понеделник, 2 февруари 2015 г.

​Едвин Сугарев: Борисов е най-мразеният от Путин лидер, готвят му преврат по сценария от 2013 г.



Потъне ли Гърция, България става основен фактор за ЕС на Балканите
Кремъл е притеснен от БСП и Атака, може да ги смени с Георги Първанов


ДПС са изолирани, дестабилизират държавата, искат да се върнат във властта, предупреди пред Faktor.bg поетът-политик Едвин Сугарев


Интервю на Васил Василев

- Г-н Сугарев, възможно ли е в България да се случи сценарият от Гърция и крайно левите партии да превземат властта?

- Подобен сценарий у нас не може да се случи. Този сценарий проби в Гърция поради факта, че дълготрайният рахат на нашите съседи и огромните лъжи, с които забаламосваха Европейския съюз заради финансовото си положение беше развален. Наложи се да затягат коланите, което от народопсихологическа гледна точка никак не им хареса. В България в това отношение през цялото време нещата бяха на ръба. Евроскептицизмът у нас идва от внушението, че когато влезем в Европейския съюз, ще станем по-богати от останалите държави, което се дължи на очевидната политическа незрялост сред повечето от българите. Дали тези антиевропейски настроения, които се изповядват, могат да породят феномен като СИРИЗА, мисля, че няма да се случи. Лявото крило в България в момента е в пълен упадък. Ако могат да се търсят някакви екзотични сценарии, те ще изникнат на почвата на националистическите прояви, а не на почвата на лявото.

- Т.е. политическият популизъм у нас няма този ресурс, както в южната ни съседка?

- Разбира се, че няма такъв ресурс. Макар че това е като Манна небесна за левите партии, които оттук нататък ще превърнат СИРИЗА в свое знаме и пример за подражание. В същото време крайният банкрут на Гърция, който се очаква след избора на Ципрас за премиер ще промени трайно обстановката на Балканите. Той не може да не се отрази сериозно и на България, като се има предвид колко гръцки инвестиции има у нас, като например в банковото дело. Имайки предвид сериозното присъствие на гръцки банки в България, ще бъде лошо, ако се наложи да претърпим още трусове в този сектор. Някакви последствия ще има, но не бих казал, че ще бъдат само и единствено негативни. На фона на потъващата Гърция може на България да й се отвори шансът да играе ролята на стабилен европейски фактор на Балканите, каквато роля заслужаваме дори и само заради географското си положение.

- Волен Сидеров предупреди, че българската армия е мобилизирана да се бие срещу руснаците в Украйна. Възможно ли е това да ни доведе до конфликт с Кремъл?

- Това са типичните глупости, които можем да очакваме от един изцяло банкрутирал политически лидер, който съществува единствено благодарение на финансовите си инжекции от Москва. Той, разбира се, ще говори подобни неща. Ако погледнете руската преса, там също пишат подобни дивотии. Жалко е, че такива субекти могат да получават политическо доверие и да се намират в парламента.

- Ще могат ли БСП и Атака отново да върнат позициите на Москва, след катастрофалната загуба на последните избори?

- БСП не изпълни руските задачи в техния пълен обем, а някои от задачите като големия шлем на Георги Първанов напълно пропаднаха. Бойко Борисов е най-мразеният лидер от Путин в страна от бившия съветски блок от една страна. От друга –

руският президент не е доволен и от своите наместници в България – Атака и БСП. Нищо чудно в Кремъл да се озъртат кой вместо тях ще защитава интересите им у нас. Възможно е новият играч да е АБВ, но Георги Първанов няма кой знае каква електорална подкрепа. В Русия според мен са силно притеснени в момента и не знаят какво да правят.

- До къде се стигна с разследването на далаверите, които бяха направени по времето на тройната коалиция, вие сачм внесохте сигнали?

- Разследванията спряха поради няколко причини. Огромната част от безобразията, извършени от правителството на Пламен Орешарски, като сагата с КТБ, която получихме като наследство от тройната коалиция е едната. Органите, които трябваше да си свършат работата по времето на Пламен Орешарски, не го направиха и не разследваха КТБ. Трудно може да се очаква от хора, които са играли в полза на олигарсите и в същото време представляват въпросните институции, ще седнат да разследват далаверите на тройната коалиция или пък дори самия Делян Пеевски. Що се отнася до управляващите в момента, има подобно желание за разплитане на паяжината, особено от страна на Реформаторския блок. Имайки предвид крехката подкрепа за това правителство обаче, има много хора в него, които се опасяват да разклатят прекалено силно лодката. Самите институции, които трябва да разследват до край престъпленията на тройната коалиция, много са сгазили лука, особено по времето на Орешарски.

- За кои институции конкретно говорите?

- Основно за прокуратурата, чиито действия са сред съществените причини, поради които фалира КТБ. Нужна е политическа воля, която не виждаме, въпреки съветите в поредния доклад на ЕС, които ни се дават за пореден път и са насочени най-вече към обвинението. Казано накратко – никой от хората, които са били във властта не е безгрешен и е съпричастен към грешките, свързани с корупцията. Това важи и за ГЕРБ, но не в тази степен. Ако те имат някаква вина, тя е по отношение на това, че допуснаха държавните активи да продължат да си стоят в трезорите на КТБ по време на своето управление. ГЕРБ обаче не са ангажирани с търговията на влияние, която практикуват БСП и особено ДПС. Очаквам особена активност за разбиването на порочните практики от страна на неправителствения сектор. Подобни стъпки например се правят от „Протестна мрежа”.

- Вие бяхте сред протестиращите срещу управлението на Пламен Орешарски. Защо се мълчи за употребата на сила, притискане, манипулации и опитите за сплашване на недоволните граждани от МВР и ДАНС, има ли наказани?

- Нямам информация какво се случва с разследването на хората, които биеха протестиращи, но като гледам кой остава по върховете на МВР и ДАНС, по-скоро си мисля, че нищо не се случва. За мен е необяснимо защо Бойко Борисов защитава главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Как е възможно да им се дава шанс да останат на постовете си след всички провали, които допуснаха, не мога да си го обясня.

- Получихте ли отговор на сигналите, които изпратихте до прокуратурата, по случая „Хохегер”, в която бяха замесени Моника и Сергей Станишеви?

- Аз изпратих писмо до главния прокурор, след което напомних на прокуратурата, че е длъжна да ми отговори. Оттам ми отговориха, че се водят 18 разследвания на основание на моя сигнал. До този момент не съм видял да има някакъв резултат, особено по повод разследването срещу основния човек, за когото ставаше въпрос, а именно Сергей Станишев. Имам лошото чувство, че се правят опити да бъде забравено миналото, само че на тези, които си мислят, че ще се получи, обикновено им излиза през носа.

- Кой потули аферата „Костинброд“, която преобърна изборния резултат през 2013 г.?

-При Костинбродската афера беше направен опит за преврат срещу свободата на българските граждани да упражнят правото си на вот, който беше подменен. Огромен брой от избирателите пък промениха своя вот заради масираното политическо говорене в деня на размисъл. Самата афера беше реализирана с огромната помощ на българската прокуратура – не само на Сотир Цацаров, но и на неговите заместници. Как може тези хора да стоят на своите постове още и да играят в подобни афери като в случая с КТБ, за мен е необяснимо. Заради случая в Костинброд ГЕРБ загуби около 7,9% и на практика правителство на Орешарски нямаше да има. Това обаче послужи като политически трамплин на Николай Бареков, който беше използван като индулгенция на прокуратурата и призна, че именно този случай е изиграл ролята на негов трамплин в политиката. Той каза, че вече нямало връщане назад, че се страхува за живота си и пр. други простотии. Бареков е толкова жалък, че дори не си заслужава да се коментира. Хаотичното му поведение и ръкомахане пред тълпите доведе до неговото политическо самоубийство.

- Изгориха ли окончателно моста си към ГЕРБ от ДПС, след като се заканиха, че ще искат вот на недоверие към правителството?

- Потайна коалиция между ДПС и ГЕРБ няма, както някои анализатори твърдяха. Отношенията между двете партии бяха изострени до крайност по време на предишното правителство. Тогава от страна на ДПС дори имаше закани за саморазправа с Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Проблемът на партията, председателствана от Лютви Местан е в липсата на перспектива да управляват и че остават извън играта. Партията освен това беше отхвърлена от всички политически партньори и е застрашена да изпадне в безтегловност, което ще наруши техните икономически интереси. В началото те се опитаха да флиртуват с ГЕРБ и да наклонят везните към обща коалиция. След като видяха, че този номер няма да мине, решиха да запазят мълчание и да дадат на правителството 300 дни да управлява. След идеята на ДПС за вот на недоверие трябва да очакваме още хватки, включително и уличен натиск, чрез който да свалят и това правителство на ГЕРБ.

- Може ли повод за нови протести да се откажат двойните сметки, които варненци получиха?

- Разбира се, за мен това е прозрачно дори. Отново всичко започва от Варна и отново става дума само за 20% недоволни граждани. Също, както преди, всичко се случва през зимата, тъй като през лятото никой няма да забележи подобна манипулация. Прави се опит да се повтори сценарият от 2013 г. Перспективата е да се състави комплот срещу това правителство чрез енергийните дружества и по-специално чрез едно от тях.

- Усещате ли опит за „презареждане” и равносметка в ДПС след близо 9 години във властта?

- В никакъв случай не можем да говорим за каквато и да е равносметка в ДПС, като се изключат непрекъснатите повтаряния как движението е проевропейско и проамериканско за разлика от БСП, която е свързана с Русия. Забелязват се само реваншистки амбиции, търсене на варианти как ДПС да се върне на господстващите си позиции и връщането на олигархията на политическата сцена.

Източник: http://www.faktor.bg/mnenia/intervyu/37808-edvin-sugarev-borisov-e-naymrazeniyat-ot-putin-lider-gotvyat-mu-prevrat-po-stzenariya-ot-2013-g.html