети само в неформални разговори между Европейската централна банка и БНБ.

„Засега няма нужда да се правят стъпки за кандидатстване. След отнемането на лиценза на КТБ трябва да се направи вътрешен преглед на активите на банките и чак тогава да се мисли“, обясни пред „Преса“ източник от Министерството на финансите. „Правителството смята, че първо трябва да си подредим къщичката и после да поканим някой да я разгледа“, уточни той.

За целта кабинетът и централната банка са взели решение да се наеме външна фирма, която да направи преглед на качеството на активите на банките. В бюджета на БНБ дори са заделени 2 млн. лв.

Идеята за влизане на България в европейския банков надзор се приемаше разнопосочно. Според повечето икономисти решението беше прибързано, но банкерите го приемаха спокойно и дори обявиха, че това би дало повече сигурност на системата. Единният надзор е част от идеята за Европейски банков съюз, който да регулира трезорите след кризата от края на 2008 г. Целта е ЕЦБ да следи най-големите банки.


Коментар на bivol.bg :

"Нещо глухо клокочи в червивата храносмилателна система на държавата. След като Биволъ публикува кредитния портфейл на ПИБ нямаше никаква официална институционална реакция. Вчера обаче министър Горанов (този дето пие кафе с Пеевски) започна да говори за преоценка на банковите активи: "За да върнем доверието в банковата система, трябва да се извърши преоценка за качеството на активите на банките и след преценка за това качество да се извършат необходимите корективни действия, ако се налагат" А днес една от свинските медии научила, че се отказваме от европейския банков надзор. Какво означава това? Означава, че ще има мащабно замазване на истината, за да се размие отговорността за допуснатите безобразия в ПИБ. Означава страх, че истината може да лъсне ако в "гнилите ябълки" влезе истински, а не шуробаджанашки надзор."

Има логика в казаното. На мен коментара от Министерството ми се струва като пълна простотия! Ако всичко им е наред, няма от какво да се плашат и няма нужда  "... да си подреждат къщичката."!!!(А.П.)