петък, 23 януари 2015 г.

Новият член на КФН Владимир Савов идва от руска банка финансирана от ВТБ и обвинявана в рейдърство

vladimir-savov
Владимир Савов Снимка http://finparty.ru/
Днес Народното събрание гласува кандидатурите на Ралица Агайн и Владимир Савов за членове на Комисията по финансов надзор. Практически без дебати и представяне на кандидатите, депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП ги одобриха.
Владимир Савов е по-малко известната фигура от двамата нови в комисията оглавявана от Стоян Мавродиев. От неговата биография научаваме, че през последните 4 години той е работил като директор на аналитичния отдел на руската финансова корпорация „Откритие“. Преглед на руската икономическа преса показва, че тази корпорация се свързва с кремълската банка ВТБ, както и с рейдърски скандали.
С държавна подкрепа в разгара на кризата
Руската икономическа преса следи внимателно развитието на корпорацията „Откритие“, която през последните години успешно се разраства и придобива нови банки и активи. На финансовия пазар виждат корените на успеха в това, че в самия разгар на кризата през 2009 г. ВТБ купува 19,9% от акциите на „Откритие“ за 5 млрд рубли ($ 166 млн). Това става в момент, когато пари няма практически в никого и позволява на „Откритие“ да започне агресивно да увеличава своите активи – пише руският седмичник „Русский репортер„.
Българският аналог на този неприкрит държавен фаворитизъм (основен акционер във ВТБ с 60,9% е руската държава) е подкрепяната с държавни пари Корпоративна търговска банка. При управлението на ГЕРБ в КТБ бяха концентрирани до 70% от влоговете на големите държавни предприятия. Това позволи на банката да увеличи агресивно своите активи, а чрез партньорството си с руската ВТБ да закупи стратегически предприятия като Виваком и Булгартабак.
И рейдърски схеми
ВТБ излиза от капитала на Откритие през април 2013 г. като продава останалите в нейно владение 7,96% на руския „рейдър номер едно“ Сергей Гордеев. Компанията на Гордеев  „Росбилдинг“ се специализира през нулевите години в поглъщането на предприятия, затварянето им и разпродажбата на недвижимите им активи. Гордеев дотолкова се прославя в тези дела, че дори известният с корупционните си практики бивш кмет на Москва Юрий Лужков го обвинява в „подкопаване на промишления потенциал на Москва“. – твърди руското издание Век.
Името на „Откритие“ е замесено в мащабен рейдърски скандал в края на миналото десетилетие. През 2008 г. фирма от корпорацията става партньор-инвеститор в Дома на културата „Киров“ в Санкт Петербург, който принадлежи на профсъюзите. Идеята е да се ремонтира сградата на дома на културата, а на прилежащата земя инвеститорите да построят елитен жилищен квартал и бизнес център.
За целта е създадено общо дружество, в което профсъюзите апортират 20% под формата на недвижимо имущество – сградата на „Киров“ Вместо свежи инвестиции за останалите 80% от уставния капитал, „Откритие“ внася в съвместната компания съмнителни дългови книжа.
През април 2009 г. директорът на новото дружеството продава зданието за 2 млн. долара на кипърска офшорка. Година след продажбата Ленинградската федерация на профсъюзите с потрес установява, че домът на културата вече не и принадлежи. Започват съдебни дела, които приключват с доказване на злоупотребата и разтрогване на договора. Образувано е и наказателно производство срещу директора на компанията, продал недвижимостта на офшорката, но впоследствие е прекратено.
Кой ги предлага?
Кандидатурите на Агайн и Савов са предложени експресно в четвъртък вечерта от шефа на КФН Стоян Мавродиев. В петък сутринта по схемата, напомняща избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, предложението е вкарано в дневния ред на Народното събрание и е гласувано експресно от депутатите, като получава масивна подкрепа от ГЕРБ.
Както Биволъ писа, шефът на комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев не само е близък до ГЕРБ (бивш депутат от партията), но е имал имотни отношения с ключова фигура от обкръжението на Бойко Борисов: Румен Николов – Пашата, бивш съдружник на Борисов в незаконна фабрика за цигари в Крайморие.
На 04.08.2006 Стоян Мавродиев и неговата съпруга Ива купуват от Румен Николов – Пашата апартамент от 173 квадрата с два гаража по 20 квадрата в Лозенец. Семейството брои за луксозния имот 200 000 лева.
Стоян Мавродиев беше сред призованите свидетели по делото срещу Евелин Банев – Брендо, Десислава и Владимир Дишлиеви, подсъдими за участие в международен канал за дрога в Италия и за пране на пари в София. Той не се яви да свидетелства. Друг свидетел по делото разясни, че Мавродиев е представлявал фирми за регистрация на офшорни компании.
„Държа на разпита на свидетеля Мавродиев, доколкото има негови подписи на документи, представени от „Куилин венчърс“ и „Фиделите ентърпрайсиз“, включително и документи, с които е дадено упълномощаване на Десислава Дишлиева и Владимир Дишлиев да представляват дружествата по банковите сметки в Euram Bank.“ – каза в съдебна зала прокурорът по делото, цитиран от в. Капитал.
След публикуването на тази информация  Мавродиев изпрати право на отговор, в което категорично отрече, че се е познавал с Румен Николов – Пашата. Той твърди, че е купил апартамента през пълномощник. Относно делото „Брендо“ Мавродиев коментира, че прокуратурата и съдът единодушно са решили, че той няма нищо общо и е бил заличен като свидетел.
„Мотивите за това са описани в протокол на съда, който е публичен. В тях е посочено, че призоваването ми по този случай е несъотносимо по предмета на доказване на това дело.“ – твърди Стоян Мавродиев.