неделя, 1 февруари 2015 г.

КФН унищожава медии ако пишат за ПИБ

КФН унищожава медии ако пишат за ПИБ

Представете си, че след атентата срещу „Шарли ебдо“ френската преса от страх не споменава Ал Каида и Ислямска държава. Абсурдно звучи, нали? Но в България такова нещо е възможно. Огромните глоби от 100 000 лв., които КФН наложи на „Икономедия“ и врачанския сайт „Зов нюз“ са за отразяването на ситуацията с Първа Инвестиционна Банка. Без държавна помощ тази банка днес нямаше да я има, щеше да е при посестримата си „гнила ябълка“ КТБ. Но все още я има, а КФН е нейната институционална бухалка срещу медиите. Бухалката на #КОЙ, който се прекредитира в ПИБ.

Уви, никой не смее да изведе това като заглавие и да го напише в прав текст. КФН целенасочено унищожава медии, ако са писали или пишат за ПИБ. Не за КТБ, за ПИБ! Гилдията се възмущава от глобите. Пращат се декларации. Иска се оставката на Мавродиев. Искаме я и ние, не от вчера. Но какъв парадокс: дори възмутените медийни организации, дори Протестна мрежа не назовават първопричината в комюникетата си. Убедете се сами. Вижте тук протеста на Мрежа за свободно слово. Вижте тук прессъобщението на Съюза на издателите. Вижте тук как Протестна мрежа иска оставката на Мавродиев. Потърсете съкращението ПИБ в тези текстове и няма да го намерите. С малки изключения то остава табу. Не и за нас!

Формално жалбата срещу Икономедия в КФН е подадена от „Водстрой-98″ и „Промишлено строителство – Холдинг“. Защото в Капитал и Дневник написали на 27.06.2014, че тези фирми са свързани с Делян Пеевски си изтеглили като „под команда“ парите от ПИБ. „Зов нюз“ е атакуван по самоинициатива на КФН защото задал въпроса „Фалира ли ПИБ“ в една съвсем кратка дописка. Медияпул, срещу която има издаден акт обаче е на мушката по жалба на самата ПИБ. Жалбата срещу тях е почти копи-пейст от жалбата срещу Икономедия. Били написали, че фирми на Пеевски си теглят като „под команда“ парите от ПИБ.

Не за пръв път тази „гнила ябълка“ според определението на посланик Байърли, атакува медии. Биволъ беше сплашен от БНБ през 2012 заради публикацията на американския дипломатически доклад, в който ПИБ е обрисувана като стъпила „в най-тъмните сфери на престъпния свят“. Жалбата до БНБ беше подписана от четири банки: ПИБ, Инвестбанк, ЦКБ и покойната вече КТБ. Хващаме ли се на бас коя от тях е проявила инициативата да ги организира?

Сега КФН е започнала производство и срещу Биволъ. Но за разлика от другите атакувани медии ние сме костелив орех. Защото зад всяко наше твърдение стои документ. Пишем, че ПИБ е „гнила ябълка“ – заповядайте грамата на Байърли. Твърдим, че ПИБ раздава кредити на свързани лица – заповядайте, кредит по кредит, връзка по връзка до самите мажоритарни акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Твърдим, че има съмнения как ПИБ се източва – заповядайте документи как фирми с 1 служител получават десетки милиони кредити в евро…

И питаме: срещу какво обезпечение? Кой ще връща тези пари? Мавродиев от КФН ли, който удря медиите? Искров от БНБ ли, който отказва да види злоупотребите? Не, ще ги връщат данъкоплатците. Ето защо сезирахме и прокуратурата и европейските институции. Със злото трябва да се борим като го назоваваме, но и като му пречим да се разпространява. За свободните медии, за обществото, „мълчанието е злото“, както казва един наш колега-блогър. А страхът не е оправдание!

Източник: https://bivol.bg/%D0%BA%D1%84%D0%BD-%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B8-%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B0%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D0%B1.html