сряда, 14 януари 2015 г.

Кенийски (Африкански) кошер в България

Ще опиша накратко опита си с Африканския или както е популярен Кенийски кошер. Напълно е подходящ за нашия климат, въпреки мненията на ,,специалисти'' по форумите /които не са виждали такъв тип кошер дори и на снимка/, че заради формата си щял да има лош топлообмен с всички негативни последствия от това.  Вече трета година гледам пчели в такива кошери. Изискванията за добро презимуване са както при останалите системи - силно семейство, достатъчно запаси и спокойствие.
Напролет се засилват бързо, не страдат от акар така, както другите пчелни семейства. Това се дължи на факта, че не остават стари пити в гнездото. Те са идеална среда за развитие на акара и восъчния молец - вътрекошерните врагове на пчелите.

Семейството се развива самостоятелно през целият сезон. Не използвам преградна дъска и се старая да не размествам подредбата на отделните пчелни пити. Вярвам, че пчелите знаят по-добре от нас как да разпределят зоните с пило, прашец и медови запаси. Все пак те правят това от милиони години. Умишлено извършвам осведомителните прегледи през по-големи интервали. Според мен отварянето на кошера всяка седмица ''за да ги видя какво правят'' причинява сериозен и напълно ненужен стрес за семейството.

За изработката на кошера не е необходимо сложно оборудване и професионален дърводелец. Една пловдивска фирма продава готови, но ако търсите бюджетно решение като мен ви трябват няколко компонента:
-Дъски с дебелина 2 см или 2,5см. за корпуса и горните летви.
-Видии с дължина 40 мм. за сглобяване.
-Парче ламарина или насмолена хартия за покрива.
-Болтове 8бр. за монтаж на краката.
-Ленен безир за предпазване от влагата.
-Цената е около 25 лв за кошер.
В Третия Свят (към който несъмнено спада и нашата мила родина) този кошер е доста популярен. Говоря не само за Африка, но и за Южна Америка, Карибския басейн - (Хаити, Ямайка), Азия - (Бутан, Непал, Бангладеш и др.).
От няколко години намира място и в дворовете на предградията  в САЩ, Канада, Австралия, Великобритания и др.
Ето снимка от Камерун:



И произведението на моя милост:


Нещата, които НЕ СА ВИ НЕОБХОДИМИ при работа с тази система са:
-Восъчни основи,
-Рамки,
-Тел,
-Мишепредпазители,
-Хранилки,
-Центрофуга,
-Помещение за добиване на мед,
-Помещение за съхранение на магазини и корпуси,
-Плътно затварящи се сандъци за рамки и основи, и т.н.т.
Нещата, които СА ВИ НЕОБХОДИМИ са:
-Пчеларско було,
-Пушалка,
-Кухненски нож,
-Кофа с капак,
-Желание за работа и добър помощник  : ) .
Поради това, че пчелите градят далаците само по горните летви и не лепят по стените, пчеларят може да извършва всички манипулации и прегледи както в модерните разборни системи за пчеларстване. 
От този кошер не се добиват рекордни количества мед, но това не е неговата цел. Нормално на сезон  е около 12-15кг мед от кошер, също и доста восък. За едно домакинство са достатъчни две пчелни семейства.

Пресен натурален мед с восък, директно от кошера- на масата.


Ето и една от основните причини да избера този вариант за кошер: Фабричните восъчни основи в търговската мрежа съдържат определени количества парафин. След отпадането на БДС, все повече производители превишават тези количества заради по-ниската цена на парафина. Така основите стават по-твърди, не се мачкат и са по-удобни за съхранение и дистрибуция, но това НЕ са чисти восъчни основи.
За сметка на това вкуса на мед от прясно изграден далак е несравним. Така са го консумирали нашите дядовци и баби.
При желание мога да дам точни размери и подробности за обслужването. За по-голяма яснота, моля посетете каналът ми в youtube - hristo nedev или ми пишете на hr.nedev@gmail.com


21.08.2013г                                                                      Недев                                                                                   
гр. Шумен