понеделник, 9 февруари 2015 г.

„Здрав портокал“ срещу „гнила ябълка“ за БТК?

Автор: БиволъДата на публикуване февруари 09, 2015В: Банки "Гнили Ябълки", Кратки

Телекомуникационният гигант Orange (France Telecom) проявява интерес да купи БТК. Това научи Биволъ от френска консултантска група, която се представлява у нас от човек с голям опит във френското правителство.

Orange има присъствие в 22 страни и е стъпила сериозно в Централна и Източна Европа чрез филиалите си в Австрия, Словакия, Полша и съседна Румъния.

Французите рискуват обаче да се сблъскат с мераците на „най-гнилата българска ябълка“ – корпулентизирана от млад мъж, записан в тефтерите на Златанов под номер 10.

Битката за БТК всъщност вече е в разгара си. Изпадналият в немилост Цветан Василев е в конфликт с бившите си партньори от руската банка ВТБ Капитал. Нейните представители – бившият финансов министър Милен Велчев и брат му Георги Велчев, вече заеха места в ръководството на компанията. Но зад комисионерите се очертава едрата фигура на друг, по-опасен противник.

Овладяването на БТК от Пеевски може да стане на два етапа. Първият е през акциите на дружество, което е номиналният собственик на дела на ВТБ в БТК. Този дял е купен през кредит от ТЦ-ИМЕ, която е кредитирана от КТБ. ТЦ-ИМЕ сега е под контрола на корпулентната ябълка чрез синдик, определен от скандално-отстранената от ВСС съдийка Ченалова.

Вторият етап може да настъпи през май, когато БТК трябва да връща заем 150 млн. долара на американска компания. Планът е заемът да бъде прекредитиран от ПИБ, но банката надзираване и от ЕК трябва да получи разрешение за отпускането на такава сума, което не е в кърпа вързано.

Освен Orange и друга голяма френска компания проявява интерес към отломките от империята на Цветан Василев, научи Биволъ от същите източници. Интерес да купи остатъците от КТБ е проявила базираната в Страсбург банка Credit Mutuel, четвърта във Франция с 29,2 млн. клиенти и 75000 служители.

Инвестиционният интерес на доказани и успешни европейски фирми към активите на една рухнала мафиотска империя е добър шанс за българските власти да докажат своите искрени намерения да възвърнат изгубения кредит на доверие. Другото ще бъде сигурно доказателство, че Задкулисието продължава да държи страната в мъртвата си хватка.

Източник: https://bivol.bg/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BB-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D1%8F%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0.html