петък, 30 януари 2015 г.

Европейската асоциация на издателите осъди натиска над медиите в България


Фотограф: Анелия Николва

Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA) изрази сериозни притеснения за предполагаемата държавна злоупотреба с власт, насочена срещу пресата в България. Асоциацията е била уведомена от Съюза на издателите в България, че Комисията за финансов надзор (КФН) е възможно да е злоупотребила с власт, като е наложила тежки глоби на "Икономедиа" (издателят на "Капитал" и "Дневник") и на по-малкото регионално издателство "Алпико", което издава врачанския вестник "Зов нюз", позовавайки се на закона за пазарни манипулации.

Освен това КФН разследва по същите подозрения още две медии – Bivol.bg и Mediapool.bg, отбелязва ENPA.

"Това развитие е безпрецедентно за България, а КФН никога преди не е глобявала медии за предполагаеми пазарни манипулации, нито пък е налагала толкова високи глоби (160 000 лева за "Икономедиа" и 100 000 лева за "Алпико" - бел.ред.). Съюзът на издателите в България подчертава, че наложените глоби не са имали за цел да защитят инвеститорите и емитентите на ценни книжа, тъй като финансовият пазар въобще не е бил компрометиран в резултат на публикациите. Вместо това мярката е опит да се заглушат медиите, които са критични към работата на регулатори, и да се предотврати разследването на страна на журналисти на евентуални злоупотреби извън банковия сектор в България", пише още ENPA в своето изявление.

"Затова ENPA подкрепя призива на Съюза на издателите в България за осъждане на тази последователна и неколкократна намеса в свободата на медиите в България. Асоциацията подчертава, че регламентът на ЕС за пазарни злоупотреби (No 596/2014) изрично се позовава и уважава правилата, регулиращи свободата на печата и свободата на изразяване в други медии, както и правилата за журналистическата професия, както е предвиден в член 11 от Хартата на основните права", се казва в изявлението.

ENPA представлява над 5200 национални, регионални и местни медии, издавани в страните - членки на ЕС, както и в Норвегия, Швейцария и Сърбия.

Източник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2